Det är väl inte kvarnen som sådan som behöver seasoning, snarare skivorna. SSP, som ändå har gott anseende, rekommenderar uttalat 3-5 kg seasoning för åtminstone för deras coated burrs. De säger att för deras coated skivor går malningen snabbare när seasoning är ’klar’ och fördelningen av partikelstorleken förändras.Det som kallas seasoning, är det verkligt eller inte, vad säger ni?
Jag säger: Det är hittepå...
Det går inte mäta, det är mera en känsla att nu är kvarnen optimal.
De flesta kvarntillverkare använder ju vanligt stål och inte behandlade skivor dock, andra tillverkare förbehandlar sina skivor innan de går till kund för att du som kund inte ska behöva bry dig. T.ex. Den stora skillnanden är ju att livslängden på behandlade skivor är typ 5 ggr så hög som på obehandlade, runt 5000 kilo kaffe för SSP's t.ex. 1000kg för obehandlade.Jag känner mig tveksam efter som kvarntillverkar aldrig vad jag vet har tagit upp denna fråga. Kan man mäta detta så borde fler ha talat om det. Frågan är om det är möjligt att känna skillnad? Jag vet att vissa coated malskivor nöts och där kan jag fundera på vart tar det bortnötta vägen... Att känna skillnad gränsar om min upplevelse, en känsla..
Jag hörde på Spanarna på radio (som faktakälla överlag tveksam) men dom hänvisa i en spaning för några veckor sedan att man lät musiker lyssna till tvår stycken musik. Före varje lyssning så fick dom en text om vem det var som spelade. Någon som studerat musik länge vs den som var ett talang och underbarn. Talang och underbarn fick fler röster att den var bättre. Det som de inte visste det var att det var samma musiker...och samma inspelning.
Vad gör tiden med oss och vår kvarn, ju längre du använder den desto mer lär du känna kvarnen, och det är detta som vi tror är "inkörningen" Malskivorna är av metall och nötningen mot bönorna tar tid, jag märker att min gamla Amfin maler lite ojämnt men det är kanske inte så underligt när den har använts regelbundet i ca 15 år.
Intressant fråga.
SSP säger att enligt honom så är seasoningen på deras coated skivor att kanterna på skivorna får oljan från bönorna. Inte att nöta av kanterna.Jag känner mig tveksam efter som kvarntillverkar aldrig vad jag vet har tagit upp denna fråga. Kan man mäta detta så borde fler ha talat om det. Frågan är om det är möjligt att känna skillnad? Jag vet att vissa coated malskivor nöts och där kan jag fundera på vart tar det bortnötta vägen... Att känna skillnad gränsar om min upplevelse, en känsla..
Jag hörde på Spanarna på radio (som faktakälla överlag tveksam) men dom hänvisa i en spaning för några veckor sedan att man lät musiker lyssna till tvår stycken musik. Före varje lyssning så fick dom en text om vem det var som spelade. Någon som studerat musik länge vs den som var ett talang och underbarn. Talang och underbarn fick fler röster att den var bättre. Det som de inte visste det var att det var samma musiker...och samma inspelning.
Vad gör tiden med oss och vår kvarn, ju längre du använder den desto mer lär du känna kvarnen, och det är detta som vi tror är "inkörningen" Malskivorna är av metall och nötningen mot bönorna tar tid, jag märker att min gamla Amfin maler lite ojämnt men det är kanske inte så underligt när den har använts regelbundet i ca 15 år.
Intressant fråga