Övertrycksventil?

Mathias

Well-known member
niad sa:
Hur skall man veta att man utnyttjar "lagom" av dessa upp till 15 bar eller mer HX maskiner? Jag antar att det är detta man vill komma åt i denna tråd.

HX eller inte så är det mätning som gäller för att veta vilket tryck man har. "Lagom" är väl en personlig smaksak antar jag. Om jag fattat rätt så ökar bitterheten med ökat tryck. Kanske är det andra saker som ändras också.

Själv har jag just ingen erfarenhet. Däremot har jag läst en hel del på olika forum och har byggt upp ett förtroende för några personer som testar och diskuterar på ett sådant sätt som inger fötroende hos mig.
 

niad

Well-known member
Ja det enda jag kan göra är att köra min teknikgrej då jag inte har någon möjlighet att mäta nåt, jag har en lampa som tänds och släcks som det är en termometer ditritad på.

Jag tycker jag inser att det måste vara för varmt då den stått på länge. Den ger en diffus mängd strålar då jag flushar utan filter och den ger också ånga då. Jag kör alltså flush i typ fem sekunder eller tills jag ser jämna strålar som inte kokar eller ångar för mycket och sen väntar jag tills lampan slocknar och sen kör jag.

Det blir i alla fall en och samma status på shotsen då antar jag. Detta har jag inspirerats till från snacket om "waterdance" på b.l.a. coffeegeek. De har en artikel om hur man skall sluta oroa sig för sin HX maskin genom att b.l.a. använda denna teknik för att få ett konstant läge för att brygga från varje gång. Så har jag tolkat det i alla fall, jag är säker på att många av er också har läst det.

Tankar om detta?
 

zix

Well-known member
niad sa:
De har en artikel om hur man skall sluta oroa sig för sin HX maskin genom att b.l.a. använda denna teknik för att få ett konstant läge för att brygga från varje gång. Så har jag tolkat det i alla fall, jag är säker på att många av er också har läst det.

Tankar om detta?
Framför allt att det där handlar om temperatur på vattnet, inte pumptryck. Temperaturstabilitet är ju också viktigt, och visst går du runt temperaturproblemet i en HX genom att göra precis som du beskriver.
Men pumpen är en helt annan och oberoende sak.

Det verkar vara lite svårt att förklara det här så att man "ser det framför sig".
Tanken med reglering av vibrationspumparna är ju att man inte ska kunna komma över ett visst tryck. Om det sen görs med övertrycksventil eller dimmer är ju en mer teknisk fråga. Jag tycker det låter kul med dimmeridén!
Men den springande punkten är att för att kunna göra espresso vill vi inte att trycket ska gå upp alldeles för högt. Då blir smaken bitter. För lågt får det naturligtvis inte vara heller, men det är inte problemet här.
Tillräckligt högt tryck kan du garantera genom att mala tillräckligt fint/jämnt, packa lagom och ha tillräckligt färska bönor.
Men vad händer om man har för finmalet kaffe och packar för hårt? Tja, med en oreglerad pump skjuter trycket upp långt över 9 bar, upp till det tryck som krävs för att få igenom vattnet eller upp till 15 bar, vilket som nu händer först.
Då får vi dels bitter smak, dels blir det svårt att göra t.ex. ristretto, där ju förutsättningen är att du ska kunna mala lite finare och stampa lite hårdare och därigenom få en långsammare genomrinning. Om pumpen då går igång och ökar trycket så omintetgörs ju ristretton... man riskerar istället att få en överextraherad och bitter brygd.

Det här är inte nörderi på hög nivå för en espressoälskare. Det är grundläggande förutsättningar för att man ska kunna göra espresso! Men visst är det lite tekniskt...
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Jag tycker nog fortfarande att man lär sig hur man gör en espresso innan man ger sig på att erglera sånt som funkar, om man gör rätt.
Vill jag att bilen ska gå snabbare när jag kör så trycker jag ner gaspedalen, jag justerar inte förgasaren eller nåt annat. Men, jag är ju som jag är ;)
 

zix

Well-known member
men cheffalo, det handlar inte om att göra rätt eller fel. Det handlar om att maskinen ska uppfylla den grundläggande förutsättningen för att göra espresso...rätt temperatur och rätt tryck. Trycket ska vara 9 bar, inte mindre, då har man gjort fel, d.v.s. inte lärt sig malning, tampning m.m.
Inte mer heller, men då har man inte gjort fel. Då saknas det något i maskinen!

Om det redan finns en övertrycksregulator, i form av ventil eller nåt annat (t.ex. dimmer) är det väldigt bra att ställa in regleringen så att man får ut ungefär 9 bar. Det är nog inte jättenoga, men typ mellan 9 och 11 bar bör man allt vara.

Om det inte finns någon övertrycksregulator, sätt dit en. Flera enklare maskiner har faktiskt inte det. Sen kan vi börja prata om rätt mängd kaffe, rätt malning, rätt tampning och så vidare.
 

Nickeh

Well-known member
Det cheffalo försöker få sagt är att en vibrationspump ger 9 bars tryck vid rätt packnig och malnignsgrad.

Det enda jag kan se att man får ut av denna modifikation är som sagt att lära sig om den teknik man använder ger ett korrekt tryck.

Det är lite som med nakna filterhållare, en indikator och inte något för att förbättra resultatet.

Sen så ska man inte gå in på sånthär med inställnignen att det är den enda vägen till bra espresso, bra espresso sitter i hantverket och inte i maskinen. Jag ser det helt och hållet som ett intresse att lära mig hur maskinen fungerar och försöka förfina den teknik som finns. Det finns brister i de billigare maskinerna och just sånna här trådar är ett bra sätt att samla idér och tankar om hur de kan förbättras.

Och vill man att sin bil ska gå snabbare än vad den gör så får man trimma den, trycka på gasen går fint tills bilen nått sin högsta hastighet, på samma sätt som alla espresso maskiner har sina brister. Alternativen är att köpa en bättre maskin eller att försöka övervinna bristerna genom att lära sig att gå runt dessa brister antingen genom att försöka eleminiera dessa brister i maskinen eller att motverka dem med hantverk.

Sist men inte minst man kommer ingen vart utan att pröva....
 

Tamper

Well-known member
Cheffalo sa:
Jag tycker nog fortfarande att man lär sig hur man gör en espresso innan man ger sig på att erglera sånt som funkar, om man gör rätt.

Håller fullständigt med. Trots att jag har nästan den minsta maskinen på marknaden, (Isomac Napolissima) så går det fakstiskt att göra en god espresso i den. Svårigheten som nybörjare har varit i att hitta ett kaffe som man gillar, rätt malningsgrad, rätt tampningstryck och allt annat som hör hantverket till.

Klart att man suktar efter en häftigare maskin men min maskin funkar trots avsaknad av utan tryckmätare, PID och andra modifieringar.
 

Mathias

Well-known member
Cheffalo sa:
Jag tycker nog fortfarande att man lär sig hur man gör en espresso innan man ger sig på att erglera sånt som funkar, om man gör rätt.
Jag tycker också att hantverket är viktigt att lära men det blir ju inte svårare att lära för att maskinen beter sig som man vill. Skulle det vara svårare att lära sig hantverket på din maskin som förmodligen har "rätt" inställt tryck?
Cheffalo sa:
Vill jag att bilen ska gå snabbare när jag kör så trycker jag ner gaspedalen, jag justerar inte förgasaren eller nåt annat. Men, jag är ju som jag är ;)
Grejen är ju att med din liknelse med bilar så i detta fall går den ju för fort hur du än försöker köra. Jag tror det går att komma runt problemet genom att överdosera men då kan man ju börja funder på vad som är "rätt" för många anser at 16gr för en dubbel är rätt.

Cheffalo, det är svårt att diskutera på forum och alltför många gånger har jag sett det spåra ur. Jag är inte ute efter att mucka gräl här och ber om ursäkt redan innan något riskerar att missuppfattas.
 

Cheffalo

Hedersmedlem
:lol: Här grälas inte! Jag kan också låta ilsk ibland men de flesta här har lärt sig att det bara är som det låter, ibland. 8) Det märks när jag blir arg, och det finns det aldrig anledning att bli när man sakligt diskuterar sånt här.
Vad jag vill säga är bara att allt för många försöker smyga förbi det faktum att den som är duktig kan göra en perfekt espresso på nästan vilken maskin som helst, och när man upptäckt det kan man börja bygga om sina grejer. Man kan aldrig bygga bort hantverket. Det kan man inte göra inom något hantverk/konstform osv. Det märks.
Sen blir jag alltid väldigt skeptisk när en tråd belamras med en massa svada från CG... I Matts Johanssons "espressoboken" finns ett inledande citat som jag skriver under på, av Enrico Meschini, ägare av Arcaffè:

Utomlands vet man det mesta om espresso, men det smakar inget vidare.
I Italien vet man nästan inget om espresso, men den smakar underbart.


Nästan själva deffinitionen på när ett hantverk börjat gå över till konstform.

Så, pilla lugnt med era maskiner.
 

zix

Well-known member
Cheffalo sa:
Vad jag vill säga är bara att allt för många försöker smyga förbi det faktum att den som är duktig kan göra en perfekt espresso på nästan vilken maskin som helst, och när man upptäckt det kan man börja bygga om sina grejer. Man kan aldrig bygga bort hantverket. Det kan man inte göra inom något hantverk/konstform osv. Det märks.
Det stämmer att man kan göra en bra espresso på de allra flesta maskiner. Men att ställa maxtrycket på en espressomaskin betyder inte att man bygger bort hantverket.
Det blev inte lättare för mig att göra en bra espresso när jag för cirkus två år sen ställde ner trycket till mellan 9 och 10 bar. Tvärtom! Jag var tvungen att vara noggrannare med malning och tampning för att hitta det läge där maskinen gjorde espresso. Men jag lärde mig också att hitta skillnaden mellan espresso och ristretto, och fick upp extraktionstiderna till 25-30s. Som belöning kom också en sötare smak - de gånger jag lyckas. Men med träning blir det bättre.

Nu börjar det nog bli dags för att ställa backventilen igen - tryckmätaren har smugit upp till 11 bar ser jag. Kanske betyder att ventilen har blivit lite igensatt, eller att slangar och rör behöver rensas ur? Dags för en större rengöring... även detta anser jag vara sånt som tillhör hantverket med espresso.
 

Mathias

Well-known member
Coolt Cheffalo 8)

Håller med om CG. Mycket där tar jag med en nypa salt. Jag får nog erkänna att jag nästan aldrig läser där, är ju inte ens inskriven.
 

wesaft

Well-known member
Ja, jag började dra in CG in i det här, men men alla vet att man ska solla informationen där. Jag har fått bra information och tips om min maskin där.

Jag märker skillnad när jag reglerar trycket, svårare som zix säger, nästan beredd att hålla med. Måste köpa ny kvarn innan jag kan finlira helt, så jag ska inte dra till med stora uttalanden, fast jag märker skillnad. Jag kan göra 5 likadana shots på raken, det klarade jag innan, men nu kan man justera ytterligare en variabel, måste givetis testas!

Min pump är på 19 bar, ok att det stegvis höjs från 0-19 då är det frid och fröjd som chefen säger. Men om jag överdoserar och/eller packar lite hårdare vilket tryck görs min ristretto i då? tror detta är lättare att bemästra med lägre tryck precis som zix berättar om.
Detta höga tryck tippar jag i kombination med min inte helt jämna malning lättare orsaka channeling. Självklart dosering och tampning i första hand.

Klart vi ska mecka med våra maskiner, dimmer lät helskoj :)

edit: PS. Ok, vi jämför med bilar: Pedal to the metal! idag betyder det en espresso hos Mahogny på väg in till heden på cykeln. DS.
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Trådlös dimmer? :lol:
Jag är bara mån om att all fokus inte hamnar i det mekaniska, vilket lätt är hänt på såna här nördfora ;)
 

Nickeh

Well-known member
Okej, nu börjar denna tråden vandra ifrån topic.

För att summera så kan man väl säga att man kan aldrig komma undan hantverket, om man försöker sig på dessa saker för att kompensera dåligt hantverk så kan man lika gärna skippa det.
 

Marv

Well-known member
Jag har också funderat på att justera bryggtrycket på min maskin. I samband med detta försökte jag hitta info från någon om vilket tryck som är idealt för en vibtationspump dvs vid vilket tryck smakar expresson bäst. Hittade dock ingen som med säkerhet kunde säga att 9 bar smakade bättre än 11 bar. Jag hittade ett diskussionsinlägg från en kille som hade bryggt 3-4 espresso på 4 olika tryck och smakat sig fram för att hitta bästa trycket. Resultatet blev hög koffeinhalt i blodet och att han inte kände någon större skillnad.

Min slutsatts av mitt sökande blev att hantverket, bryggtemperatur, färska bönor, bra kvarn är viktigare än "rätt" brygg tryck.

Det verkar råda förvirring kring hur vibrationspumpen funkar under tryck.
Den pump som sitter i min classic har en max kapacitet på 650 cc/min vid 0 bar och 0cc/min vid 15 bar, däremellan är pumpen hyffsat linjär. Tryckregleringsventilen gör att flödet genom pumpen blir större och därmed trycket lägre, överflödet skickas tillbaka till tanken. Genom att mäta flödet tillbaka till tanken med blindfilter i kan man alltså med hjälp av data för pumpen mäta bryggtrycket.
 

Nickeh

Well-known member
Så guiden är upplagd. Personligen så ska jag köra på detta ett tag, men jag är som väntat inte speciellt imponerad av resultatet.
 

Mathias

Well-known member
Marv sa:
Jag har också funderat på att justera bryggtrycket på min maskin. I samband med detta försökte jag hitta info från någon om vilket tryck som är idealt för en vibtationspump dvs vid vilket tryck smakar espresson bäst. Hittade dock ingen som med säkerhet kunde säga att 9 bar smakade bättre än 11 bar.

Det finns en del info här http://groups.google.com/group/alt.coffee?lnk=lr i trådarna:
"Pressure Games - Final Post (?)"
"More pressure games"
"Even more pressure games"

Marv sa:
Min slutsatts av mitt sökande blev att hantverket, bryggtemperatur, färska bönor, bra kvarn är viktigare än "rätt" brygg tryck.
Det kan nog stämma. Men det är väl inte fel att försöka hålla ordning på trycket också?

Marv sa:
Det verkar råda förvirring kring hur vibrationspumpen funkar under tryck.
Den pump som sitter i min classic har en max kapacitet på 650 cc/min vid 0 bar och 0cc/min vid 15 bar, däremellan är pumpen hyffsat linjär.

De konstruktioner jag sett har minst 9 bar vid bryggning vid normalt flöde (1 dubbel på ca 25 sekunder). Gott kan de ju fortfarande bli, det finns det ju många bevis för ;)
 

wesaft

Well-known member

Precis så jag gjort Marv, fast jag behöver inte mäta tanken utan för mig droppar det ner vid droppbrickan, blindfilter kör 25 sekunder mäter mängden.

Där är min kurva över E4 pumpen
Max flow 450 cc/min (at 0 bar), 19 bar (at 0 flow), noise 58 dB
10 bar ger 200cc/min ger ca. 83ml/25 sec.
 

Marv

Well-known member
Jag väntar ivrigt på att få höra hur du upplever att smaken påverkats av förändringen av bryggtrycket. :roll:
 

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,721
Medlemmar
19,364
Senaste medlemmen
Knivmackan
Topp