Blandningar att rekommendera!

tnordl

Well-known member
Ifall ni har några goa blandningar ni vill rekommendera, lägg gärna in dem här:

PS" Skriv gärna lite utförligt, e.g. Espresso FC+ C1 tid, C2 tid, rostare etc.."
 
Senast ändrad:

tnordl

Well-known member
Har precis börjat rosta (3 rostningar i ryggen) Har just rostat en Kaffegalningens sälen batch:

Blandning:
40% Brasilian Santos.
40% Karma Estate.
20% Indian Monsooned Malabar.​
Vikt innan rostning: 150g

Utrustning:
Quest M3.
Setting:
Fan konstant på 5.
Amp konstant på 3.8.​


Rostnings profil
Start temp: 170 C.
1C vid 11:22, 187C.
2C vid 17:00 204C.
utgång 20:33 206C

Resultat (klicka på bilden för större storlek):
salen.jpg

Jag kommer tillbaka om 3 dagar när jag testat smaken :)
 
Senast ändrad:

grebdnul

Well-known member
Det verkar vara två skolor det där. Jag har läst erfarna rostare som säger både det ena och det andra. Jag blandar alltid innan, men det är mest för att det är enklare att göra små partier på det viset i min lilla iroast2. Men bra blir det iaf.
 

Bacchus

Active member
Ja, alltså gott kaffe blir det ju, det blir ju bara en säregen profil där de små bönorna blir mörkare rostade än de större. Men vill man ha en 100% jämnrostsd blandning tror jag man måste rosta separat, men det betyder kanske inte att det blir bättre än en blandning där bönorna har aningen olika rostgrad, eller?
 

grebdnul

Well-known member
Precis. Det blir ju helt klart olika rostgrad pga bönstorlek och t.ex. monsun malabar rostas snabbare. Men det kan kanske vara bra med blandning av olika rostgrad oxå. Vore kul att jämföra samma blandning separatrostad och samrostad.
 

tnordl

Well-known member
Jag blandade bara delvis innan. D.v.s jag rostade Karma Estate först sen blandade jag råa Brasilian Santos med Indian Monsooned Malabar och rostad dem tillsammans. Detta gjordes bara av praktiska skäl (jag hade rostat Karma Estate för sig och tänkte köra single för espresso, sen såg jag mixen för Sälen och bestämde att rosta det som fattades).

Jag håller med grebdnul med fördelen med att blanda innan är att man kan göra små blandningar (e.g. 150g Sälen). De olika bönerna var av lite olika storlekar, så visst de rostades lite olika hårt. Dock kan man inte se det på färgen men första cracken höll på länge (tänker mig att kanske startade de minsta bönerna, sen de större och sist de största). Sweet marias "Every coffee roasts a bit differently but there is a great deal of averaging that occurs between coffees in the roast chamber, especially in drum roast systems.". Men Bacchus har en god poäng och jag kommer nog att rosta var för sig i fortsättningen när bönstorleken skiljer sig åt.

PS" Rostade en ny hemma blanding precis, jag beskriver den lite mer snart"
 
Senast ändrad:

tnordl

Well-known member
Resultat:

Idag har min sälen blandning vilat färdigt. Efter rostningen har jag upptäckt, med martinK hjälp, att jag mätte ET och inte BT (har flyttat termometerns nu). Gick på 1C och 2C, men ändå.

Blandningen ser ut så här (FC+):
IMAG0227.jpg

Min första Sälen espresso så här (dubbel med perfekt extraktion tid):
IMAG0228.jpg

Fick skruva ner min Rocky 2 notches. Svårt att beskriva smaken... men fyllig, bra kropp, ganska mjuk mäktig och ingen tydlig frukt smak (p.g.a. FC+). Mycket god och jag kommer att göra mera i framtiden. I och med att jag precis har börjat att rosta har jag en hel del att förbättra så jag tror att den kan bli mycket godare. Nästa gång skall jag rosta de små bönerna för sig och generellt avbryta 2 min tidigare.

Summa summarum: Den var bättre än de flesta espresso jag får ute i Oslo (beror nog mer på ny-rostningen än mitt hantverk).
 
Senast ändrad:

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,721
Medlemmar
19,364
Senaste medlemmen
Knivmackan
Topp