Back to basic

Janne Rexcat

Active member
Jag funderar på fullaste alvar att prova en sådan här för att rosta bönor. Är det helgalen ide eller tro ni att det kan fungera?

http://www.tradera.com/Kaffe_Rostare_fran_A_Ih_Broms_Eskilstuna-auktion-56345061

Just den här modellen är tillverkad i Eskilstuna där jag bor. Det är nog inte så svårt att få tag på en till rimligt pris. Frakten blir nog dyrast med tanke på vikten om man köper på internet. Det blir nog att åka runt lite på några "loppis" och se om man kan hetta någon.
 

bchi

Well-known member
Tror du inte att du kommer tröttna på att stå och snurra i drygt 20 min? I en panna bränns bönorna fort och du måste därför snurra på ganska bra skulle jag tro.
Jag har testat att rosta i en vanlig teflonpanna och resultatet blev ok om än lite ojämnt. Då har jag ändå gasspis där man kan ändra temperaturen väldgt fort.
Jag kan egentligen rekommendera alla att testa att rosta i vanlig stekpanna en gång. Man får en bra överblick över rostningsprocessen och kan tydligt urskilja "crackarna". Det är nog en bra erfarenhet innan man går på en annan metod.
Så mitt tips blir att testa det först. Det är förstås inte samma sak som att rosta i den pannan du länkar till men kan i alla fall ge ett hum om huruvida du kommer känna dig tillfreds med den.
 

Janne Rexcat

Active member
Tror du inte att du kommer tröttna på att stå och snurra i drygt 20 min? I en panna bränns bönorna fort och du måste därför snurra på ganska bra skulle jag tro.

Jo, du verkar känna mig lika bra som min sambo. Dessutom slutar det nog med att jag kommer att osa mer än bönorna när jag tappar humöret:)

Det lutar nog åt att vi kommer att köpa en CR-100 så man vet att man lyckas med rostningen. Skulle man misslyckas med diverse experimentrostningar så ha man alltid möjlighet att använda CR-100:an.
 

knasper

Well-known member
Du behöver inte leta efter en gammal, det finns nya att köpa:

http://www.sweetmarias.com/prod.stovetop-popper.shtml

Fast priset sticker iväg och du får röra lika mycket med en ny som med en antik :lol: Kör ett par ggr i vanlig stekpanna, gjutjärn el teflon gör ingen större skillnad, så du kommer igång. När du sedan märker att, oavsett rörintensitet och kaffemängd, det blir svårt att få jämnt så är det bra att ha en CR-100 på väg från Gokaffe ;)
 

baz

Member
Ah! En sån där gammal rostare har jag :) Är den från Eskilstuna? det visste jag inte. Skulle vara kul att veta när den är gjort. Min ser ut att vara 100 år.

Efter ca 4 månaders rostande kan jag säga det tog tre månader att lära sig att få någolunda jämn temperatur (med el-spis) och ett hyffsat resultat, tack vare att jag dokumenterade mina försök väl :).
Kaffet smakade alltid lite bränt och rökigt... men det var lärorikt!
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,722
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp