Billigt råkaffe hos den lokala "mångfaldsbutiken"

PF013

Well-known member
Häromdan upptäckte jag att det faktiskt såldes råkaffe hos Salam Orientlivs i Skäggetorp, Linköping. Och det var billigt också, 50 kronor för ett kilo. Enligt förpackningen är bönorna från Brasilien, och de ser ut som Arabicabönor av hyffad kvalitet. Jämnstora, jämn färg men lite fler (insekts?)hål än vad jag sett på "premiumkaffe".

IMG_6201s.JPG


IMG_6206s.JPG


Ska helt klart bli intressant att rosta!
 

Pac

Maskindoktorn
Hmmm... nu när jag tänker efter lite; Jag testade ett "Minas" råkaffe för några år sedan. Det var som en Santos men behövde mogna längre efter rostningen, 5-7 dagar minst!

Om man tog det för tidigt smakade det "diesel" :(
 

PF013

Well-known member
Tack för tipset! Borde med andra ord funka i en "italiensk" standardblandning...

Jag fick en säck med 3 kilo robusta av ett lokalt kaffeautomatföretag som var här på rostning och koppning. Och 6 kilo av en blandning med lite hemligt ursprung. Och en skrotad engruppare. Och en (knappt) skrotad tvågruppare (Brasilia Portofino årsmodell 99). Och ett löfte om att de ringer nästa gång de skrotar nåt roligt.

Hittills överväger fördelarna med att blivit tidnings- och radiokändis helt klart nackdelarna. :cool: :)
 

PF013

Well-known member
"Kändis" är väl med glimten i ögat. ;)

Det ordnades ett litet rost-jam i samband med invigningen av min rost i november. TheSeal bjöd in lokalpressen, så Östgöta Correspondenten kom och gjorde en halvsida. Efter det ringde Sveriges Radio Östergötland och ville göra en direktsänd intervju från garaget.
 

johey

Well-known member
Den där påsen känner jag igen. Köpte en för 4 år sen i Västerås för 40 kr. Bra pris för en student tänkte jag, men efter första rosten i min utrustning som då bestod i en popcornmaskin åkte allt i soptunnan. Närapå att kvarnen fick göra detsamma.

Kanske man skulle köra en lite längre rostning än vad popcornmaskinen tillät, och kanske som Pac säger, vänta en vecka med att dricka den, tills all senapsgas och kloroform gått ur.

Nä, förlåt. Det kanske är ett bra kaffe, men jag misslyckades hur som helst med att använda det.
 

johey

Well-known member
Riktigt schyst att du får välförtjänta prylar, PF! Det håller motivationen uppe.
 

Friulano

Well-known member
Jag har testat att rosta det där kaffet, köpte det också i Västerås. Sahands livs närmare bestämt. Resultatet blev inte bättre än att allt åkte i sopporna, riktigt skit rent ut sagt. Jag hade vid det tillfället iofs precis börjat rosta och det gjorde jag i ugn. Ska nog ge det en chans till denna gång i Gene Cafén. Hur blev ditt resultat? (du som startade tråden)
 

PF013

Well-known member
Nu är kilot rostat. Inga konstigheter under rostningen, betedde sig som vilken arabica som helst. Jag rostade upp ett kilo Santos från Alnö Kaffehus att jämföra med. Återkommer med smakrecension. Tänkte öva lite triangelkoppning med dessa två. Förhoppningsvis blir det svårt att skilja på dem, men om man ska döma av era erfarenheter så borde fulkaffet sticka ut en aning... :)
 

PF013

Well-known member
Jag drog morgoncappusarna på "mångfaldsbrassen" idag, och det var inte speciellt roligt. En väldigt tydlig bismak som jag inte kunde placera skar rätt genom mjölken. Runt frukostbordet pratades det om metallisk och blommig smak. Själv tyckte jag mig känna lite av den typiska nyårsdagslukten av krutrök. Får låta påsen ligga en vecka till innan nästa försök.
 

PF013

Well-known member
Jag har nog några bönor kvar, men jag har inte druckit nåt mer av dem. Efter nån vecka utvecklades en tydlig arom av fisk i påsen, så, ja, jag har gett upp. Har mest försökt köra in kvarnen med det.
 

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,721
Medlemmar
19,364
Senaste medlemmen
Knivmackan
Topp