Sidan 1 av 3 123 SistaSista
Resultat 1 till 8 av 17
 1. #1
  Senior Member martink78s avatar
  Reg.datum
  maj 2006
  Ort
  Tumba
  Inlägg
  1 346

  Talking Quest M3 in da house!

  Då har den dykt upp, trumrosten Quest M3. Efter en del mailväxlande blev det den med fast hastighet på tunnan, två k probar och två analoga termometrar att byta ut probarna mot, om det skall has uppvisning.. $1090 slutade det på. Blev 7 983 :-, och sedan lade tullen till 834:- i tull och moms(?). Strax under 8 lakan totalt alltså.

  Upppackningen gick bra, levererades i en nätt kartong på 12kg.


  Det som behöver monteras är träknopparna som utgör handtag på dverse ställen samt probarna (eller termometrarna). Allt fanns där som det skulle och monteringen var enkel.
  Dent enda felet var egentligen sladden som hade nån sorts kinesiskt kontakt, men eftersom kontakten i rosten är en standard med tre stift så var det bara plocka en överbliven sådan från en gammal datorskärm och använda i stället.  Första rostningen gjordes med Bourbon bönor från Rwanda, 200g, jag loggade tempen från att jag slog på rosten så i kurvan kan man se hur den värms upp till 175 grader innan jag har i bönorna. Man kan ändra fläktens varvtal och antalet ampere som matas till värmeelementen, från 0 till 5 ampere.

  Den rudimentära manualen rekomenderar uppvärming med 4 A och sedan 4,25A om man har 200g bönor, jag ställde min på 4A och lät den stå den där genom hela rostningen, dels för att minimera parametrarna men också för att få en längre rostning med mer kontroll. Fläkten stod enligt rekomendation på en mindre inställning.  Som synes tog det ca 12 min att värma upp den, sedan dippar temperaturen när bönorna hälls ned.. efter det följer en del.. erhm.. intrimmningsproblem där operatören lyckas öppna luckan och dumpa ut bönorna av misstag... eftersom operatören (uppenbarligen) lär sig långsamt krävs det tre sådana tömmningar innan vederbörande lär sig att man inte skall pilla på luckan under gång. Det är svårt att hitta bra folk nuförtiden. Undrar om sånt händer hos J&N också..

  Sedan stiger temperaturen stadigt upp förbi 1:a crack som låg mellan ca 201-208 grader. De små hacken i kurvan är när jag har använt prov-pluggen för att titta på bönorna och då släppt in luft den vägen. Den är väldigt tyst (köksfläkten låter mer trots att den var på minsta läget) och det är inga problem att höra 1:a crack.

  Vid ca 220 grader ökar jag fläkten till max (enligt rekommendation) varvid ET temp sjunker, detta för att suga ut skal. Sedan öppnar jag luckan (med flit den här gången) och dumpar ut bönorna och placerar dem i kylanordningen där bak. Det gick rätt fort för bönorna att nå en temperatur där det gick att ta i dem så kylningen känns bra.

  Rostningstiden här är lite väl lång, men jag räknar med att om man har en operatör som inte tömmer ut bönorna 3 ggr i början så borde det bli bättre tider, sedan kan man naturligtvis öka strömmen och sänka fläkten ytterligare om man vill.

  Nästa problem är när jag skall hinna dricka upp allt kaffe som kommer att rostas framöver..
  Bifogade bilder Bifogade bilder

 2. #2
  Senior Member henricos avatar
  Reg.datum
  sep 2007
  Ort
  Stockholm
  Inlägg
  363
  834? Lät ju... Ehhh. intressant... Matmoms? Såg ju ut att vara en klart stabil utrustning! Hur mycket kan man rosta per omgång?

  ....om du har stora problem att dricka upp det du rostar har jag en känsla att det finns flera aspiranter på forumet som kan hjälpa till..

 3. #3
  Senior Member martink78s avatar
  Reg.datum
  maj 2006
  Ort
  Tumba
  Inlägg
  1 346
  Ja, jag undrar också vad de har räknat på egentligen, tull 154 och mervärdeskatt 680 står det bara. Men ingen redovisning av hur de kom fram till just de siffrorna....
  Upp till 300g skall den klara enligt tillverkaren.

 4. #4
  Skottjägare AAs avatar
  Reg.datum
  nov 2006
  Ort
  Malmö
  Inlägg
  977
  Grattis! Ser med spänning fram emot din recension efter lite användande.

  Lycka till!

  Ha de´

  /AA
  Halva sporten utövas med en wettextrasa. - Dan Stenqvist
  Skill and good beans will always outrank bling when it comes to the cup. - Marshall

 5. #5
  Oj, Grattis! Jag är avundsjuka verkligen. har haft mina ögon på denna men som jag kan inget alls om röstning tänkte jag att det kanske var lite avancerade för mig. Jag ska följa detta också.

 6. #6
  Tackar för bildporret! Jäkla sugen på den, men på tok för dyr än så länge. Trodde momsen skulle bli bra högre. Tror inte ens tullen vet hur de räknar ut sån't. Beställde 1 st "barlow lens" (ett slags telekonverter för teleskop) men fick 2 st skickade. Tullkostnaderna var 2 olika. Samma pryl dock.
  ehuru

 7. #7
  Senior Member martink78s avatar
  Reg.datum
  maj 2006
  Ort
  Tumba
  Inlägg
  1 346
  Citat Ursprungligen postat av lolgun Visa inlägg
  Oj, Grattis! Jag är avundsjuka verkligen. har haft mina ögon på denna men som jag kan inget alls om röstning tänkte jag att det kanske var lite avancerade för mig. Jag ska följa detta också.
  Vad gäller kafferostning är den faktiskt _mycket_ lättare än åtminstånde iRoasten, man får ju mycket mer feedback på hur det går iom att man hör och ser bönorna mycket bättre. Dessutom har den redan från början termometrar placerade på bra ställen.
  Och kontrollerna är föredömligt enkla, man verkar klara sig rätt bra genom att bara ställa dem enligt instruktionerna i ett fast läge och sedan avbryta när man nått lämplig temperatur på bönorna.

  Det enda som talar emot att köpa den som förstarost är priset, det är lite mycket om man inte vet att man gillar rostandet. Bortsett från det skulle jag alla gånger rekommendera denna även till nybörjare.

 8. #8
  Man får gratulera

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •