Bra bönor för rimliga priser?

Cortina

Member
Kan det bli mer fel? Fair Trade och andra märken garanterar inte bättre smak, i min mening är det tvärtom. Jag tycker även fler borde läsa på vad dessa certifieringar innebär.

Självklart innebär inte en märkning någon som helst garanti för bättre smak i egentlig mening utan mitt tips är att upplevelsen av smaken blir bättre om man vet att man bidragit för att det ska vara producerat med hänsyn tagen till miljö och arbetsförhållanden.

Sen för att fortsätta off-topic (mitt inlägg var som sagt att tipsa om att förhöja smaken via känslan av att bidra till något bra (eller som du knappt ens vill få det till, mindre dåligt) genom att köpa bönor tillverkade under vissa minmiförhållanden för de som odlar).

Du har säkert rätt om mycket av bristerna i de olika certifieringar som finns idag. De av dem som stämmer kan förhoppningsvis förbättras med tiden, även om det inte är helt enkla frågor som ska lösas. Men är alternativet att inte göra något alls bättre dvs att endast hoppas att alla, som du, går till lokala rosteriet som i sin tur bara köper bönor direkt från odlaren (hur man nu kontrollerar det i praktiken?)?

Det jag kan invända är att du jämför med de företag som kanske är de bästa inom området. Naturligtvis är inte syftet med t.ex. Fair Trade att förbättra för dessa som redan har helt andra arbetsförhållanden, utan att förbättra för de odlare som huvudsakligen säljer till stora företag som inte har som målsättning att ha ett helt rent samvete utan som på sin höjd nöjer sig att följa lokala lagar, som är stiftadehuvudsakligen för att locka utländska investerare. Att där via kundmakt sätta press på dessa företag att iaf göra något sånär anständigt. Sen är det ju olyckligt ifall det försvårar för odlare som redan har bra förhållanden - men har man kontakter till kunder som betalar de summor du fått höra, så har man nog inte fullt så stora problem av Fair trademärkningarna. Misstänker jag.

Men detta förutsätter jag granskas av kritiska journalister, miljö- och människorättsorganisationer etc. Allt tar tid, men förhoppningsvis tas steg i rätt riktning?

Sen är jag inte expert på vilka konsekvenser det får för barnarbete, men naturligtvis är det inte en helt enkel fråga. Men hårddrar man ditt resonemang är alltså barnarbete rätt så bra, bara för att alternativet är sämre. Själv kan jag inte se att man ska låta blir att ta i frågan bara för att det finns negativa effekter. Spontant kan man tycka att en högre timlön för de som anses tillräckligt gamla skulle kunna innebära att de allt för ungas äldre syskon skulle få större möjligheter att dra in pengar, så att de yngre inte behöver jobba utan kan gå i skolan?

Mitt exempel på bönor är även ett exempel på att bra odlade bönor inte ens behöver kosta mer. Annars är det väldigt vanligt att företag som erbjuder ekologiska och/eller fair trade-produkter lägger på orimligt mycket på priset.

Men som sagt, det finns säkert ännu bättre alternativ och du nämde några. Men jämfört med de som inte erbjuder något av dessa, är jag skeptisk till.
 

Light Head

Well-known member
Att ta med enparameter av gott samvete i en smakupplevelse känns för MIG väldigt märkligt. Jag har en ständigt pågående debatt med min kära syster om detta. Hon menar att allt som är märkt med symboler för sociala och miljömässiga "garantier" alltid smakar så mycket bättre. Hon köper en bit choklad och säger helt ärligt "mmmm den här Fair Trade chokladen är så mycket godare än exakt samma utan Fair Trade".

Givetvis hade det varit extremt elakt att sätta henne på prov, men jag skulle kunna tänka mig att vissa produkter faktiskt smakar på ett annat sätt IOM en förmodat lite annorlunda hantering, som inte alltid är lika hårt styrd av jämn kvalitet och hög produktionstakt. Med godare?


Men vad vet jag?! Jo att just jag inte litar på alla olika märkningar.. Även om jag faktiskt vet att mycket av de varor vi köper tillverkats av människor med fullständigt horribla villkor.


Nu har den här tråden tagit en lite för riskabel off topic väg,, dags att återta rätt spår!

Jag har ett resonemang som i princip alltid visar sig vara bra. "Billigt är dyrt!"

Lågt pris innebär mer eller mindre uteslutande att det finns en kompromiss som kommer att få dig att ångra köpet eller att inte bli nöjd. Bättre att verkligen lägga ner tid på att hitta produkter som man gillar och inte kompromissa med detta.

Tyvärr är det svårare med saker i de övre prissegmenten, där innebär tyvärr inte ett högt pris att varan är bättre, men den som köper den tvingar sig att påstå varans förträfflighet..

Sorry, det blev lite för mycket sociopolitiskt svammel... :coffee:


Detta leder mig fram till ett kaffe för 250:- / kg som jag blev lite imponerad över. Kaffemaskinens Visconti, tror det är J&N som producerar. Mycket smak för pengarna! Om de tar fram mindre förpackningar och inte höjer priset,, kanske sänker 1kg till 220:- skulle jag vilja påstå att det är ett kap!
 

MrNoOne

Well-known member
Självklart innebär inte en märkning någon som helst garanti för bättre smak i egentlig mening utan mitt tips är att upplevelsen av smaken blir bättre om man vet att man bidragit för att det ska vara producerat med hänsyn tagen till miljö och arbetsförhållanden.
Precis, smaken är nödvändigtvis inte bättre, erfarenhet säger att det mesta smakar sämre. Vill man göra gått, visst kan man köpa kaffe som man tror bidrar till något, eller då donerar man till en verksamhet som uträttar samma saker, dock inte genom att utnyttja odlare
Sen är jag inte expert på vilka konsekvenser det får för barnarbete, men naturligtvis är det inte en helt enkel fråga. Men hårddrar man ditt resonemang är alltså barnarbete rätt så bra, bara för att alternativet är sämre.
Jag förespråkar naturligtvis inte barnarbete men det är lite hyckleri ifrån oss i väst. Det är inte många år sedan vi själva hade det och nu när vårt eget samhälle ligger på topp så är vi snabba med att döma de som inte nått lika långt. Vi slår på dem som redan ligger och säger, ni kan försöka komma ifatt, men ni får inte använda er av de metoder vi själva gjort. Världen ser olika ut, så är det bara, i många av de länder vi pratar om har man betydligt fler barn än här. Då kan inte 2 ensamma föräldrar jobba tillräckligt mycket för att försörja dem alla.
Mitt exempel på bönor är även ett exempel på att bra odlade bönor inte ens behöver kosta mer. Annars är det väldigt vanligt att företag som erbjuder ekologiska och/eller fair trade-produkter lägger på orimligt mycket på priset.
Men som sagt, det finns säkert ännu bättre alternativ och du nämde några. Men jämfört med de som inte erbjuder något av dessa, är jag skeptisk till.
Naturligtvis skall vi sträva efter att sätta ett så litet avtryck i naturen som möjligt under vår livstid. Det finns en uppsjö märkningar där ute som säger att det jobbar för detta, men skrapar man på ytan så blir det snabbt uppenbart att så inte är fallet. Då känns det bättre att känna direktkontakt med odlarna genom att köpa kaffe via till exempel Direct Trade.

Vi söker nog samma mål, jag är dock mer restriktiv till att jämföra en märkning med ett resultat.

Nu har den här tråden tagit en lite för riskabel off topic väg,, dags att återta rätt spår!

Jag har ett resonemang som i princip alltid visar sig vara bra. "Billigt är dyrt!"

Och jag som trodde vi pratade kvalité/pris. Man behöver dock gå lite mer på djupet än att bara säga, köp eller köp inte Fair Trade, ekologiskt etc, visst kunde vi startat en ny tråd, men denna diskussion hör faktiskt hemma här.
 
Senast ändrad:

Light Head

Well-known member
Okej, jag är med!


Det finns ytterst få "stämplar" som innebär någon sorts smakgaranti! När det gäller kaffe kan jag inte komma på en enda...

Man kan nog gå ännu längre, smakgaranti är ju lite svårt,, någon sorts anvisning som kan påtala relevant uppmärksamhet i anslutning till hur gott kaffet smakar, har jag inte sett eller hört talas om. Man får leva på egen upplevelse och andras upplevelse, sedan är det bara att testa. Det man mest vinner är erfarenhet. När det gäller smak är det svårt, och när det är både handhavande och hårdvara inblandat blir det extremt svårt!

Att prata om kvalitet,, Fair Trade syftar inte på att säkra produktens kvalitet, eller?
 

MrNoOne

Well-known member
Att prata om kvalitet,, Fair Trade syftar inte på att säkra produktens kvalitet, eller?

Rätt, FT är en märkning som idag har som huvudmål att du skall veta att kaffet odlats enligt våra västerländska värderingar gällande arbetskraft och jordbruksmetoder. Hur det påverkar produktionsländerna är det skilda meningar om. Kvalité är inte ens med i certifieringen som en faktor om man inte räknar frånvarande av barn och slav-arbete som en kvalitéts höjare. I min värld står jag inte med en limpa bröd och säger för mig själv, denna limpa har bakats med ingredienser som odlats utan barn och slav-arbete, därmed är detta en prima limpa.

Smakgaranti finns som du säger inte, ett rosteri som Koppi som jag har i närheten säljer supergott kaffe enligt mig. Därmed kan jag omöjligt garantera att du skulle tycka om det. Inte ens Koppi kan garantera att det inte följer med under/över rostade bönor som förstör smaken för ett skott eller kopp.

Denna tråd tar ju upp frågan, bra kaffe till en billig peng. Min motfråga är, vad är bra kaffe och vad är "billigt"? 70 spänn för en 250 grams påse på Koppi är billigt, 108 för 250gram som det kostar idag är skäligt. Skulle det kosta 108kr för 200gram eller mindre är det dyrt. Det finns säkert anledningar såsom att det är ett geisha kaffe . Då är det gott men dyrt. Dessa kaffe hittar du aldrig på ICA eller konsum. Innebär det att allt ICA kaffe är skit? Förmodligen inte, men det kan vara mycket svårt att hitta något där som är av högre kvalité. Däremot har de förmodligen alla tänkbara stämplar du kan hitta. Skall man då känna att man gör både sig själv och andra en tjänst och köpa ICA kaffe före kaffe ifrån Koppi?

Jag köper faktiskt mitt bryggkaffe till jobb från Espressohouse just nu. Det är "billigt" 71kr/330gram och det är Direct Trade kaffe och det smakar helt okej. Så, det är mitt tips just nu för att hålla ihop denna tråd. Att jag sedan köper Koppi kaffe till hemmet då det ska njutas till max är en annan femma, det är för dyrt att ”slabba” i sig 2-3 koppar Koppi kaffe till vardags.
 

marinlik

Member
Här är lite butiker i Linköping i den ordning som jag föredrar dem:

Tebladet på Trädgårdstorget i hörnet mot gågatan
Kahls The och Kaffehandel i Ikanohuset
Teboden på Nygatan ~3 kvarter upp från trädgårdstorget
Brödernas kök i Mjärdevi, överprissatt kaffe om de inte ändrat priserna (men vakumförpackat åtminstone)

Generellt så gillar jag inte att de flesta säljer kaffet i lösvikt och därmed exponerar kaffet för luft, och utan datummärkningar för rostningsdatum.

Jag var förbi tebladet i veckan och köpte ett indiskt kaffe där. Jag köpte en av dem som finns i deras genomskinliga behållare som de häller över från till påsar. Jag tyckte dock inte att kaffet doftade så mycket, har det med kaffe sorten att göra? Eller är det så att kaffebönorna tappar en del arom i såna där genomskinliga behållare som man häller ner i påsar från?
 

osks

Well-known member
Jag var förbi tebladet i veckan och köpte ett indiskt kaffe där. Jag köpte en av dem som finns i deras genomskinliga behållare som de häller över från till påsar. Jag tyckte dock inte att kaffet doftade så mycket, har det med kaffe sorten att göra? Eller är det så att kaffebönorna tappar en del arom i såna där genomskinliga behållare som man häller ner i påsar från?

Det är för att kaffet är gammalt. Det åldras jättesnabbt när du tar ur det ur den lufttäta påsen.

Om du ska handla där, köp Johan & Nyströms sorter som de säljer i slutna påsar. Oftast är de rätt gamla ändå (dålig omsättning), men det är ändå signifikant bättre. Espresso House kan ha hyggliga rostningsdatum på kaffet de säljer, men det kan lika gärna vara flera månader gammalt (det var länge sen jag var där och kollade - för jag ledsnade på att behöva leta för att hitta något som gick att köpa).

(Själv håller jag fast vid att Chocolat är det enda stället som är värt att gå till.)
 

marinlik

Member
Det är för att kaffet är gammalt. Det åldras jättesnabbt när du tar ur det ur den lufttäta påsen.

Om du ska handla där, köp Johan & Nyströms sorter som de säljer i slutna påsar. Oftast är de rätt gamla ändå (dålig omsättning), men det är ändå signifikant bättre. Espresso House kan ha hyggliga rostningsdatum på kaffet de säljer, men det kan lika gärna vara flera månader gammalt (det var länge sen jag var där och kollade - för jag ledsnade på att behöva leta för att hitta något som gick att köpa).

(Själv håller jag fast vid att Chocolat är det enda stället som är värt att gå till.)

Det Johan & Nyström som de hade i påsar var tyvärr påtok för dyrt för mig, det kostade ca 100kr för 250g. Jag kan väl sträcka mig till 60kr/250g för gott kaffe, men 100kr/250g blir för mycket, tyvärr.

Har de många sorter på Chocolat? Och hur är priserna där?
 

Tennberg

Active member
Enda anledningen att jag hittills inte köpt bönor på mataffären är för att jag inte vet rostningsdatum. När jag maler icke färskrostat i min wilfa så fastnar skiten överallt pga statisk elektricitet. Antagligen för att de är torrare.
Hittills har jag köpt på Kahls och testar deras sorter. Skulle gärna prova lite J&N men frakten blir så mycket för bara 1 påse så det har liksom inte blivit ännu. Sen har jag kvar från Kahls som jag kör just nu så.
 

Light Head

Well-known member
Är det inte lite avgörande vad det är för bönor och hårt rostade de är, om de är "torra"? Vet inte men tycker mig ha sett stor skillnad på de kaffe jag köpt, och det har absolut inte varit på grund av att det varit gammalt kaffe, eller olika förväntad kvalitet, typ J&N från Kaffemaskinen och Lavazza från Hemköp. Men kan eventuellt ana att det är mer "skrufs" med i billigare kaffe...
 

later

Well-known member
Enda anledningen att jag hittills inte köpt bönor på mataffären är för att jag inte vet rostningsdatum. När jag maler icke färskrostat i min wilfa så fastnar skiten överallt pga statisk elektricitet. Antagligen för att de är torrare.
Hittills har jag köpt på Kahls och testar deras sorter. Skulle gärna prova lite J&N men frakten blir så mycket för bara 1 påse så det har liksom inte blivit ännu. Sen har jag kvar från Kahls som jag kör just nu så.

Du verkar bo i Stockholm, då kan Du ju köpa direkt hos J&N intill Mariatorget
 

Light Head

Well-known member
Spontant,, jag har testat ett par olika från Kahls men får en känsla av att kaffet är på tok för hårt rostat, nästan bränt.
 

Tennberg

Active member
Är det inte lite avgörande vad det är för bönor och hårt rostade de är, om de är "torra"? Vet inte men tycker mig ha sett stor skillnad på de kaffe jag köpt, och det har absolut inte varit på grund av att det varit gammalt kaffe, eller olika förväntad kvalitet, typ J&N från Kaffemaskinen och Lavazza från Hemköp. Men kan eventuellt ana att det är mer "skrufs" med i billigare kaffe...

Jag har testat mörkrostat och mildare rostning och det verkar vara åldern som spelar in mest. Dock kan din teori ha något med saken att göra också såklart. Jag är inte säker på orsaken men störande är det iaf.

Du verkar bo i Stockholm, då kan Du ju köpa direkt hos J&N intill Mariatorget

Jo, dock bor jag inte i centrala stockholm så då blir det en trip in till stan och det har jag inte haft ork eller annan anledning till ännu. Kahls ligger mycket bra till för mig dock.
 

Wilderwein

Well-known member
Jodå Turbo-Fredde. Jag använder mig av foggan som huskaffe. Fungerar bra med och utan mjölk enligt mig. En nackdel är att det bör konsumeras så fort som möjligt då påsen öppnats. Tycker att vissa robustablandningar åldras mer varsamt. Tyvärr har jag mer än 5 km dit men de är alltid trevliga och skickar upp mitt kaffe även när jag köper relativt lite.

/K
 

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,767
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp