Hej
Nu börjar jag fundera på hantverket. Jag har nyligen fixat upp en isomac brio, och försöker rätt oframgångsrikt få ut gott kaffe ur den.
Jag har lånat en våg och kör med 14 gram kaffe, dubbelfilter. Kaffet är J&N Etiopien Harrar Longberry FTO. Har gjort testerna direkt efter uppvärmningselementet slår av, flushar lite innan jag startar.
Mina kvantitativa resultat är:
Malgrad, tryck, tid
-1.5, 12 bar, 60 sek
-1, 12 bar, 33 sek
-0.5, 12 bar, 23 sek
3.5, 12 bar, 13 sek
5, 7 bar, 11 sek
OPV'n är justerad för att öppna vid 12 bar, så därför blir inte trycket högre. Flödet tillbaka till tanken är då stor, så tempen är nog inte stabilast.
Om jag skulle gå på att man borde ha typ 6-9 bar tryck så blir tiden alldeles för kort, och det smakar tunnt och rent illa.
Om jag går på typ 25 sek extraktionstid så blir trycket högt, men det blir mindre blaskigt, ser snyggare ut, smakar ungufär som uselt cafékaffe.
Det känns som om jag har pillat på de parametrar jag har, jag ser inte hur det skulle gå få typ 7 bar tryck och en extraktionstid på 25 sek. Den pump som jag har drar direkt upp trycket till max och sen står det där.
Tampningen är lite diffus, jag har ingen våg på det, men försöker fördela det väl först, förtampar lite, trycker sen till rejält och putsar lite.
Råd ytterst välkommna!
Nu börjar jag fundera på hantverket. Jag har nyligen fixat upp en isomac brio, och försöker rätt oframgångsrikt få ut gott kaffe ur den.
Jag har lånat en våg och kör med 14 gram kaffe, dubbelfilter. Kaffet är J&N Etiopien Harrar Longberry FTO. Har gjort testerna direkt efter uppvärmningselementet slår av, flushar lite innan jag startar.
Mina kvantitativa resultat är:
Malgrad, tryck, tid
-1.5, 12 bar, 60 sek
-1, 12 bar, 33 sek
-0.5, 12 bar, 23 sek
3.5, 12 bar, 13 sek
5, 7 bar, 11 sek
OPV'n är justerad för att öppna vid 12 bar, så därför blir inte trycket högre. Flödet tillbaka till tanken är då stor, så tempen är nog inte stabilast.
Om jag skulle gå på att man borde ha typ 6-9 bar tryck så blir tiden alldeles för kort, och det smakar tunnt och rent illa.
Om jag går på typ 25 sek extraktionstid så blir trycket högt, men det blir mindre blaskigt, ser snyggare ut, smakar ungufär som uselt cafékaffe.
Det känns som om jag har pillat på de parametrar jag har, jag ser inte hur det skulle gå få typ 7 bar tryck och en extraktionstid på 25 sek. Den pump som jag har drar direkt upp trycket till max och sen står det där.
Tampningen är lite diffus, jag har ingen våg på det, men försöker fördela det väl först, förtampar lite, trycker sen till rejält och putsar lite.
Råd ytterst välkommna!