Alldeles för "stark" sur espresso

majkeloak

Well-known member
Hej
Jag sliter med min "ärvda" modifierade C3 coffee center eller vad den nu heter.
Den är modifierad i den bemärkelsen att jag har borrat bort "perfect crema" funktionen. Jag har börjat min karriär med denna i väntan på att jag skall lyckas bestämma inför det som kommer att kallas den stora uppgraderingen(hur stor vet jag inte...)

Tills dess...

Kaffe just nu: "de sica"
-Jag maler med min quickmill Apollo typ 14g kaffe i filtret
-Jag tampar med vad jag tror är rätt tryck, ganska hårt, dock med en värdelös plastmojäng som kanske kan kallas tamper som dessutom är utrustad med en skopa i handtaget...praktiskt? :evil:
-Maskinen är varm, så varm den kan bli.
-Jag startar bryggningen och den går 20-25 sek och det blir 6cl i koppen.
-Det blir rätt mycket crema

Men det är alldeles för starkt och mina smaklökar gissar på surt.
Inte i närheten av denna milda, gräddiga, nötaktiga smak kaffet hade när jag provade det hos kaffemanskinen.
Men detta är det bästa jag får till, jag kan få till både kortare och längre rinntider.

Hmm, dags för gissningslek. Vad skall jag prova med i mitt hantverk?
Maskinen kanske levererar fel temperatur? Eller det kanske är en för enkel bortförklaring ;)

/Mikael
 

majkeloak

Well-known member
Tack för idéerna!
Rent är det där det går att komma åt. Lite svårt att göra rent mellan silen och resterna av cremaförstärkaren...

Däremot hade jag lite funderingar om temperaturen. Jag gjorde lite halvt ovetenskapliga försök med en elektronisk grilltermometer (ja jag är medveten om den stora mängden material i den stora mätproben, men jag "förvärmde" den) Jag kom inte i närheten av 90 grader...
/mikael
 

Marv

Well-known member
Ett första tipps blir att läsa
http://www.home-barista.com/espresso-guide.html

mycket matnyttigt.

Om du tror att temperaturen är för lågt så är en ljus crema ett tecken på det, men det kan även vara ett tecken på annat.

Att mäta temperaturen på espresson kräver att man mäter under bryggning men en sensor i kaffet.

Min erfarenhet efter att ha temperturkontrollerat min maskin ganka hårt, är att först och främst gäller det att ha koll på hantverket sedan gäller det at ha en bra kvarn - sen kan man börja fundera på om temperaturen är rätt.
 

Large

Well-known member
Jag förutsätter att maskinen varit igång minst en halvtimma med portafiltret isatt innan du bryggt.
Har du en ångningsknapp på maskinen kan du ju försöka att höja kokartemperaturen genom att slå på den någon minut och se om syrligheten försvinner. Blir kaffet istället beskt är vattnet för varmt.
 

majkeloak

Well-known member
Tack för ideer och matnyttig läsning.

Ikväll fortsätter experimenterandet, med ett antal nya infallsvinklar.
Det där med kokaren, jag tror inte att det är mycket till kokare i denna.
Vid ångning körs nämligen pumpen i små periodiska stötar, som direkt återspeglas i intensiteten av ångan.

Denna lösning borde väl tyda på i stort sett obefintlig kokare. Dock kan den ju leverera "konstant" om än svag ånga...

Detta gör att den högre tempen strax efter ångning kanske inte håller i sig så länge. Experiment får utvisa detta.

Vidare är det ju som sagt inte mycket till gods i filterhållaren som dessutom är av aluminium, så även efter en halvtimmes uppvärmning svalnar den rätt fort, när kaffet skall i.
Jag får improvisera lite, kanske med ytterligare en uppvärming av filtret efter kaffepåfyllning, innan själva bryggningen. Lödkolv, blåslampa, spisplatta.... :)

/Mikael
 

Marv

Well-known member
Det du också kan titta efter är tecken på kanalisering.
Om du får tidigt blondering är det troligt att du har råkat ut för kanalisering vilket resulterar i överextraherat kaffe.
 

Marv

Well-known member
Marv sa:
Det du också kan titta efter är tecken på kanalisering.
Om du får tidigt blondering är det troligt att du har råkat ut för kanalisering vilket resulterar i överextraherat kaffe.

vilket inte ger surt kaffe utan snarare bittert......men kan vara värt att titta på i alla fall...
 

majkeloak

Well-known member
Surt eller beskt, kanske både och... mitt smaksinne kan behöva en intrimmning.

Ovansidan av pucken kan ofta se lätt "sprängd" ut på vissa ställen, som om typ lite mer vätska har gått ner just där, kanske ett tecken om något.

Hur som helst skall jag ta och noga studera färgskiftningarna under extraheringen, samt kanske byta kopp under tidens gång och smaka på skillnaden...

Många test att se fram emot. Behöver nog köpa mer kaffe på vägen hem...
/Mikael
 

majkeloak

Well-known member
Nu har jag provat en massa mer. Påläst som jag blivit sedan sist, försöker jag nu gå på färgskiftningarna som kriteria för att avbryta extraheringen. Det blev mer i koppen, men bättre (annan) smak.

Nu har jag lyckats att få bort det sura, och tillochmed gått mot det beska hållet. Samt några ganska okej där emellan.

Det är dock svårt att se när kaffet går från skum till ljusare vätska. Eftersom konstruktionen av min filterhållare gör att det bubblar ut, snarare än rinner, även vid små flöden.

ja ja, uppgraderingen till rejälare maskin rycker närmare...

Tack i alla fall för information och nya infallsvinkar för att ta mig ur det sura träsket vid sidan om vägen mot godare espresso...

Har försökt att komma in i maskinen för att se vad den består av, med efter två tredjedels isärplockning gick jag bet eftersom jag inte ägde en jättelång kryssmejsel med smalt skaft hela vägen. :evil:
Konstruktionen är nämligen så att de började med locket (det som jag vill lyfta på) sedan byggde de maskinen utifrån det och avslutade med bottenplattan.

Ja ja, om jag skulle fått isär den skulle jag förmodligen upptäcka någon form av termoblock snarare än kokare.

/Mikael
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,723
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp