Valnöt??

knasper

Well-known member
Sonen: -" Pappa, hur skall jag göra för att kaffet skall smaka valnöt?"

Ja, det blir ju en sak att bita i. Speciellt då jag, hemmets rostningsansvarige, inte vet hur valnöt smakar. Jag vill ogärna smaka för nu var det ett tag sedan sist men allergin ligger säkert där på lut. Så, kära fellow roasters, hjälp mig att definiera valnötskaffet. Vilken/vilka böna/bönor, rostningsgrad, mognadstid, dosering, vattentemp och bryggmetod ger mig ett valnötigt kaffe att presentera för sonen?
 

espen

Member
Dette er noe jeg har lurt på selv, og har fått tips om at Brasiliansk kaffe kan gi en tydelig nøttemak. Om du får tak i grønne bønner fra "Brasil Da Terra Sweet collection" er dette et bra sted å begynne. Iogmed at vi her snakker om Arabica bønenr ville jeg brent bønnene lyst. For min del ville jeg ha la bønnene hvile opptil 5 danger etter brenning for at alle de gode smakene blir tydligere. Om du lager kaffen på en esresso maskin er vel tempraturen og trykket allerede gitt (92 grader/ 9 bar). Kombiner gjerne disse bønnene med nicuraguanske elefantbønner som gir en gjevnere brenning (pga. størrelsen) noe som er en utfordring for oss hobby brennere samt at de også er rimlig.
 

knasper

Well-known member
Jo, Espen, du är på rätt väg. Jag gjorde en arabicablandning med mestadels Daterra men rostade den in i andra crack med en tydlig fetma som resultat. Kaffet (i espressomaskin) smakade marsipanbröd. Mörk choklad och mandel i massor. Gott kaffe, tyckte sonen, men inte liknade det valnöt. Har haft det i guldfiltret idag och det är vansinnigt sött. I dessa juletider så skall man ju ha choklad, man behöver inte lägga till några praliner till det här kaffet!
 

knasper

Well-known member
Jag gör en test på Malabar imorgon, har det ju hemma. Jag brukar gilla att rosta rätt mörkt men kanske bor valnöten i malabaren lite tidigare på färgskalan?
 

espen

Member
Knasper: Høres utrolig godt ut - marsipanbrød :) Hvor kjøpte du "Daterra" bønnene som du nevnte? Mitt problem er at jeg nå sitter med en Behmor 1600 og kan tydelig høre cracken, og får meg aldri til å brenne helt til crack 2 (syntes det blir alt for mørket). Jeg og fruen liker da åpenbart lysere brent kaffe, men samtidig ser jeg jo at jeg ikke får hele smakspotensiale ut av bønnene. Det hadde gått om vi begynte å drikke latte istedenfor cortado.

-- Espen Joranger
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,722
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp