Weber blind shaker (beställa tillsammans i Sthlm?)

Rblom

Member
Svaret från Weber:
Hi Rikard,

Upon checking, we're currently out of stock right now so we are unable to add more for your order. Please sign up to be notified for a restock of this product in the product page. We do know that we have some more units coming in but we will know when after the Chinese New Year holidays.

Jag låter min order ligga kvar men öppnas preorder upp igen så kommer jag försöka ändra min order.
 

Jonken

Well-known member
Men det som lockar med Webers är att den har magnet i botten, så att man slipper försöka limma dit en för att den ska centreras med en Sculptor :cool:
Jag har en WW-shaker till låns nu och kan rapportera att magneten har motsatt polaritet, så det är alltså helt omöjligt att centrera den med både 064 och 078 om man inte har en distans mellan, så mycket för det köp-argumentet.. plus att det hamnar en irriterande mängd med korn utanför, så det är bäst att få upp den lite ändå.

20240217_153529-COLLAGE.jpg
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Kommer behöva tid för att bilda en uppfattning om det. I en första jämförelse blev det mycket riktigt lite snabbare skott med markant högre extraktion* med shakern, så det blir lite krångel att jämföra äpplen med äpplen..

Med tanke på att det finns billiga kopior för ett par hundringar känns det helt klart värt att testa. En ganska stor nackdel med shaker är däremot att espresson inte flödar alls lika snyggt - mer stök, till den grad att jag önskar att jag hade botten i portafiltret.

*med Robot-korgar.

Uppdatering: med Pesado HE fick jag i första rundan istället lägre extraktion än med WDT. Där är man ju redan uppe i betydligt högre extraktion än vad som är brukligt. Det är svårt att jämföra smaken ordentligt eftersom jag bara har en HE-korg, men det verkar som att det blev bättre utan shaker både med och utan matchad extraktion. I Hedricks videor använder han vanliga VST-korgar.
 
Senast ändrad:

basiecally

Well-known member
Kanske en dum fråga Jonken men du mäter alltså extraktion med refraktometer?
Finns det precisionskorgar att köpa till Roboten? Och är de värda det isf?
 

Jonken

Well-known member
du mäter alltså extraktion med refraktometer?
Ja, en billig analog variant med begränsad precision, men espresso är såpass koncentrerat att det ger tillräcklig fingervisning.

Finns det precisionskorgar att köpa till Roboten? Och är de värda det isf?
Nej tyvärr, inte den nya sorten med hål ut i kanterna. Även om man behövde punga ut $200 hade det kunnat vara värt det tycker jag, eftersom Roboten är så trevlig att använda. Nu plockar jag fram Roboten främst för mer traditionell espresso eller när jag behöver hjälp med motståndet.. Däremot skulle man kunna köpa den trycksatta korgen och såga/fräsa/slipa av så att bara den inre botten blir kvar. Resultatet lär åtminstone bli närmare en platt korg från VST. @fforst har planer på att göra en sån vet jag.

(nu tycker jag att original-korgen i Roboten är bra för att vara sorten med konisk botten och det är en precisionskorg i den gamla bemärkelsen, men vill man upp i extraktion hjälper platt botten.. får kanske göra lite jämförelse mot en IMS/VST för att se hur stor skillnad som återstår när man använder shaker, för jag tycker att det lutar åt att det främst är kanterna som den hjälper till med)
 

basiecally

Well-known member
Det har ju länge funnits enklare men kanske ffa billigare shakers än webers egna. Diverse företag som säljer via Aliexpress eller amazon och så. Förstår att Webers grejer förstås har en särskild lyxkänsla men är det nån som har testat de enklare?
 

Jonken

Well-known member
Webers har en fin, polerad insida. Osäker på hur nödvändigt det är, vackert om inte annat men man får antagligen ut kaffet på ett eller annat sätt ändå. Jag tycker att Craig Lyn verkar ha bättre design med brantare plugg. Originalet blir lite mer som en hylla och så får man antingen snurra loss kaffet eller knacka loss lätt mot kanterna.

Ser att det finns några på AliExpress med magneter så att det går att fästa på ett portafilter. Nu har ju rekommendationen från Hedrick varit att låta det falla från lite höjd, så att det bildar en liten hög. Det är ganska intressant och jag undrar lite över om det inte är här den största vinsten finns - snarare ojämn distribution för korgar som inte har hål ändå ut i kanten*. Jag har fått markant högre extraktion på det viset redan utan att skaka.

*mer läsning på t.ex. https://decentespresso.com/doc/radial_extraction_uniformity/

Jag har inte blivit övertygad om fördelen med själva skakandet än. Kanske behövs det inte?
 

Kaffeultras

Well-known member
Jag väntar fortfarande på kinakopian från Amazon. Jag använder Pesados HE-korg så blir intressant att se vilken teknik jag kommer föredra. Är inte heller övertygad om shakerns fördelar gällande HE-korgar, men jag lockas lite av arbetsgången om det går att få till smidigare jämfört med WDT-rutinen.
 

Pediatrik

Well-known member
Jag väntar fortfarande på kinakopian från Amazon. Jag använder Pesados HE-korg så blir intressant att se vilken teknik jag kommer föredra. Är inte heller övertygad om shakerns fördelar gällande HE-korgar, men jag lockas lite av arbetsgången om det går att få till smidigare jämfört med WDT-rutinen.
Skall bli intressant och se vad du tycker. Jag kör också med HE-korg (WW) och är givetvis nyfiken på om shakern även gör en skillnad med sådana korgar.
 

Rblom

Member
Fick hem den idag. Den passar bra men man får lirka in den som ni ser. Ser också kanske att jag behöver rengöra kvarnen lite också ;)
IMG_4051.jpeg
 

Bilagor

  • IMG_4052.jpeg
    IMG_4052.jpeg
    1.5 MB · Visningar: 14
  • IMG_4050.jpeg
    IMG_4050.jpeg
    2 MB · Visningar: 14

Pediatrik

Well-known member
Jäklar vilken tight fit! Framgick inte riktigt av filmen på Twitter/X, men minimerar risken att kaffet hamnar utanför shakern i alla fall.
 

Rblom

Member
Kommer behöva tid för att bilda en uppfattning om det. I en första jämförelse blev det mycket riktigt lite snabbare skott med markant högre extraktion* med shakern, så det blir lite krångel att jämföra äpplen med äpplen..

Med tanke på att det finns billiga kopior för ett par hundringar känns det helt klart värt att testa. En ganska stor nackdel med shaker är däremot att espresson inte flödar alls lika snyggt - mer stök, till den grad att jag önskar att jag hade botten i portafiltret.

*med Robot-korgar.

Uppdatering: med Pesado HE fick jag i första rundan istället lägre extraktion än med WDT. Där är man ju redan uppe i betydligt högre extraktion än vad som är brukligt. Det är svårt att jämföra smaken ordentligt eftersom jag bara har en HE-korg, men det verkar som att det blev bättre utan shaker både med och utan matchad extraktion. I Hedricks videor använder han vanliga VST-korgar.
Upplever inte alls det här med min robot och shakern. Gillar verkligen det nya, lätt modifierade arbetsflödet och resultatet.
 

Jonken

Well-known member
Okej, det kommer ju variera en del beroende på bönor, till viss del kvarn osv. också. Jag har inte upplevt samma "problem" med Pesado HE, men där använder jag pappersfilter i botten som jag tror hjälper till att motverka skvätt. Vill förtydliga att jag inte tror att det är något dåligt i sig, som Hedrick är inne på i en annan av sina bättre videor:

 

Rblom

Member
Okej, det kommer ju variera en del beroende på bönor, till viss del kvarn osv. också. Jag har inte upplevt samma "problem" med Pesado HE, men där använder jag pappersfilter i botten som jag tror hjälper till att motverka skvätt. Vill förtydliga att jag inte tror att det är något dåligt i sig, som Hedrick är inne på i en annan av sina bättre videor:

Bara its always sunny in Philadelphia referensen i titeln ger den höga förväntningar
 

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,721
Medlemmar
19,364
Senaste medlemmen
Knivmackan
Topp