Tryck i maskinen?

richard

Active member
Tjo,

Man snackar ju ofta att en espresso ska utvinnas under 9 bars tryck..
Har en tryckmätare på min isomac men den pumpar tills det tar stopp och det gör det hela tiden vid 11-12 bar..Fel eller inte?
 

Marv

Well-known member
11-12 bar är i min mening litet högt. Jag skulle sänka trycket till 9-10 bar, det kommer att göra espresson litet rundare i smaken med mindre bittra smaker.
 

peterparnes

Well-known member
Tack Manhattan och tar för pekarna.

Jag har haft min Silvia mindre än en vecka och jag har en hel del kvar att lära innan det känns relevant i att bygga en tryckmätare :)
 

richard

Active member
Okej, men någon som har en guide över hur man ändrar trycket?
Enligt ett inlägg i länkarna ovan så skrev någon om att man
skall ha mätaren på 1 bar över önskat tryck, alltså 10 bar.

men vad jag har fattat det som med min tea är att det är en
vibrationspump som pumpar tills det tar stopp, kommer jag
då kunna sänka trycket ändå?
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Jag har en vibrationspump i min dubbelkokare. Har pillat med bryggtrycket upp och ned ett antal gånger, så det går. Hur man gör på din maskin vet jag inte, men på min maskin måste man skruva loss baksidan. Därunder sitter det en mässingsskruv man justerar med.

//Stefan (som nog hittat en rätt bra inställning på sin kokare tillslut)
 

iZappa

Well-known member
Okej, men någon som har en guide över hur man ändrar trycket?
Enligt ett inlägg i länkarna ovan så skrev någon om att man
skall ha mätaren på 1 bar över önskat tryck, alltså 10 bar.

men vad jag har fattat det som med min tea är att det är en
vibrationspump som pumpar tills det tar stopp, kommer jag
då kunna sänka trycket ändå?

6087__dsc1642.jpg


OPV avbildet. (T-formet messing del)

Fjern slangen og skru på OPV skruen. Husker ikke om det er med eller mot klokken. Sett i et portafilter med blindefilter og sjekk trykket. Manometeret bør vise 10 bar. Da vil du få ca 9 bar når du har kaffe i portafilteret. Dette er en enkel jobb. Lykke til.
 

orvadet

Well-known member
Det är den lilla delen som slangen sitter på som du ska skruva på, ytterdelen dvs "T-kopplingen" sitter där den sitter.
 

richard

Active member
Hittade den ;D men den var jewligt trög o skruva på ibörjan, därav frågan. Men Jag upptäckte att det var något skumt med det hela. Trycket verkade bara kunna hoppa mellan 12 o 10 bar och när jag ställt in den på 10 bar och sedan testade med kaffe stannade trycket på 11 bar :S Får ta mig en titt nästa vecka igen när jag kommer hem ifrån lumpen.
 

TheDude

Well-known member
Jag väcker denna tråd till liv för att förhoppningsvis få lite mer diskussion om "Tryck i maskinen".

Jag satt och kollade runt på youtube och råkade hitta följande:
https://www.youtube.com/watch?v=E4y4-E2aL3U
(Mannen snackar Tyska i början men vänta, det blir Engelska en bit in i videon)

Efter att ha sett den, så letade jag upp följande diskussion:
http://www.home-barista.com/tips/9-...ump-pressure-for-espresso-machine-t24519.html

Jag kan försöka sammanfatta vad det hela handlar om. De tycker att man ska sätta det statiska trycket till 11 Bar om man har en vibration pump, för att då få ett tryck på ungefär 9 Bar när man brygger (eftersom en så liten pump inte håller konstant tryck över hela extraktionen). Har man en rotary pump så ska den sättas på 9 Bar statiskt tryck.

Vad tror ni om detta, stämmer det?
Är allt snack om att justera ner OPVn till 9 Bar till ingen nytta?
 

algr01

Well-known member
En annan fråga, vad skall tryckvisaren visa vid flush utan kaffe?
Tryckmätaren på lilla giada visar 4 bar utan "last", verka det riktigt sjysst?
När jag brygger visar den mellan 12-14 bar.
Kan man anta fel i maskinen eller visar tryckmätarn konstant för mkt?
 

Forumstatistik

Trådar
14,680
Inlägg
155,802
Medlemmar
19,372
Senaste medlemmen
desoc
Topp