Hej,
Det här är mitt första inlägg på forumet, även om jag läst en del här tidigare.
Sedan 3-4 år tillbaka har jag verkligen varit sugen på att skaffa en espressomaskin. Från början var jag mest sugen på en semi-automat (Rancilio Silvia), mest pga. ett bra pris för en instegsmaskin, samt att jag gillar de flesta ting där man får chansen att förbättra sig hela tiden, alltså själva hantverket.
Nu precis före jul fick jag dock tag på, till ett till synes bra pris, en superautomat DeLonghi Magnifica ESAM 4200S. Maskinen hade fått väldigt bra omdöme från de flesta recensioner jag läste innan köp.
Jag testkörde maskinen för första gången idag och har nu ett bekymmer, kaffet blir rejält beskt. Jag har nog nästan inte druckit så beskt kaffe någon gång.
Det jag har försökt att få till är en extraktion av en dubbel shot på runt 60ml på mellan 25-30 sekunder.
Den ena parametern jag kan spela med på en superautomat är väl bara "Coffee taste", som jag antar innebär mängden kaffe som mals och som används vid bryggningen och kanske även trycket som det "tampas" med (då det i manualen står att om man vrider reglaget till starkast kaffe så finns det en risk att kaffet rinner "a drop at a time").
Den andra, och vad jag vet även den sista, parametern är hur fint malet kaffet ska vara.
Jag har som sagt utgått ifrån att få till extraktionen enligt ovan på mellan 25-30 sekunder, men genom att vrida reglaget för "Coffee taste" till max och även sänkt malningen nästan till finast, så får jag ut mer än 60ml på under 20 sekunder.
Då det smakar beskt som satan, så borde jag väl egentlige n göra kaffet mer grovmalet och inte mera finmalet.
Är det jag som gör fel (eller tänker fel?)?
Eller är det helt enkelt kaffet som har den karaktären (ett Musetti i en silvrig påse med svart/brun kant nedtill som jag såg rekommenderades i en annan tråd)?
Desperat espressonybörjare som tacksamt tar emot svar och råd.
Det här är mitt första inlägg på forumet, även om jag läst en del här tidigare.
Sedan 3-4 år tillbaka har jag verkligen varit sugen på att skaffa en espressomaskin. Från början var jag mest sugen på en semi-automat (Rancilio Silvia), mest pga. ett bra pris för en instegsmaskin, samt att jag gillar de flesta ting där man får chansen att förbättra sig hela tiden, alltså själva hantverket.
Nu precis före jul fick jag dock tag på, till ett till synes bra pris, en superautomat DeLonghi Magnifica ESAM 4200S. Maskinen hade fått väldigt bra omdöme från de flesta recensioner jag läste innan köp.
Jag testkörde maskinen för första gången idag och har nu ett bekymmer, kaffet blir rejält beskt. Jag har nog nästan inte druckit så beskt kaffe någon gång.
Det jag har försökt att få till är en extraktion av en dubbel shot på runt 60ml på mellan 25-30 sekunder.
Den ena parametern jag kan spela med på en superautomat är väl bara "Coffee taste", som jag antar innebär mängden kaffe som mals och som används vid bryggningen och kanske även trycket som det "tampas" med (då det i manualen står att om man vrider reglaget till starkast kaffe så finns det en risk att kaffet rinner "a drop at a time").
Den andra, och vad jag vet även den sista, parametern är hur fint malet kaffet ska vara.
Jag har som sagt utgått ifrån att få till extraktionen enligt ovan på mellan 25-30 sekunder, men genom att vrida reglaget för "Coffee taste" till max och även sänkt malningen nästan till finast, så får jag ut mer än 60ml på under 20 sekunder.
Då det smakar beskt som satan, så borde jag väl egentlige n göra kaffet mer grovmalet och inte mera finmalet.
Är det jag som gör fel (eller tänker fel?)?
Eller är det helt enkelt kaffet som har den karaktären (ett Musetti i en silvrig påse med svart/brun kant nedtill som jag såg rekommenderades i en annan tråd)?
Desperat espressonybörjare som tacksamt tar emot svar och råd.