Brygg ratio

Marv

Well-known member
hat tittat litet på den tråden och tycker att det verkar vettigt att definiera de olika kaffevariationerna med vikt istället för volym då det kan skilja sig markant mellan olika kaffesorter etc. Dessvärre är det ju inte så lätt att väga exakt utan en bra våg....men en intressant diskussion är det....skall nog gå och väga min espresso nu...
 

rhide

Well-known member
Håller med om att det är vettigt att definiera de olika sorterna efter vikt, men personligen tycker jag tabellen är ganska svåravläst, skulle hellre se hur mycket vatten man ska pressa ut mot mängden bönor, istället för hur mycket bönor man ska ta beroende på mängden vatten.

Dubbla:
ristretto: 16g bönor -> 16g kaffe (100%)
espresso: 16g bönor -> 32g kaffe (200%)
lungo: 16g bönor -> 48g kaffe (300%)

En sådan tabell känns mycket mer naturlig IMO, givetvis förutsatt att man uppfyller övriga krav på vad som är en espresso - men som väl är slipper man ju pilla på de variablerna eftersom det enda som är intressant är funktionens värde - smaken!
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,724
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp