Bra mjölkskumningsguide!

richard

Active member
Om det händer att man får ett skumlock kan det ofta bero på att man antingen inte fått till en tillräckligt bra virvel som blandar runt skummet eller att man helt enkelt skummat lite för länge på ytan så att man inte har hunnit blanda runt skummet innan mjölken bränner vid ..:blush:

Men sen har jag själv upplevt att mjölken blir en aning tjockare om man värmer lite extra ;) (närmare 65)..

Sen är det viktigt att när man skummat klart att man verkligen roterar mjölken i kannan annars separerar skummet från mjölken:eek:hmy:

tjing^^,
 

Agathorn

Well-known member
Om det händer att man får ett skumlock kan det ofta bero på att man antingen inte fått till en tillräckligt bra virvel som blandar runt skummet eller att man helt enkelt skummat lite för länge på ytan så att man inte har hunnit blanda runt skummet innan mjölken bränner vid ..:blush:

Men sen har jag själv upplevt att mjölken blir en aning tjockare om man värmer lite extra ;) (närmare 65)..

Sen är det viktigt att när man skummat klart att man verkligen roterar mjölken i kannan annars separerar skummet från mjölken:eek:hmy:

tjing^^,

Tackar jag ska labba vidare med dina ord i tankarna!

När man suger ner luft i mjölken, ska det "riva papper" ljudet vara så tyst som möjligt så att man ligger preciiis ovanför ytan?
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Stefan: Blir hela mjölken skum eller blir det som ett skumlock?

Ibland när jag "ytat" för länge så blir det ett lite tjockare skum(lock), men ganska ofta så blir hela kannan lite som ovispad grädde. Precis som Buffeln skrev så kan mjölken ofta te sig tunn efter skumningen för att sedan tjocka till sig vid poleringen.

Det är inte lätt att skumma mjölk! :huh:

När man suger ner luft i mjölken, ska det "riva papper" ljudet vara så tyst som möjligt så att man ligger preciiis ovanför ytan?

Det viktiga är väl snarare att man suger ned luft och inte att det spottar, fräser och blir skumbad av allting; hur högt det låter är väl egentligen inte väsentligt. Däremot: ja, man ska "yta" precis vid ytan. För högt upp och det blir bubbelbad och mjölkstänk och för långt ned och det onda ljudet kan uppstå. Det blir i vilket fall som helst inte mycket microskum då... ;)

//Stefan (som just idag efter middagen ytade alldeles för länge belönades med alldeles för tjock mjölk)
 

Agathorn

Well-known member
Ibland när jag "ytat" för länge så blir det ett lite tjockare skum(lock), men ganska ofta så blir hela kannan lite som ovispad grädde. Precis som Buffeln skrev så kan mjölken ofta te sig tunn efter skumningen för att sedan tjocka till sig vid poleringen.

Det är inte lätt att skumma mjölk! :huh:



Det viktiga är väl snarare att man suger ned luft och inte att det spottar, fräser och blir skumbad av allting; hur högt det låter är väl egentligen inte väsentligt. Däremot: ja, man ska "yta" precis vid ytan. För högt upp och det blir bubbelbad och mjölkstänk och för långt ned och det onda ljudet kan uppstå. Det blir i vilket fall som helst inte mycket microskum då... ;)

//Stefan (som just idag efter middagen ytade alldeles för länge belönades med alldeles för tjock mjölk)

"Riva papper" ljudet har jag fattat vad det är, men "det onda ljudet"?
 

fotogenicco

Well-known member
nu så, nu har jag övat!
Och satt mitt första mönster, inte rosetta men den blev riktigt fin! Nu tror jag att jag har det, ska prova rosetta imån!

Det jag gjorde nu var att ta till fasta på det någon sa om att inte va för mkt uppe vid ytan, jag började någon cm under med ganska högt tryck, det tjöt inte och det blev en virvel, då gick jag upp till ytan och lät det bildas skum i kanske 4-5 sek,därefter sänkte jag ner pipen, nu öste jag på max med ånga och lät det snurra i flaskan, tills det blev för varmt. Nu kände jag att mjölken blev perfekt, så det är som sagt övning på att hälla nu som återstår!

Riktigt kul ju, så vad tycker ni om mitt mönster?
 

Bilagor

  • caf.jpg
    caf.jpg
    42.8 KB · Visningar: 35

Agathorn

Well-known member
Det onda ljudet är det där - "nu j-vlar är det fjärde gången denna veckan som grannens katt gått på bilen, nu stryper jag kattskrället" - som uppenbarar sig från sekund 22-25 i ditt videoklipp.

