Vad är bra WDT teknik?

mullepol

Member
Jag undrar hur ni gör när ni gör iordning i filterkorgen. Jag tror jag skapar problem även om jag inte märker det.

Jag maler i en kvarn med doserare
Matar i portafiltret
Rör om med WDT från botten till ytan
Knackar lätt vertikalt med portafiltret på bänken för att packa ner kaffet lite. Det är här mitt problem är. Jag lyckas aldrig göra det helt rakt, så det bildas alltid ett gap på ena sidan av portafiltret.
Sen tampar jag. Jag kan inte se något gap som finns kvar.

Det verkar bli bra när jag tittar på vad som händer. Det verkar inte bli någon synlig kanalbildning när jag tittar på det nakna portafiltret och det verkar inte ta kortare tid än utan knackningen, men det besvärar mig att det är ett gap i kaffebädden. Pucken verkar täcka hela ytan.

Jag har provat att knacka lite på sidan innan jag kör tampen, men ser varken någon förbättring eller försämring.

Jag vet att jag borde förlita mig på hur det smakar, men jag är inte där än.

Har jag ett problem där jag behöver öva på min teknik eller är det inget att bry sig om?
 

DavidLundholm

Well-known member
Det svåra med förberedelserna är väl just att veta vad som blev dåligt. När så många faktorer (kaffet, vattnet, kvarnen, doseringen, maskinen, korgen, rådande lufttryck och temperatur osv) påverkar samtidigt som man ofta har mycket svårt att kvantifiera parametrarna efteråt så blir det snarare gissningar och antaganden.
Men man blir faktiskt bättre på att ”gissa” ju fler försök man gör!

Det låter rimligt som du beskriver, dock knackar jag personligen inget efter WDT utan krattar tills jag har en jämn och luftig yta och avslutar med en lagom tamp för att just platta till.

Om det inte är efter smaken du avgör resultatet hur vet du då att det blir dåligt?
 

Jonken

Well-known member
Det är antagligen bättre att inte knacka, det är ju mest ifall det sticker upp ovanför kanten på korgen som det är vits att göra det. Jag gör det ändå av vana och för att det känns bra, men visst är det så att man måste anstränga sig för att det ska bli någorlunda rakt.

Kan inte säga att jag märkt någon skillnad mot att inte göra det.
 

mullepol

Member
Jag vet inte att det blir dåligt av min sneda knackning. Det är mest att jag antar att det borde bli sämre av att det blir ett litet gap på ena sidan av bädden. Alla förbättringar och försämringar försvinner i nuläget bland alla de faktorer David nämner och hur min teknik var mellan gångerna.

Gled in på spåret när jag tittade på Decents puck preparation jämförelse och sen tittade på hur Lance Hedrick beskriver att han gör det.

Men tycker att det borde vara som Jonken skriver, att det är mest för att få ner det under kanten. Har iofs sett påståenden om att knackningar förändrar distributionen av olika storlekar, men det här är ändå en liten och försiktig knackning.
 

bauta

Well-known member
Lätt dunk av nakenfilter mot min tampningspuck. Sen lyfter jag ur tratten innan tampning.
Inte sett nån glipa efter det och sällan problem med kanalisering.
 

Bilagor

  • 20230702_213411.jpg
    20230702_213411.jpg
    982 KB · Visningar: 14
Senast ändrad:

Pediatrik

Well-known member
Kör motsvarande som du @bauta fast mot min tampermatta, oavsett om jag kör naket eller ej. P64:an producerar väldigt fluffigt kaffe så en dunk är absolut nödvändig för att få ner bädden mot kanten på korgen innan tampning.
 

mullepol

Member
Lyckades bättre med morgonkaffet. Ingen glipa den här gången. Var lite försiktigare denna gång och gjorde en kortare dunk. Gissar att det är mindre risk att det blir snett när jag dunkar 1-2 cm istället för de ca 5 jag gjorde innan.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,722
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp