Beskt med Gaggia Twin

Sealion

Active member
Har precis skaffat en Gaggia Baby Twin och visst har man förstått att livet inte är helt okomplicerat vad gäller espressokonsten, men...... Det började fint med La Bomba malt hos böner och blad för en Gaggia (har inte fått vår kvarn ännu), fin mild smak, fin crema, fina mussvansar. Gav mig sedan på Etopien Harar Longbery, samma malningsgrad och det blev tvärstopp i maskinen. Den "puffade" bara till och släppte ifrån sig ett par droppar i ren förskräckelse. Tampade mindre och mindre - resulterade i lite fler droppar... Odrickbart! En djupanalys senare antogs kaffesorten vara oljig och därmed hade den behövts malas grövre kanske!???

Glad i hågen över att skylla eländet på kaffet köptes andra varianter av kaffe, bla Kaffemaskinens specialblandning De Sica, nyinkommet. Jag fick kaffet lite grövre malt - efter lite dividerande med en i personalen angående mina hitillsvarande erfarenheter. Mer eller mindre tvärstopp igen - kaffets fel???

Gick tillbaka till "säkra" kort - La Bomba. Okej - det blir inte tvärstopp - och visst finns mussvansarna där igen - men det tenderar att bli beskt och det var det inte tidigare.

Just nu är inte självförtroendet på topp. Försöker att tampa hårt/löst/knappt alls och iallafall blir det beskt. Vad är felet?
HJÄLP!:mad:
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Felet ligger troligen på malningen. Testa att mala med flera olika grovlekar nästa gång du handlar. Så du har en påse med vad du tror är lagom, en påse med lite finare och en påse med lite grövre. Så kan du se skillnaden.
 

Sealion

Active member
Smart - ska testa det. Lite lätt frustrerande, man vill ju att det ska bli gott någon gång....

Funderade på om det kan vara fel på trycket i maskinen, att den inte orkar pressa igenom och det är därför det blir droppar? Eller är jag paranoid som nybörjare?
 

lupoo

Well-known member
Torkat ur spridarfiltret? Backflush?(har baby twin trevägsventil???).

Själv så gör jag en lite ordetligare rengöring 1g/v(storrengöring med grupprengöringsmedel var annan vecka) , men en liten rengöring blir det varje kväll (lite beroende på hur mycket kaffe som har konsumerats). Märker fort om man slarvar:(
 

Sealion

Active member
Torkat ur spridarfiltret ja - men inte backflushat ännu. Behöver man göra det redan - och ska man göra det på en Gaggia? Står inte ett ord om det i instruktionerna, vilka lämnar en del övrigt att önska i och för sig....

Det kan ju blivit en del skräp i maskinen när det var för finmalet och inget vatten gick igenom, då det slog upp en hel de i spridarfiltret.
 

rhide

Well-known member
Förmodligen är det bara ren paranoia (delar den med dig :p), men rengöring gör stor skillnad. Möjligen har kaffe fastnat i maskinen när du tampat för hårt någon gång.

Testa spola genom hela maskinen, 5-10dl rent vatten.
 

Large

Well-known member
Det borde vara förbjudet att skaffa maskin utan kvarn. Det i särklass mest tröttsamma, näst efter tjatet från nybörjare som inte kan begripa att det är svårt att skumma mjölk och ännu svårare att hälla upp den snyggt. Basta!! :mad:

Jobbet börjar väl inte gå dig på nerverna, Cheff ? ;)
 

Sealion

Active member
Ber om ursäkt för allt nybörjartjat... absolut inte min mening att störa eller irritera er som ligger på Cheffalos nivå, eller kanske t.o.m. över? Frågan var nog mer riktad till er som kanske precis tagit er över nybörjarstadiets små störande idiotfel. Finns det kanske något undangömt forum i forumet där vi nybörjare kan husera och störa varandra med en massa tjat utan risk för att störa er som ligger på högre kunskapsnivåer?
 

Marv

Well-known member
Sealion du skall inte skämmas det minsta för dina frågor och funderingar !!
Min önskan med att hänga på forumet är att lära mig av de som kan mer och att hjälpa de om ännu inte har lärt sig, på samma sätt som jag själv en gång lärde mig mycket i början av alla på forumet.

Jag har upplevt samma sak som du, olika bönor behöver olika malning, och det kan skillja en hel del beroende på blandnig.

Att få till en bra malning är nog det du skall fokusera på just nu. Det enklaste och i längden billigaste och bästa är att ha en egen kvarn, det är stor skillnad på färskmalen och butiksmalet.
 

Cheffalo

Hedersmedlem
OK, var lite trött och klargjorde att det var ironi i mitt inlägg, men det gick inte fram, som vanligt. Tar bort mitt otäcka inlägg. Kom dock ihåg detta om ett tag, då du gjort några fler koppar där hemma. Många av dessa frågor svarar sig själva när man labbat lite på egen hand och kan i många fall inte pratas bort, det var det jag, på mitt otrevliga vis, försökte säga.

Ta också reda på om det verkligen är beska och inte syra. Många blandar ihop det där också.
 

Bjarne

Well-known member
Ironi försvinner ofta i text. Bara att acceptera tror jag :) Eftersom vi är människor och inte maskiner saknar vi ansiktsuttryck och tonläge. Inte vårt fel, utan mediets.

Fler kaffeträffar och riktiga handslag proffs/amatörer emellan är nog lösningen/komplementet - samt lite extra tålamod med varann. RiktigtKaffe-forumet är fortfarande bästa/trevligaste stället är lära sig detta yrke/hobby på tycker jag :D
 

Sealion

Active member
Ahh, forumet har återigen bevisat sin storhet som det trevligaste, kanske i hela världen!? Ironin noterades. Då jag dock inte lyckats med en hyfsad kaffe på tre dagar nu ligger toleransnivån lågt och jag tycker mig se handskar kastas till höger och vänster. Beska vs. syra...noteras.

Bjarne, du har rätt. Kanske ett hemligt handslag, som endast för de invigda visar på ett broder- eller systerskap i kaffets namn!?
 

Marv

Well-known member
Håller med Cheffalo, det är lätt att missta syra för beska.

Ett tipps till dig är också att hålla dig till en kaffesort tills du känner att du har fått kontroll på hur de olika parametrarna som malning etc påverkar.
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Detta är ett trevligt ställe :) En del av oss måste bara få vara lite dryga ibland. ;)
Dessutom behandlas liknande frågor om och om igen, så en sökning på alla inlägg kan ofta ge otroligt många svar.
 

Sealion

Active member
Din svarsfrekvens och kunskapsnivå ger dig rätten att vara lite dryg ibland... själv lyssnar jag och lär. Söker nu som en stalledräng efter svar i virrvarret av gamla trådar istället för att tjata om frågor som redan dryftats till leda.
 

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,721
Medlemmar
19,364
Senaste medlemmen
Knivmackan
Topp