Apparaterna fem gånger viktigare än handlaget?

Tallinn

Well-known member
Vi är nog lite geeks, de flesta av oss här. Samtidigt kunde jag inte låta bli att reflektera över att det görs nästan fem gånger fler inlägg om prylar/hårdvara än om handverket, vad vi gör med dem. Även mjukvaran, kaffet, mjölken etc kommer kraftigt på efterkälken.

Sätter vi för lite fokus på vårt handlag eller är vi alla så vassa att vi inte har mycket mer att lära? :unsure:
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Kan bero på att det är mycket enklare att prata om maskiner och att beskriva rent fysiska apparater. Hur man gör, hur det smakar och hur grovt man maler sitt kaffe är svårare att beskriva?

Ehrmm, för att fylla på med prylar och pryttlar så har jag en ny "ridgeless basket" som jag är nöjd med... :D
 

Lars

Well-known member
Ja, egentligen borde det vara tvärtom, men det är nog som KG säger att det känns enklare att diskutera rent tekniska angelägenheter än upplevelser. De flesta känner till E61-gruppen medan alla kanske inte har hittat dillnyanserna i en viss böna.
 

Tallinn

Well-known member
KG: Upplever du en smakskillnad med "kantfri filterkorg"? Jag tycker att det är smidigt att ha kanten för att se att jag tampar rakt och håller en konsekvent nivå. Men samtidigt kan jag tänka mig att det bör minska risken för channeling runt kanterna?

Lars: Jag har hittat många smaker och associationer i mitt och andras kaffe men dill, nej, inte ens den finaste nyans! Än.
 

lupoo

Well-known member
Intressant kvot Du hittade där;) .
Tror nog att verkligheten är nog det absoluta motsatta om man nu skall titta på den satta rubriken.

Hörde om den amerikanska baristan Matt Riddle utrustad med en Krupps "hemmamaskin" som han fått i pris gjorde helt fantastikt kaffe på sitt hotellrum. Något som kanske stöder tesen om vikten av handlag och mjukvara.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Det är den där lilla kanten som fjädern i portafiltret kan ta tag i.
Jag ska komma med bilder senare ikväll, nu måste jag försöka jobba lite (har redan surfat för mycket idag... ska börja med skytte tror jag, och har skummat nätet som en svamp).

Det blir mindre kaffe som packar sig runt kanten på filterkorgen, eftersom det ryms mer kaffe i filterkorgen behöver man inte fylla den till max = rent spridarfilter, den har mindre hål så jag slipper sump och sist men inte minst så tycker jag att det är lika lätt att tampa rakt eftersom jag kan kika på ovankanten av tampern mot ovankanten av filterkorgen.

I en tråd om att tekniska prylar inte bör stå i centrum driver vi in i detaljernas värld bland de tekniska prylarna av kaffemakeri. :cool::lol:
 

holcar

Well-known member
Sätter vi för lite fokus på vårt handlag eller är vi alla så vassa att vi inte har mycket mer att lära? :unsure:

Det handlar väl mest om att det

1. Är enklare att tala om apparater (vilket redan påpekats)
2. Espresso är en "materialsport"
3. De flesta som skriver här är män och män har en tendens att gå igång på prylar. (Svepande generalisering men har ändå viss poäng.)
4. Det man inte vet vad det heter är det svårt att tala om. När jag läste den förträffliga artikeln på home-barista fick jag upp ögonen för många termer som jag inte hört talas om tidigare. Jag tror det är läge för att utveckla espressonomenklaturen för att försöka sätta ord på de hantgrepp, procedurer, smaker och dofter som vi faktiskt lägger ner rätt mycket tid på...
5. Är ganska skönt att gagg(i)a om prylar (exmpelvis min besatthet av uppgraderingsångestliknande trådar) än att nyktert skärskåda sitt eget hantverks brister...
 

Tallinn

Well-known member
Usch vilken nykter och saklig analys! Men du har absolut rätt. Vad gäller nomenklaturen så är det ju ganska rimligt att vi försvenskar den amerikanska. Kör en ridgelös filterkorg och plattar till med en stockfleths move, ah, inte glömma att brusha av efteråt. Skönt att komma till rätta med channelingen i pucken...
 

Lars

Well-known member
Lars: Jag har hittat många smaker och associationer i mitt och andras kaffe men dill, nej, inte ens den finaste nyans! Än.

Just nu serveras ett kaffe på Solde här i Malmö där man klart kan urskilja en smak av skaldjur. Jag skulle vilja placera smaken någonstans mellan kräfta och hummer.
 

Lars

Well-known member
Jag gillar både hummer och kräftor, så det funkar för mig!

Tillägg: Det kanske kan bli ett nytt koncept: Espresso Frutti di Mare ;-)
 

svartvest

Well-known member
Forum

Håller med dig Holcar, maskiner kan man tala om och beskriva. Smak, hantverksteknik, är svårt att beskriva i ord. Jag kan få en aning av en en beskrivning av smaker men det bästa sättet det är att träffas, prata och smaka.

Tänk om alla som var intresserade skriv och visade sig på forumet då är jams möjliga på många ställen. Även i Västerbotten
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Så lätt slipper Ni inte undan från mig. ;)

Ett inhemskt forum än så länge, inga utländska än. Men de har ett vidrigt sätt att godkänna medlemmar, admin måste aktivera kontot och inte f-n är det fart på den killen... inte aktiverad än... :(
 

Tallinn

Well-known member
Sannolikt dricker admin där inte kaffe. Och det vet man ju hur långsamma såna människor är!
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,722
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp