Ett sätt att stödja kaffeodlare

TheDude

Well-known member
Kiva är en organisation som förmedlar mikrolån. Du kan alltså stödja t.ex. en kaffeodlare genom att låna ut pengar. Du själv får ingen ränta på lånet. Låntagaren får tyvärr betala ränta på lånet (vilket känns lite fel). Det är dock inte Kiva som får ränteintäkterna utan istället lokala "Field Partners" i de länder där lånet ges. Kiva håller koll på vilken ränta som tas ut och ser till att inte jobba tillsammans med "Field Partners" som tar ut för höga räntor (jämfört med vad som är brukligt i landet där lånet ges).

Jag själv har varit tveksam till hur det här med räntan hanteras, men jag har ändå bestämt mig för att testa att låna ut. I många länder där man odlar kaffe så är det svårt för odlare att få lån eftersom odling är så beroende vädret och ses därför av vanliga banker som ett för stort risktagande. De senaste åren har det varit stora problem med sjukdomar (bl.a kafferost) på kaffebuskarna, så behovet är stort att investera (t.ex. i gödning, bekämpningsmedel eller nya kaffeplantor av annan sort som är tåligare).

Så är det någon som är intresserad av att vara med och testa detta genom att låna ut en slant? Läs i så fall igenom villkoren på http://www.kiva.org och tänk igenom det hela (det finns en viss risk att man inte får tillbaka alla pengarna).

Jag skapade ett RiktigtKaffe.se-team på Kiva som ni gärna får gå med i om ni känner för att låna ut.
http://www.kiva.org/invitedto/riktigtkaffese/by/karljohan5118

Jag själv har lånat ut pengar till en kaffeodlare i Honduras. Kiva lånar givetvis inte bara ut pengar till kaffeodlare, men det är lätt att gå in och söka fram en kaffeodlare på Kivas sidor.

Om ni tycker att det här med hanteringen av räntorna inte känns rätt, så kan man istället låna ut pengar på projektet Kiva Zip (http://zip.kiva.org/) för där får inte låntagarna betala någon ränta alls, men tyvärr finns bara Kiva Zip i Kenya och USA (och jag har därför inte hittat en enda kaffeodlare).
 

bauta

Well-known member
[FONT=arial, helvetica, sans-serif]Detta är lite intressant. [/FONT]
[FONT=arial, helvetica, sans-serif]Vad sökte du på? "coffee plantation" el liknande? Gick du in och stödde nån som var nästan fullt finansierad eller nån som bara hade börjat? Får du nån feedback från odlaren?[/FONT]
[FONT=arial, helvetica, sans-serif]Jag har har själv gått in i Crowdfunding, och det är ett sätt att stödja men också få lite inblick hos en liten entreprenör.[/FONT]

[FONT=arial, helvetica, sans-serif]Tex gick jag in i Eggs Inc [/FONT]http://www.eggsinc.se/ hmm, undrar vad de ska ha för kaffe förresten?
 

TheDude

Well-known member
Jag sökte såhär:

Gå in på http://www.kiva.org/
Tryck på "Lend"
Tryck på "Advanced Filters"
Markera checkboxen "Agriculture"
och skriv "coffee" i fältet Keywords (precis under "Countries Select")
Det går även att välja länder i "Countries Select"

Nix, jag funderade inte så mycket på om låntagarna varr nästan "fully funded" elelr inte.

Angående feedback så vet jag inte, jag har inte använt Kiva mer än några dagar. Jag har även lånat ut pengar på Kiva Zip och där verkar det vara mer direkt feedback.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,655
Inlägg
155,652
Medlemmar
19,353
Senaste medlemmen
Massor
Topp