Säljes Coffea Liberica

Till salu

Jonken

Well-known member
Bönorna har kommit fram, de luktar färskt och ser fina ut (har inte letat efter defekter men inget uppenbart i alla fall).
De är av den mer rundade typen även om det finns små spetsar typiskt för Liberica.

liberica_elkhill.jpg

Jag har rostat två satser och tidiga intryck är tyvärr inte så lovande. Påminner mer om Canephora (Robusta) av bättre kvalitet. Med den första satsen siktade jag på modern mellanrost. 13% viktförlust, ~220C och lite längre profil på 11½min (inkl. 'soak') eftersom Liberica har sagts behöva torka mer. De har en viss kryddig smak som är vanlig bland indiskt kaffe. Lite svaga trä-toner, men inte kärvt som Canephora ofta blir. Ingen fruktighet :confused:

Så nästa sats ökade jag värmen och fick upp det till 16% viktförlust, ~237C på samma tid. Första gången på åratal som jag har rostat in i 'second crack' (de poppar väldigt blygsamt så det är ganska svårt att tidsbestämma både första och andra). Skulle kalla det lätt mörkrost ändå, silverskinnet i skåran är fortfarande ljust. Lätt rökig ton som faktiskt kan komma ifrån bönorna snarare än profilen.. okej, men ingen sensation.

Kommer prova både ljusare/snabbare och ännu mörkare för att se om jag kan lura fram något mer intressant. Men ni får säga till om ni fortfarande vill ha era andelar @DavidLundholm @ArvidB @Vasilis

Har hunnit skicka iväg råkaffe till @Dan. - flika gärna in vad du tycker om bönorna om du har hunnit rosta. Ledsen om de inte uppfyller förväntningarna. För den som gillar mörkrost, monsun malabar och ren robusta tror jag att de funkar bra - men jag hade hoppats på en annan upplevelse.
 

Vasilis

Member
Bönorna har kommit fram, de luktar färskt och ser fina ut (har inte letat efter defekter men inget uppenbart i alla fall).
De är av den mer rundade typen även om det finns små spetsar typiskt för Liberica.

Visa bilaga 9679

Jag har rostat två satser och tidiga intryck är tyvärr inte så lovande. Påminner mer om Canephora (Robusta) av bättre kvalitet. Med den första satsen siktade jag på modern mellanrost. 13% viktförlust, ~220C och lite längre profil på 11½min (inkl. 'soak') eftersom Liberica har sagts behöva torka mer. De har en viss kryddig smak som är vanlig bland indiskt kaffe. Lite svaga trä-toner, men inte kärvt som Canephora ofta blir. Ingen fruktighet :confused:

Så nästa sats ökade jag värmen och fick upp det till 16% viktförlust, ~237C på samma tid. Första gången på åratal som jag har rostat in i 'second crack' (de poppar väldigt blygsamt så det är ganska svårt att tidsbestämma både första och andra). Skulle kalla det lätt mörkrost ändå, silverskinnet i skåran är fortfarande ljust. Lätt rökig ton som faktiskt kan komma ifrån bönorna snarare än profilen.. okej, men ingen sensation.

Kommer prova både ljusare/snabbare och ännu mörkare för att se om jag kan lura fram något mer intressant. Men ni får säga till om ni fortfarande vill ha era andelar @DavidLundholm @ArvidB @Vasilis

Har hunnit skicka iväg råkaffe till @Dan. - flika gärna in vad du tycker om bönorna om du har hunnit rosta. Ledsen om de inte uppfyller förväntningarna. För den som gillar mörkrost, monsun malabar och ren robusta tror jag att de funkar bra - men jag hade hoppats på en annan upplevelse.
För mig kan det vara intressant fortfarande om du lyckas få fram något spännande i smaken vid ljusare rostning. Jag fick en liten smakprovspåse av mitt lokala rosteri och tyckte det var "okej" men inte mer än så faktiskt. Så än så länge har jag inte smakat ett indiskt som sticker ut på ett positivt sätt.
 

Dan.

Active member
1000001149.jpg
Har precis rostat och det är hårda små bönor som kan vara lite svåra att få till.

Fick till en hyfsat bra rost på 15 min men saknar sötma och blommighet, nästa blir nog mer åt det ljusa och lite ändringar i profilen..

Bra kvalitet på bönor och helt ok kopp, inte lätt att sätta profilen på första försöket.

Stort tack Jonken, kul att du drar igång projekt👍
 

Forumstatistik

Trådar
14,703
Inlägg
155,905
Medlemmar
19,383
Senaste medlemmen
nilslindholm
Topp