Brewtus min Brewtus... Stack en kniv i ryggen på mig...

zix

Well-known member
Vad gäller expobar-->coffeequeen så handlar det iallafall om en ren om-märkning. Det är expobarmaskiner. De har i princip satt ett annat klistermärke över expobarloggan. Fast det är ett ganska tjockt och fint klistermärke förstås. Och dyrt...

Expobar i sig är väl ingen imitation, precis. Expobar gör sina egna grejer, inte kopior. Spanjorerna brukar vara duktiga på espressomaskiner, det finns några stycken. Spanska Gaggia/Visacrem t.ex. Riktiga klassiker.
 

Marv

Well-known member
. Denna är väl på 1,5 liter om jag minns rätt och jag tycker inte att det verka vara optimal att ha en såpass stor kokare med vatten som står och blir gammalt. .

Det börjar helt klart bli dax att ta reda på vad som gör att kaffe blir gammalt. Har läst en del trådar på home-barista på ämnet och det finns en hel del folk som inte tycker om brewtus för att de tycker att vattnet blir gammalt, men när blindtest föreslagits har det blivit märkligt tyst.... Jag har försökt att hitta sidor som beskriver hur kaffe blir gammalt men inte hittat mycket. Att det händer saker när det står i en vattentank köper jag, men när det är inneslutet och upphettat till 100C utan kontakt med syre. Hur blir det gammalt då ?
En del hävdar att det beror på att syret försvinner när det får står, men när det hettas upp försvinner syret snabbare än blixten. Vad om det vatten man köper på flaska, blir det också gammat efter ett par dagar ? Vattnet som ligger i vattenledningen på väg till ditt hus, är det gammalt ?
 

arto

Well-known member
Dom kanske menar vatten som får stå över där från gårdagen och sen hettas upp? Att den får börja ta och mögla och sen bli uppvärmd. Allt lär ju dö, men kanske att det mögliga har gett bismaker? Jag vet inte, men för mig skulle det inte innebär anågra hinder. Att flusha en maskin, som dessutom troligen skulle vara vattenmonterad hos mig, 1-2 liter skulle inte innebära några problem. Är ju nästan så som jag gör med min Classic redan nu, då gäller det bara runt halvlitern per dag innan användning, och det händer av sig själv, inte att jag går och tänker att nu måste jag flusha.

Men låte rman vattnet stå där länge så kan det händer nåt, och att man sedan gör en espresso direkt med det vattnet är nog lite kassligt.

Men hur ofta händer det? ....
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Dom kanske menar vatten som får stå över där från gårdagen och sen hettas upp?........Att flusha en maskin, som dessutom troligen skulle vara vattenmonterad hos mig, 1-2 liter skulle inte innebära några problem. Är ju nästan så som jag gör med min Classic redan nu

Jag antar att de menar att om man gör en espresso om dagen och aldrig flushar... Ja då tycker nog jag ochså att det skulle kännas osmart att använda samma vatten hela tiden.

Angående flushandet, så behöver den inte lika mycket flushanden som en "vanlig" maskin just eftersom den har dubbla kokare. Så det blir inte lika mycket flushanden för att byta ut vattnet "per automatik" så att säga.

Eftersom jag både jobbar hemifrån och bor hemma så förbrukar nog jag mer av vattnet än en som bara är hemma på kvällarna (beror ju förstår på, men mer än genomsnittet tror jag i alla fall). Så redan där byts en hel del vatten ut. Flushar man en kortis före varje shot (och givetvis en kortis efter för att spola bort kafferester) så kommer man nog upp till en hel del i vattenförbrukning.

Tror inte att det spelar någon större roll om vattnet är i kokaren en dag eller två heller. Så kritiskt är det nog inte.

Men jag håller med om att bryggkokaren skulle kunna vara lite mindre, typ 0,7 liter eller så. Lite volym måste det ju finnas för att temperaturen ska stabiliseras lite antar jag.
 

arto

Well-known member
Men som alla vet så ska man enbart dricka från bäcken soom lever. Nåja, iaf dom flesta finnar vet väl det.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Men som alla vet så ska man enbart dricka från bäcken soom lever. Nåja, iaf dom flesta finnar vet väl det.

De flesta finnar har en lever som inte mår så bra... :lol: (OK, kanske dålig humor, men det passade in lite grann...).

Någon som har koll på förpackningsdatum och bäst-före datum på flaskvatten? Sådant som inte är kolsyrat utan bara buteljerat. Jag ska kolla nästa gång jag är i en affär om hur det är märkt.

Det är ganska intressnat faktiskt, frågan om hur vatten åldras. JAg minns att vatten som man haft i fältflaskan i lumpen kunde smaka lite unket efter X antal dagar eller så, om man inte bytte ut vattnet.
 

MrBean

Well-known member
Dear Sirs
I am sorry to inform you that the machine, BB, that was deliviered to me "datum" is not operating correctly.

KG, attans vad trist!! Men kul att Britt-fjollorna inte tål lite normalt ordval, de är nästan lika stora hycklare som Amerikanerna!
Att åka hem till en Afgan/Irakier och skjuta eller bomba dem från 10 000m är okej men att säga F-ordet Shame on You!

Ang. vatten så har skall vattnet omsättas i "Vattentornen" på mindre än 24h sedan...hur länge de är i vattenledningarna...är klart svårare att säga.

Yours faithfully
Robert

PS. Typ så fjolligt "skall" man skriva och hoppas det är något trivialt!! DS.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Men kul att Britt-fjollorna inte tål lite normalt ordval, de är nästan lika stora hycklare som Amerikanerna!
Att åka hem till en Afgan/Irakier och skjuta eller bomba dem från 10 000m är okej men att säga F-ordet Shame on You!

Ja, jag tyckte det var bra märkligt... Det var ju inte så att jag ens tog i i den tråden.

Likadant var det (eller nej, det var mesigare) när de kom in och ändrade på tråden med "The Ultimate Espresso Machine". det var en som hånade mig och trodde inte att jag hade pengar att köpa en GS3 alls, och att jag bara drömde. Han tyckte hela tråden var ett skämt, ungefär. Han fick ett svar, med typ "Who the hell are you and how do you know if I have money for it or not?".

De kom in och raderade de "dåliga bitarna" och flyttade tråden till forumet som är låst till bara medlemmar så att andra "inte skulle behöva läsa allt bråk". Jisses. Man får verkligen bita sig i tungan innan man skriver något där.

Mystisk moral.:huh:
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Jajja, nu är det ju inte så våldsamt ofta man använder grova ord eller liknande heller, inget som hör till vardagligheterna. Det är ju bara om man blir påhoppad av någon helt utan skäl.

Jag är snäll, egentligen.:cool:
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Dom kanske menar vatten som får stå över där från gårdagen och sen hettas upp?

En annan fråga är ju vattnet i alla varmvattenbehållare i hus. De står ju på dygnet runt och är varma. Finns här någon som tänkt på att flusha varmvattenbehållaren?

OK ok, men dricker vatten ur kallvattenkranen, men ändå...:cool:
 

Massiv

Massivo utan o
KG...jag tror du måste ta hem en häxdoktor som skickar hem alla elaka Isomac-demoner i ditt kök....Det är dom som fuckar upp allt!!Ingen mening att ta hem en ny maskin innan du har gjort detta.....
 

zix

Well-known member
Det är lugnt. Ni vet väl att påven har välsignat kaffet? Vid problem, vänd er med förtroende till närmsta lokala katolska pastorsexp. ;)
 

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,763
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp