Beskt kaffe med superautomat

xandian

Member
Hej,

Det här är mitt första inlägg på forumet, även om jag läst en del här tidigare.

Sedan 3-4 år tillbaka har jag verkligen varit sugen på att skaffa en espressomaskin. Från början var jag mest sugen på en semi-automat (Rancilio Silvia), mest pga. ett bra pris för en instegsmaskin, samt att jag gillar de flesta ting där man får chansen att förbättra sig hela tiden, alltså själva hantverket.

Nu precis före jul fick jag dock tag på, till ett till synes bra pris, en superautomat DeLonghi Magnifica ESAM 4200S. Maskinen hade fått väldigt bra omdöme från de flesta recensioner jag läste innan köp.

Jag testkörde maskinen för första gången idag och har nu ett bekymmer, kaffet blir rejält beskt. Jag har nog nästan inte druckit så beskt kaffe någon gång.

Det jag har försökt att få till är en extraktion av en dubbel shot på runt 60ml på mellan 25-30 sekunder.
Den ena parametern jag kan spela med på en superautomat är väl bara "Coffee taste", som jag antar innebär mängden kaffe som mals och som används vid bryggningen och kanske även trycket som det "tampas" med (då det i manualen står att om man vrider reglaget till starkast kaffe så finns det en risk att kaffet rinner "a drop at a time").
Den andra, och vad jag vet även den sista, parametern är hur fint malet kaffet ska vara.

Jag har som sagt utgått ifrån att få till extraktionen enligt ovan på mellan 25-30 sekunder, men genom att vrida reglaget för "Coffee taste" till max och även sänkt malningen nästan till finast, så får jag ut mer än 60ml på under 20 sekunder.
Då det smakar beskt som satan, så borde jag väl egentlige n göra kaffet mer grovmalet och inte mera finmalet.

Är det jag som gör fel (eller tänker fel?)?
Eller är det helt enkelt kaffet som har den karaktären (ett Musetti i en silvrig påse med svart/brun kant nedtill som jag såg rekommenderades i en annan tråd)?

Desperat espressonybörjare som tacksamt tar emot svar och råd.
 

TheDude

Well-known member
Först ska jag skriva att de flesta av oss som skriver på forumet kan mest om semi-automatiska maskiner, därför är det få av oss som brukar svara på frågor om hel-automatiska maskiner, då vi inte känner att vi kan tillräckligt om helautomatiska. Detta gäller även mig, men jag kan svara på kaffe frågan "Musetti i en silvrig påse", den blandningen innehåller en ganska stor del Robusta bönor. Vissa tycker att en kopp italienska espresso ska innehålla Robusta bönor för att bli bra. Vissa andra tycker att Robusta bönor ger en ganska besk smak. Om jag var du skulle jag testa att hitta en espresso blandning som inte innehåller Robusta bönor utan bara Arabica bönor. Det kan vara så att du tycker bättre om en sådan blandning.
 

rannagarden

Well-known member
Mitt svar skulle bli nåt liknande. Musetti är nog lite tuffa att börja med om du inte är en van espressodrickare. Testa andra bönor. Var inte rädd att testa tex hela bönor från standardkaffemärken på hyllan. De är en bra startsträcka för att se vad som händer när man trappar upp sedan.

/M
 

xandian

Member
Tack för era svar.

Jag har faktiskt redan fixat en påse Arvid Nordqvist Nero, som jag får testa imorgon bitti.

Återkommer med utfallet.
 

hne

Well-known member
Helautomatiska maskiner är lite annorlunda. Prova frångå 60ml-på-25s ett tag. Stjälk reglagen på medel och gör två kaffe. Smaka den andra (kan ligga kvar kaffe i kvarnen som påverkar första koppen). Vrid sedan ETT reglage lite i taget och se vad det för för smaken. Skulle tippa att du får bästa smaken ungefär när maskinen börjar möta lite motstånd av kaffet, inte när du når en specifik rinntid. Har aldrig hört talas om en opv i fullauto, nämligen.
 

xandian

Member
Det är egentligen så jag har utfört mina tester hittills, alltså lite i taget, men samtidigt försökt gå mot 25 sekunder som kanske är fel approach på en helautomatisk.

Jag testade dock häromdagen med Nero kaffet och det blev betydligt bättre och mindre beskt än Musetti kaffet. Det bar fortfarande väldigt beskt och i princip helt utan crema med ett kaffe som rostades för en månad sedan.

Kanske fortfarande är bönorna, för det känns som att det blir väldigt små skillnader tom. mellan minsta och max inställningar på reglagen.

Idag testade jag istället för espresso att få fram "vanligt" kaffe, alltså som motsvarar bryggkaffe. Detta lyckades jag få till i princip på en gång.
 

Jura

Member
Jag har en helautomatisk Jura Z7 och min erfarenhet är att du ska ha en del robusta och kör inte för fin malet för då blir det beskt. Ställ kvarnen på medel/mitten ungefär.
Se till också så att maskinen är tillräckligt varm när du kör en kopp.
 

hne

Well-known member
Jag hoppas du inte ställer reglagen på max, gör en kopp, ställer den på min, för en kopp och sedan jämför. Så kommer du aldrig hitta rätt. Det enda sånt leder till är att man har sönder kvarnen. Kvarn justeras när den är tom och rengjord (med dammsugare och borste, minst) eller medan den snurrar. Mellan kvarn och bryggrupp ligger det alltid kvar rester av malet kaffe. En halv kopp är inget jag skulle förvånad av att hitta.
 

Forumstatistik

Trådar
14,680
Inlägg
155,805
Medlemmar
19,374
Senaste medlemmen
samuel_k
Topp