HAHA, då förstår jag :)

Får jag fråga vad man ska göra för att undvika det?
Och vad blir följderna av "det onda ljudet"?
 

fotogenicco

Well-known member
följderna har jag inte koll på. men det är bara att flytta ner kannan, så pipen kommer längre upp, så försvinner ljudet!
 

fotogenicco

Well-known member
nu fungerar det!

Nu sätter jag mjölken varje gång, det är precis som när man lär sig cykla tycker jag, först är det svårt som 17, men när det väl fungerar så är det lätt. Nu får jag nämligen till skummet varje gång, det stämmde verkligen det någon sa att man ska endast "riva papper" lite grann (2-4 sek), och därefter få till en kraftig virvel tills rätt temperatur uppnåts!

Nu är det bara att öva så mycket man kan, för det är ju inte lätt att få till en riktig rosetta...vad tycks om dessa då?
 

Bilagor

  • DSC00432.JPG
    DSC00432.JPG
    97.7 KB · Visningar: 26
  • Clipboard01.jpg
    Clipboard01.jpg
    98 KB · Visningar: 23

Axel

Well-known member
Mycket trevlig progress Fotogenicco!
Glöm inte att träna på att hälla. Halva konsten i en god cappuccino sitter i hur man får mjölken att blanda sig med kaffet. :)
 

fotogenicco

Well-known member
jepp, jobbar på det...någon som ser tydliga tecken på vad jag gör för fel, alltså varför blir mina inte en mjuk rosetta utan en taggig julgran? iochförsig passar ju ganska bra med julgranar nu :)
 

Agathorn

Well-known member
När ni väl ska börja dricka er cappucino, hur tjockt är skummet på toppen då? Mina blir kanske max 0,5 cm tjockt och sedan ren mjölk nämligen. Hur jag än skummar mjölken.
 

Agathorn

Well-known member
har inte riktigt kollat, men den känns liksom krämig när man dricker den...

Ah okej, det har jag aldrig fått till alls tyvärr. Märkligt jag har provat kanske 50 ggr nu med olika "taktiker". Nu senast så följde jag tipset och tillförde luft i cirka 4 sekunder bara och sedan sänkte jag tippen lite längre ner och vinklare rejält så det blev en bra virvel i mjölken.
 

fotogenicco

Well-known member
ok, jag börjar lite under och får till en mindre virvel först med mindre ånga sedan för jag upp pipen i ca 1-2 sek, drar på max och låter det riva papper 1-2 sek till ungefär, därefter blandar jag med virvel, jag har märkt skillnad verkligen på om man inte får till en riktigt bra virvel. Nu kör jag bara på den lilla kannan 0.35cl där tycker jag det är enklare att få till en kraftigare virvel.

Öva lite till, snart sitter det nog, lite som jag sa det där att det är som att lära sig cykla, hoppas jag annars är det nog bara grymt flyt flera ggr i rad! :)
 

Agathorn

Well-known member
Nog något fel på min maskin och det är därför jag inte får till skum.
Jag gjorde en cappucino och sedan nu 30 min senare (maskinen var på hela tiden) så fick jag bara "det onda ljudet" kan jag tänka mig det heter, oavsett var pipen var i kannan. Så jag slängde mjölken och kollade och då kom det bara ut luft ur pipen, om det var vatten i luften så kan det inte ha varit mätbart ens.

Så jag lägger ner mina försök nu helt enkelt och köper en ny maskin om några år istället. Orkar inte försöka på en trasig maskin som är omöjlig att jobba med.
 

richard

Active member
hehe, det onda ljudet behöver inte komma för att maskinen är trasig.. ;)
Sprutar du igenom ångröret innan du börjar? Finns en massa kondens i röret som kan få till dåligt ljud. Det viktigaste, som jag känner, för att inte få dåligt ljud är att man får i gång virveln snabbt, pysa fint på toppen, sedan expanderar mjölken ju, och pipen kommer automatiskt under ytan. Så trixa inte för mycket med att byta plats på pipen medan du skummar..

Sen när man häller.. tipset jag kan ge är att håll i koppen, vinkla den, och häll bestäm men inte för fort. Nr du vinklar koppen kommer du märka att mjölken tittar fram lättare :) sen att rosettan blir lite tunn kan vara att du har skummat ihop lite för lite microskum eller att mjölken nästan är slut ^^,
 

Agathorn

Well-known member
Ingen ånga efter att maskinen vilat i 30 min är rätt illa. Har inte pengar att laga då jag och sambon är varslade. Tack för hjälpen men jag lägger ner detta med espresso tror jag
 

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,765
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp