Bryggare med thermoblock och mjölkskummare

Rubiks

Member
Fundera på att byta ut min R.O.K mot något elektriskt, mest pga bekvämlighet och att jag skummar mjölk till nästan allt jag pressar ut ur min R.O.K. så maskin med mjölkskummare är prioriterat.

Klurar på om inte en bryggare med thermoblock är en klok sak utifrån mitt användningsmönster. Jag använder bryggaren nästan bara på helger och har önskemål om att slå av och på den med hem-automation. Jag vill ogärna låta den stå med vatten i under veckorna men tänker att om den har en värmare med thermoblock tål den att slås på och blir varm medans jag vaknar för att sedan fylla på vatten när jag väl är i köket och bryggaren är varm och reda att användas. Något som inte skulle vara möjligt med en tex Gaggia Classic som värmer upp vattnet den är påfylld med och finns det inget vatten i den kan det gå galet.

Finns det någon annan bryggare än Ascaso dream som använder thermoblock som värmare (och kostar 5-6k)? Jag nöjd med min R.O.K eftersom den är så manuell som den är, hantera jag den som skit så kommer det skit ur den och jag förväntar mig typ samma sak från en elektrisk variant. Jag är därför inte speciellt intresserad av en variant med PID, temperaturgrafer och annat tekniskt utan föredrar att hålla mig till manuella rutiner och "känslan" så mycket som möjligt.
 

Jonken

Well-known member
Varför inte köra med en Pavoni Europiccola, som du fyller på kvällen innan? Så har du uppgraderat ångan och espresson samtidigt med en helt manuell upplevelse.

Maskiner med termoblock är sällan särskilt bra på någotdera. Följer inte resonemanget - om du vill fylla på med nytt vatten spelar det la ingen roll om det är termoblock eller kokare som Gaggia Classic? Du måste ändå kyla ner genom att skölja igenom systemet om du vill få in det nya vattnet.

Det finns en termoblocksmaskin som specialiserar sig på ånga, just nu i paket till hyffsat pris om du har användning för ny kvarn också: https://bagarenochkocken.se/kaffe/k...bambino-plus-espressomaskin-kaffekvarn-svart/

Förvänta dig inget stordåd när det kommer till espresson bara.
 

Rubiks

Member
Kanske formulerade mig krångligt men det jag mest är ute efter är en bryggare som tål att värmas utan att det är vatten i, något jag tror att termoblock kan göra. Rätta mig om jag har fel.

En Pavoni vore snyggt och kul men den går nog bort pga lite för "mäckig" apparat ändå och utan lös vattentank misstänker jag det är besvärligt att tömma ur vattnen ur den, och den går ju inte att värma utan vatten om det nu är det jag tror är mitt önskemål.

En "allmän" fråga: Hur "länge" låter ni vatten stå i en maskin? Gissar att en flitig kaffedrickare fyller på vattnet löpande vid behov med några dagars mellanrum eller kanske tom varje dag. Låter ni det stå med vatten i när ni drar på en resa på en vecka också eller ser man till att tömma ur maskinen när man vet att den inte ska användas på några dagar/veckor?
 

Jonken

Well-known member
Tror egentligen inte att det är något du behöver bekymra dig över. När jag hade en Pavoni som jag började använda sporadiskt lät jag den vara fylld med vatten för att det skulle vara skonsammare. Bara att hålla uppochner så töms den snabbt. Beror lite på vilken maskin man har. Termoblocket är också vattenfyllt. Och vilket vatten, är ditt väldigt hårt och det är därför du bekymrar dig?

Numera använder jag en Cafelat Robot som man fyller för varje gång precis som en ROK. Men visst har jag tidigare bytt vatten när det stått över en vecka, inte grundat på något annat än känsla. Tömning tycker jag bara är aktuellt för långtidsförvaring, om det inte är en maskin som är extra känslig som t.ex. Microcimbali där man försöker motverka korrosion.
 

Rubiks

Member
Gillar bara inte att ha vatten stående. En dag eller två år väll okej men mer än så brukar jag undvika. Vattnet är på gränsen till hårt och det är inget stort bekymmer men helt klart märkbart i tex vanliga kaffebryggare och vattenkokare. För att inte tala om bryggverk för ölbryggning som jag byggt några stycken. I den typen av utrustning (pumpar, kranar, silar och värmare) är det klart mer besvär än vanlig köksutrustning, därav att jag är lite du fundersam.

Skickat från min XQ-AU52 via Tapatalk
 

Jonken

Well-known member
Termoblock är om något ännu känsligare för kalk, så de är inte svaret. Skulle filtrera vattnet och vara nöjd så.

Det enda jag känner till inom budget är Pavoni, dvs. bara kunna gå upp till maskinen, göra sitt kaffe och skumma direkt (dock långsamt vid bryggtemperatur). Men det låter som att du egentligen är ute efter en värmeväxlare eller dubbelkokare i bekvämlighetsskalan.

