Tips på espressoblandningar

MattiasL

Well-known member
Har fått stillestånd i hjärnkontoret. Kan bero på att det är för mycket nytt på en gång och att det blivit lite överbelastat. Skulle behöva lite tips på blandningar eller singlar som funkar bra till espresso.

Började rosta i somras. Först på popcornmaskin och sen ett par månader tillbaka på på en Gene café. Nöjd med genen och får till ganska jämna resultat nu mer.

Espresso är jag helt grön på. Fick min maskin för några veckor sen. Känns som det mesta ställt sig på ända sedan dess.

När jag hittills druckit mitt egna kaffe har jag märkt att jag drar åt de lite mer syrliga kaffena som rostats lite ljusare, city+ eller ev full city, men helst innan second crack.

Men nu har jag svårt att orientera mig vad jag tycker om som espresso. Förmodligen för att jag inte vet hur kaffet bör smaka och då får svårt att skilja på vad som beror på rostning och vad som har att göra med bryggteknik.

Så, har ni några tips antingen på blandningar eller singlar so. Kan vara bra att ha som utgångspunkt. Generellt alltså preferens åt det syrliga hållet. Har svårt för robusta men märkte när jag köpte en billig Espressoblandning med en del sulawesi och Monsooned malabar att det var ganska trevligt, särskilt eftersom det blir mycket mjölkbaserat hemma.

Det som finna hemma i råkaffe väg är:

El Salvador finca
Kenya AA
Yirgacheffe
Peru
Monsooned malabar
Ruwanda robusta
Brasialian Santos
Jawa

Har tyvärr dålig koll på mer detaljer om kaffena just nu.
Kör just nu på en blandning 1/3 Kenya, 1/3 el Salvador finca och 1/3 Monsooned.
 

Coffea-Arvensis

Well-known member
El Salvador finca
Yirgacheffe
Jawa
Ruwanda robusta
1/4 av varje skulle jag nog göra :)

..möjligtvis lite större mängd av robustan. :p
 

MattiasL

Well-known member
Tack för tipset. Jag ska testa den blandningen!

Robusta är jag egentligen ganska skeptiskt till men jag ska absolut ge den en chans. Jawan har jag aldrig testat. De skickade med den när jag köpte rosten så den måste jag också ge mig på!

Yirgacheffe har jag mest rostat till pressokanna och aeropress men kan nog bli bra till Fincan.
 

Calobra

Alnö Kaffehus
Hej,
Kenyan borde klara sig på egna ben om du stannar den ungefär då andra crack börjar.
Annars får du en fin fyllig och syrlig blandning genom att
grunda med

30% El Salvador
30% Monsun Malabar Mörk
30% Kenya Mellan
10% Robusta mörk

Sedan tillsätter du mellanljust rostad Yirga i önskade proportioner - prova dig fram

OBS, med ovanstående sorter är det viktigt att du rostar åtminstone Monsun Malabar och Yirga separat.
 

MattiasL

Well-known member
Den kombinationen såg också trevlig ut!
När du skriver mellan och mörk på rosten förstår jag dig rätt om mellan är precis innan andra crack och mörk en bit in i andra cracken?

Monsun Malabar har jag bara rostat en gång men upplevde den svår att läsa. Hade svårt att bedöma färgen och tyckte att första och andra crack gick ihop.
 

Calobra

Alnö Kaffehus
Ja så kan man se det med mörk och mellan.

Monsun M. rostar mycket snabbare än de andra. Du kan inte köra på med samma värme mot slutet. Efter första crack bebövs bara ett uns mer värme för att få andra crack. Prova slå av ugnen helt då första crack börjar, kanske tom glänta på luckan. Den är mycket god om du lyckas.
 

MattiasL

Well-known member
Tack för tipsen om rostning!

Har en Gene café så jag kan ställa om temperaturen när som helst under rostning, däremot tar det ju en stund innan värmen faktiskt dämpas. Är det bara efter första crack som jag behöver ha särskilt låg temperatur eller mår monsunen bra av lite lägre temperatur också i torkningsfas och fram emot första crack?
 

Calobra

Alnö Kaffehus
Fingerspitzgefuhl:) Tänk så här... Använd den temperaturen som ger dig möjlighet att höra tydlig skillnad på första och andra crack. Tar du det lugnt på slutet mot första crack har du mer utrymme på vägen mot andra. Gasar du på hårt mot första hjälper det ofta inte så mycket att minska närmare andra.
 

MattiasL

Well-known member
Körde blandningen igår. Rostade allt separat. Tror jag lyckades hyffsat med Monsunen. Hade samma upptrappning som jag kör vanligtvis men sänkte snabbare och mer vid första crack. Tyckte ändå att det var svårt att riktigt uppfatta en tydlig separation mellan första och andra crack. Fick gå på ljudskillnaden mellan de två för att avgöra. Får nog gå ytterligare lite mer varsamt fram nästa gång.

Så nu är det bara att vänta ett par dar innan det är dags att få smaka resultatet.

Var inne och kikade på din hemsida. Var ju flera trevliga kaffen där. Hur brukar frakten ligga inom Sverige för fem resp. tio kg?
 

Calobra

Alnö Kaffehus
Hej, ledsen för sent svar.
Ja Monsun M är lite marig att lyckas med.
Vid köp av 5 kilo kommer du ju in på fraktfritt.
Mvh Ruben
 

tnordl

Well-known member
Yirgacheffe, kan du gott köra som single. Avsluta direkt efter andra crack har börjat. Ifall du har mögligt att sen sänka temperaturen på espresso maskinen 3-4 grader så kan du få fram en utmärkt fruktig smak (starkt inslag av blåbär).

Gillar klassisk italienskt får et par år sedan, smaken min har ändrats nu gör jag bara ljusa fruktiga arabicas....


Tomas
 

Forumstatistik

Trådar
14,680
Inlägg
155,804
Medlemmar
19,372
Senaste medlemmen
desoc
Topp