basiecally
Well-known member
Hej!
Lance Hedrick gjorde en intressant video för ett tag sen där han nästan kommer in på vad man kan vänta sig av olika typer av bönor och processer. Han berättar att det spelar roll, tar upp två exempel som jämförelse, och återkommer sen inte alls till hur de flesta, vanligt förekommande varianterna av bönor beter sig i termer av hårdhet, löslighet och porositet.
Processerna är lättare att förstå. Hårdare rostning ger en mer lättextraherad böna. Naturals och i allmänhet fermenterade bönor kommer vara lättare att extrahera än tvättade.
Men sen då? Finns nån här med kunskap om hur olika varianter (varietals?) beter sig extraktionsmässigt? Kan vi kanske rent av få till en lätt generaliserande lista?
Lance Hedrick gjorde en intressant video för ett tag sen där han nästan kommer in på vad man kan vänta sig av olika typer av bönor och processer. Han berättar att det spelar roll, tar upp två exempel som jämförelse, och återkommer sen inte alls till hur de flesta, vanligt förekommande varianterna av bönor beter sig i termer av hårdhet, löslighet och porositet.
Processerna är lättare att förstå. Hårdare rostning ger en mer lättextraherad böna. Naturals och i allmänhet fermenterade bönor kommer vara lättare att extrahera än tvättade.
Men sen då? Finns nån här med kunskap om hur olika varianter (varietals?) beter sig extraktionsmässigt? Kan vi kanske rent av få till en lätt generaliserande lista?