Om du tycker om att bygga saker, kanske modifiera en mokabryggare likt https://shopee.co.id/ORIGINAL-RED-Steamer-700-ML-Ready-warna-Biru-dan-Silver-i.17076186.159792137 (men med pressostat så att den slår av automatiskt vid rätt temperatur)
 

Rubiks

Member
Nu har jag bestämt mig för hur jag går vidare med valet av bryggare. Klurade på om jag skulle gå på vanlig "tråkig" Gaggia Classic eller liknande men allt landar bara i att jag sitter och tittar på PID-kit och byte av filterkorgar och liknande. Det skulle självklart vara kul (och bekvämt) med en E61 dubbelbryggare som kan ånga och brygga samtidigt och annat kul men det är nog så långt ifrån den bryggning jag vill lära mig det går att komma. Jag skaffade en ROK för att det var billigt och lite hantverk för att se om jag skulle använda den och se åt vilket håll espressodrickandet går. Problemet idag är mjölkskummandet och inte bryggningen som jag tycker det manuella är en grymt kul grej med. Beställde en La Pavoni eftersom jag då får ha kvar det manuella pressandet och den har ångfunktion, det var ju det jag egentligen efferfrågade och det vissade sig gå att få tag på en bryggare som gör just det. Så får vi se hur roligt jag har med den. Det är en riktigt frän maskin och livslängden verkar vara överlägsen semi-automatiska grejer för samma pris. Och en historisk "pärla" som väcker stort habegär i maskinens snart 70-årika historia är det faktum att de överlevde den absolut märkligaste produktplaceringen i en James Bond-film på 70-talet. I normalfallet var det ett fenomen som var mycket väl utarbetat och gav ett garanterat stort genomslag. Kan man vara något annat än nyfiken på vad som sas när den hos Pavoni som ordnat produktplaceringen får se den färdiga filmen och när Roger Moore först späder en espresso med troligtvis kall mjölk för att sedan späda den dassiga sörjan i koppen ytterligare med steamern rakt ner i koppen innan han placerar koppen på ett nedsölat kaffefat och räcker över till sin chef. Troligen inte riktigt i klass med den kvalité Pavoni hade hoppats att 007 skulle visa upp på bioduken från deras maskin :D
 

Jonken

Well-known member
Kul, vilken version blev det? Hoppas att du blir nöjd. Kan tipsa om att byta ut ångtipen för att få fjutt på ångan, finns att köpa eller så borrar man hål i en kupolmutter.
 

Rubiks

Member
Det blev La Pavoni EN Europiccola från CaffeItalia.se (De hade ett bra pris på dem). Ångtip och tamper står på uppgraderingslistan så fort jag fått den, eventuellt en tryckmätare men hoppas jag inte faller för den frestelsen. Det är trots allt upplevelsen att dricka det som är avgörande och inte vad det står på några mätare.
 

basiecally

Well-known member
En ny spets är nog inte alls dumt. Jag har jämfört min pre-millennium EP med min Zacconi Baby Riviera nu i några veckor och skillnaden i mjölkskummandet är rätt stor. Zacconin har tre hål som är mer eller mindre riktade rakt fram allihop. EPn har tre hål som är riktade typ 120 grader ifrån varandra, ångan drar åt alla håll samtidigt och det är svårt att få ett bra djup så att den drar ner luft på ett rimligt sätt. Får mycket mjukare och mer stabilt skum på Zacconin. Går säkert att lära sig med originalmunstycket på EPn med men min poäng är att det är mycket lättare med en spets som är riktad mer i en riktning.
 

Jonken

Well-known member
Det är för stora hål helt enkelt i originaltippen, den kan fungera okej med gamla modeller där man höjer trycket men inte de som är satta till ett lägre, bryggvänligt tryck. Man kan täppa till två hål med spik eller tandpetare och få bra fjutt direkt, men inte så lätt att hålla rent.
 

Rubiks

Member
En kort uppdatering för att jag tycker själv det är tråkigt med poster som inte får någon riktigt uppföljning.
Leveranstiden från https://www.coffeeitalia.se/ var inte den bäste och jag han blir orolig att det skulle strula med beställningen. Beställningen kom dock fram utan problem bara en vecka efter utlovad leverans så det får väll ses som okej.

Hittills bara hunnit bekanta mig lite med den men är nöjd med upplevelsen och vad den levererar. Medföljande tampern är dock något som i det närmaste liknar leksaken i ett kinderägg, ren skit alltså. Den är ju för fasen inte ens platt så pucken blir en skål i filterkorgen. Ånga mjölk var inte det lättaste men steamtip och en ordentlig mjölkkanna ska inskaffas å det snaraste samt en bättre tamper. Den har mycket goda möjligheter att producera både kaffe och ånga av önskvärd mängd och kvalite inom den tidsram och bekvämlighet jag hoppades.
 

Forumstatistik

Trådar
14,630
Inlägg
155,464
Medlemmar
19,331
Senaste medlemmen
ca.nord
Topp