Stockholm Bästa kaffet på centralen?

botze

Well-known member
När jag passerade Stockholm med tåget i söndags la jag märke till hur många caféer som faktiskt finns på centralen. Coffe cup, espresso house för att nämna några. Nu blev det faktiskt en McD kaffe för mig :blush: men är det någon som har en uppfattning om vilken av kaféerna där som har bäst kaffe? Bra att veta nästa gång man har en halvtimme över där!
 

botze

Well-known member
OK, låt mig omformulera mig: Var finns det bra/ok kaffe på centralen??

Det måste finnas nån som har nån upppfattning om nåt ställe, det finns ju många! Jag ska dit idag igen och kommer köpa en kaffe, då vill jag veta vart jag ska gå! :) Chansar jag chansar jag garanterat fel....
 

cassidy

Member
Det har påpekats många gånger att det är till stor del beroende på vem som står bakom spakarna, men jag har hittills inte blivit besviken på Coffe Cup. De gånger min arbetsgivare deporterar mig till Sthlm är jag oftast inte på bästa humör och en Latte Long med extra shot espresso brukar få mig någotsånär i balans .... ;)

Den som ligger längst bort vid Burger King (kommer inte ihåg namnet) tyckte jag var sådär när jag senast provade att variera mig.
 

botze

Well-known member
Det har påpekats många gånger att det är till stor del beroende på vem som står bakom spakarna, men jag har hittills inte blivit besviken på Coffe Cup. De gånger min arbetsgivare deporterar mig till Sthlm är jag oftast inte på bästa humör och en Latte Long med extra shot espresso brukar få mig någotsånär i balans .... ;)

Den som ligger längst bort vid Burger King (kommer inte ihåg namnet) tyckte jag var sådär när jag senast provade att variera mig.

Tack för tipset! Då blir det Coffe cup idag då om ingen säger något annat :D

Längst bort, du menar närmast spåren?
 

embr

Well-known member
Espresso House tror jag är bra, baserat på feedback från min sambo ... De är förmodligen dyrast på Centralen dock, så det kan väl vara smart att börja med nåt annat och se om du blir nöjd där. Annars EH nästa gång. :)
 

confuzed

Well-known member
Waynes på centralen är helt ok, Roberts coffee funkar väl, coffee and take away (tror att de heter så iaf) längst in i hörnet närmast arlanda express har vedervärdigt kaffe iaf latten deras brygg är otestad.
 

Roenbaeck

Well-known member
Jag skulle låta bli allt kaffe i centralen. Har du en halvtimme så rekommenderar jag istället att du tar en 5-minuters promenad till Grytgjutargången och dricker kaffet på Deli Caffé istället. Enligt mig det bästa du kan hitta i närheten av centralen. Riktigt gott och trevliga italienska baristor.
 

botze

Well-known member
Så där ja, nu börjar det likna nåt :) tack för tipsen! Det lutar fortfarande åt Coffe Cup, med Espresso house som god tvåa (den finns en nere vid tunnelbanespärrarna, finns det fler?). Deli Caffé låter intressant, men jag kommer inte orka promenera då jag har massa packning. Trots att jag jobbat som cykel- och bilbud flera år i Stockholm har jag aldrig hört talas om Grytgjutargången!
 

Joakim

Well-known member
Men hallå...Caffè Ritazza är ju riktigt OK med rätt Barista. En ljushårig tjej serverade en helt perfekt Latte i måndags...
 

jojo

Well-known member
Ritazza är faktiskt helt ok. Jag har fått gott kaffe där förut. Jag dricker i princip enbart espresso förutom på morgonen.

Stället som ligger precis mitt emot Ritazza tror jag är coffee cup och där fick jag en bedrövligt dålig enkel espresso, bryggd i ett dubbelfilter (??) för någon månad sedan.. odrickbar.. hällde ut den.
 

josef

Well-known member
Jag har aldrig vågat testa något när jag varit på centralen, har vart fram på ritazza och frågat vad de hade för bönor (den mörkhåriga tjejen visste inte riktigt, utan gav mig påsen att läsa, men det var dålig info på den) så jag lät bli. Kanske kan de hantverket ändå. No idea. Enligt tidigare inlägg fanns det ju en ljushårig som serverat bra, så det får jag testa nästa gång jag är förbi.
 

botze

Well-known member
Det blev en cortado på Espresso house nere vid spärrarna, mest p.g.a. tidsbrist :) Den var helt ok, men hon använde redan malda bönor som fanns i dosatorn i stället för att kvarna nytt kaffe. Varför gör folk så?? Så synd när man har kvarn :(
 

josef

Well-known member
va tråkigt :( de tänker nog att de ska spara pengar. Men när ca 95% av priset på en espresso är ren inkomst och man får fler kunder med gott kaffe, så varför? Är det dessutom så svårt att bara mala det man ska ha per skott?
 

botze

Well-known member
Har noterat att många caféer med kvarnar med dosator gör så, att de har lite färdigmalet kaffe liggandes i dosatorn hela tiden. Sen verkar kvarnen själv fylla på dosatorn när det börjar sina...? Har ingen sån kvarn, vet inte exakt hur de funkar... men det är så otroligt synd att använda kvarnen så när man nu kostat på sig en fin kvarn :(
 

josef

Well-known member
Ja precis, har en sån kvarn, Macap MX, men använder naturligtvis inte den funktionen. Det är en liten flärp uppe vid näsan i dosatorn som åker upp när kaffet tar i där, det vill säga fylls till den nivån i dosatorn, och bryter malningen. På det sättet serverar man hela tiden kaffe som inte är färskmalet.
 

Fabian

Well-known member
Om stället har en kvarn med dosator som maler automatiskt när det behövs påfyllning så är det väl inte konstigt att de låter den göra just det? Det finns ju sällan tid att ställa sig och manuellt sätta på och stänga av maskinen för varje kund som vill ha kaffe. Inga konstigheter tycker jag. Men, man kan och bör givetvis ifrågasätta varför de inte har en on-demand-kvarn istället. De är ofta så snabba att det går lika fort som att dosera med spak. En Santos 55 kostar väl bara runt 10k...
Det beror nog bara på okunnighet, de flesta caféägarna som satsat på doseringskvarn är nog inte medvetna om att det bara ligger och blir gammalt.
 

josef

Well-known member
Nja, alltså. Man sätter på kvarnen, rycker en massa i doseringspaken och stänger av när man ser att det börjar bli klart. När man övat lite så går det ganska snabbt, och utan att man maler för mycket.. Däremot är min kvarn inte så snabb, men förmodligen får vi en faema mc 99 snart, med dosator den med, och stora koniska malskivor. Den lär vara ruggit snabb. Dessutom gör ju doseringsrörelsen att det blir mindre klumpar, om man nu råkar få sådana. Så frågan är om grind-on-demand alltid är det bästa valet. Man väljer utifrån sina behov helt enkelt.
 

Fabian

Well-known member
Om man ändå tänker göra så, varför inte skaffa en kvarn som är tillverkad för det ändamålet? Har just den kvarnen på jobbet, och den är långt ifrån så snabb som doserless-kvarnarna. Tänker i och för sig främst på Santos 55:an, då. Du lär förlora en massa tid på att stå och smattra med dosatorn. Lät chefen dig veta hur mycket han/hon gav för den? :)
 

Fabian

Well-known member
Vet iofs inte hur ni brukar ha med köer och sånt, men min chef skulle nog hugga huvudet av mig om jag stod och malde manuellt och tokdoserade när vi har 10-15 meter kö, vilket ofta är fallet när solen ligger på :D
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,679
Inlägg
155,796
Medlemmar
19,371
Senaste medlemmen
Intäkt
Topp