Bra bönor för rimliga priser?

MrNoOne

Well-known member
Espresso House kan ha hyggliga rostningsdatum på kaffet de säljer, men det kan lika gärna vara flera månader gammalt (det var länge sen jag var där och kollade - för jag ledsnade på att behöva leta för att hitta något som gick att köpa).

Jo, man måste leta eller fråga vilket som kom in med sista leveransen. Till och med deras Master baristor står ju och läser innantill och säger att bäst före datum ju inte passerats ännu (är cirka 3-4 månader efter rostdatum)

Nästa gång skall jag fråga hur de själva gör när de köper bröd, köper de det som ligger närmst bak datum eller räcker det med att "bäst före datum" inte överskridits? Skrämmande dock att de inte har bättre koll....
 

normende

Well-known member
Ibland är det väl lite hysteri kring frågan om färskheten. Jag köpte själv en påse på espressohouse igår den var rostad den 6 januari.
Det jag har märkt är deras nya leverantör inte rostar lika ofta ( troligtvis större batcher ) som när Johan och Nyström skötte det.
 

bauta

Well-known member
Lite OT men jag fick info från ett J&N-försäljningsombud att de numera tar bönorna från Norge eftersom de är Norskägda
 

stefanbo

Well-known member
Kan det bli mer fel? Fair Trade och andra märken garanterar inte bättre smak, i min mening är det tvärtom. Jag tycker även fler borde läsa på vad dessa certifieringar innebär.

Jag kommer dra en enkel förklaring för Fair Trade. Grunden med Fair Trade var att vi i väst var trötta på ostabila priser för kaffe, man ville få till en jämn kurs på marknaden precis om olja. Det fanns även en idé att skydda odlarna mot "dåliga år med liten skörd" genom att "försäkra" dem om en fast inkomst. Detta innebär att man i princip förkastar den egna marknard modellen, pris och efterfråga. Nu skall kaffeodlarna betala en rejäl summa pengar för att köpa det certifikat som krävs för att få SÄLJA sin produkt (sist jag kollade kostade det 15 000 svenska kronor för en odlare) . Efter detta erbjuds de en fixerad summa per kilo för sina bönor (cirka 2kr/kilo), detta innebär att de inte är särskilt måna om att göra det bästa kaffet som är möjligt, de tjänar ju inte på det. De som inte har råd med att köpa sitt certifikat, ställs utanför och kommer få sälja sina bönor ännu billigare än det pris Fair Trade som kollektiv köper upp i regionen. Detta har lett till att odlare gått i "konkurs" och fått lägga ner sin verksamhet.

Certifieringen kräver även att de inte får använda vissa besprutningsämnen, de ska se till att det inte förekommer barnarbete på odlingarna, i våra västerländska ögon innebär det att ingen under 18 år får arbeta på plantagerna. Detta får förödande konsekvenser för många familjer då deras barn både går i skolan men även hjälper till med försörjningen av familjen. Odlingarna blir mindre lönsamma och Kvalitén försämras. Sist och inte minst skall Fair Trade se till att verka för att fattigdom minskar i de länder de är verksamma.

Hur kan det då komma sig att man hade stor andel av sin produktion i länder som Mexiko och Brasilien? Dessa länder står inte på listan över fattiga länder, inte nog med det, de lade ner en omfattande del av sin verksamhet av just kaffeodling i Brasilien och flyttade den till Asien. Där var den totala produktionen billigare, kvalité är inte lika viktig som kvantitet.

Det jag inte begriper är hur kommuner och företag slåss om att få en Fair Trade stämpel. Villkoren att bli” Fair Trade City” är bland annat att man MÅSTE konsumera MER Fair Trade produkter för varje år, annars mister man sin stämpel. Kort och gott skall mer och mer av kaffe och te och andra produkter köpas med denna märkning. Vad som händer när man nått en nivå som inte går att överträffa vilket i praktiken rimligen aldrig kan bli 100% eller ens nära vet jag inte. Teoretiskt sätt kan alltså en kommun som nått omöjliga 70% alltså räkna med att förlora sin stämpel om de inte når 71% året efter. Vem tjänar på detta? Jo Fair Trade organisationen, ett kollektiv som har som självändamål att tjäna pengar.

Nej, tacka vet jag Direct Trade till exempel. Där kafferosterier köper sitt kaffe direkt ifrån odlarna, där odlaren får pengar i direkt relation till sitt kaffe och kvalité (rosterier jag läst om betalar upp till 50-70kr/kilo till odlaren). Där mera nära samarbete kan göras för att utveckla kaffet. Ofta ingår samma principer som för Fair Trade (inget barnarbete, utesluta farliga bekämpningsmedel etc), men utan en mellanhand som snor åt sig vinsten från odlaren och som sedan tar ut ett högre pris av konsumenten i sken av att man ”gör gott” av en produkt som kvalitetsmässigt är sämre.

När jag pratar med rosterierna jag köper mitt kaffe ifrån är det allt som oftast Direct Trade, många av dem ratar just Fair Trade av ovan nämnd anledning. Inte sällan flyger personalen ifrån rosteriet själv och köper sitt råkaffe direkt ifrån odlarna. Då är det för mig mer än acceptabelt att pröjsa 100 spänn för 250gram. Att på detta forum fråga vilken kvarn och maskin man bör köpa, sedan slänga ut 3k + 4k för kvarn och maskin och därefter leta ”billigt och bra kaffe” på ica/konsum/willys är för mig obegripligt.

Men, skillnaden är kanske att jag haft ork och intresse att lägga x antal timmar läsa på hur världen ser ut och var mitt kaffe kommer ifrån, vem som är involverad i produktionsledet från odlare till rosteri.

Jag uppmanar så många som möjligt att söka, leta och informera er… Jag sitter inte på hela sanningen, men jag blir upprörd när folk slänger sig med begrepp och märkningar det inte har koll på eller vad de står för och hur de påverkar odlarna och konsumenterna. Fråga gärna ditt rosteri hur produktionslinjen från odlare till varan du just köpt ser ut. Inte nog med att de smakar himmel, du kommer att mysa än mer när du VET MED SÄKERHET att du bidragit till något gott, någonstans på jorden.


Texten skriven i all hast, det har säkert smugit in en del fel. Kommer i så fall att redigera senare...

Källa på det? Din beskrivning känns rätt ensidig. Jag säger absolut inte att det är fel det du beskriver, men lite källkritik har ju aldrig skadat åt något håll...?
 

Turbo-Fredde

Well-known member
Jodå Turbo-Fredde. Jag använder mig av foggan som huskaffe. Fungerar bra med och utan mjölk enligt mig. En nackdel är att det bör konsumeras så fort som möjligt då påsen öppnats. Tycker att vissa robustablandningar åldras mer varsamt. Tyvärr har jag mer än 5 km dit men de är alltid trevliga och skickar upp mitt kaffe även när jag köper relativt lite.

/K

EN 500g påse räcker knappt en vecka nu när frun är gravid och inte dricker lika mycket, men märker när det börjar närma sig 8-10 dagar att dte är helt annat kaffe.
 

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,766
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp