dan nilsson
Well-known member
Jag brukar köpa kaffe som smakar gott.....
Kan det bli mer fel? Fair Trade och andra märken garanterar inte bättre smak, i min mening är det tvärtom. Jag tycker även fler borde läsa på vad dessa certifieringar innebär.
Precis, smaken är nödvändigtvis inte bättre, erfarenhet säger att det mesta smakar sämre. Vill man göra gått, visst kan man köpa kaffe som man tror bidrar till något, eller då donerar man till en verksamhet som uträttar samma saker, dock inte genom att utnyttja odlareSjälvklart innebär inte en märkning någon som helst garanti för bättre smak i egentlig mening utan mitt tips är att upplevelsen av smaken blir bättre om man vet att man bidragit för att det ska vara producerat med hänsyn tagen till miljö och arbetsförhållanden.
Jag förespråkar naturligtvis inte barnarbete men det är lite hyckleri ifrån oss i väst. Det är inte många år sedan vi själva hade det och nu när vårt eget samhälle ligger på topp så är vi snabba med att döma de som inte nått lika långt. Vi slår på dem som redan ligger och säger, ni kan försöka komma ifatt, men ni får inte använda er av de metoder vi själva gjort. Världen ser olika ut, så är det bara, i många av de länder vi pratar om har man betydligt fler barn än här. Då kan inte 2 ensamma föräldrar jobba tillräckligt mycket för att försörja dem alla.Sen är jag inte expert på vilka konsekvenser det får för barnarbete, men naturligtvis är det inte en helt enkel fråga. Men hårddrar man ditt resonemang är alltså barnarbete rätt så bra, bara för att alternativet är sämre.
Naturligtvis skall vi sträva efter att sätta ett så litet avtryck i naturen som möjligt under vår livstid. Det finns en uppsjö märkningar där ute som säger att det jobbar för detta, men skrapar man på ytan så blir det snabbt uppenbart att så inte är fallet. Då känns det bättre att känna direktkontakt med odlarna genom att köpa kaffe via till exempel Direct Trade.Mitt exempel på bönor är även ett exempel på att bra odlade bönor inte ens behöver kosta mer. Annars är det väldigt vanligt att företag som erbjuder ekologiska och/eller fair trade-produkter lägger på orimligt mycket på priset.
Men som sagt, det finns säkert ännu bättre alternativ och du nämde några. Men jämfört med de som inte erbjuder något av dessa, är jag skeptisk till.
Nu har den här tråden tagit en lite för riskabel off topic väg,, dags att återta rätt spår!
Jag har ett resonemang som i princip alltid visar sig vara bra. "Billigt är dyrt!"
Att prata om kvalitet,, Fair Trade syftar inte på att säkra produktens kvalitet, eller?
Här är lite butiker i Linköping i den ordning som jag föredrar dem:
Tebladet på Trädgårdstorget i hörnet mot gågatan
Kahls The och Kaffehandel i Ikanohuset
Teboden på Nygatan ~3 kvarter upp från trädgårdstorget
Brödernas kök i Mjärdevi, överprissatt kaffe om de inte ändrat priserna (men vakumförpackat åtminstone)
Generellt så gillar jag inte att de flesta säljer kaffet i lösvikt och därmed exponerar kaffet för luft, och utan datummärkningar för rostningsdatum.
Jag var förbi tebladet i veckan och köpte ett indiskt kaffe där. Jag köpte en av dem som finns i deras genomskinliga behållare som de häller över från till påsar. Jag tyckte dock inte att kaffet doftade så mycket, har det med kaffe sorten att göra? Eller är det så att kaffebönorna tappar en del arom i såna där genomskinliga behållare som man häller ner i påsar från?
Det är för att kaffet är gammalt. Det åldras jättesnabbt när du tar ur det ur den lufttäta påsen.
Om du ska handla där, köp Johan & Nyströms sorter som de säljer i slutna påsar. Oftast är de rätt gamla ändå (dålig omsättning), men det är ändå signifikant bättre. Espresso House kan ha hyggliga rostningsdatum på kaffet de säljer, men det kan lika gärna vara flera månader gammalt (det var länge sen jag var där och kollade - för jag ledsnade på att behöva leta för att hitta något som gick att köpa).
(Själv håller jag fast vid att Chocolat är det enda stället som är värt att gå till.)
Har de många sorter på Chocolat? Och hur är priserna där?
Enda anledningen att jag hittills inte köpt bönor på mataffären är för att jag inte vet rostningsdatum. När jag maler icke färskrostat i min wilfa så fastnar skiten överallt pga statisk elektricitet. Antagligen för att de är torrare.
Hittills har jag köpt på Kahls och testar deras sorter. Skulle gärna prova lite J&N men frakten blir så mycket för bara 1 påse så det har liksom inte blivit ännu. Sen har jag kvar från Kahls som jag kör just nu så.
Är det inte lite avgörande vad det är för bönor och hårt rostade de är, om de är "torra"? Vet inte men tycker mig ha sett stor skillnad på de kaffe jag köpt, och det har absolut inte varit på grund av att det varit gammalt kaffe, eller olika förväntad kvalitet, typ J&N från Kaffemaskinen och Lavazza från Hemköp. Men kan eventuellt ana att det är mer "skrufs" med i billigare kaffe...
Du verkar bo i Stockholm, då kan Du ju köpa direkt hos J&N intill Mariatorget