Temperaturstudie iRoast2

martink78

Well-known member
Har lekt med min loggande termometer och iRoasten lite. Den minnesgode läsaren kanske har sett min tråd om hur jag moddade iRoasten och ställde ned temperaturen lite för att slippa bränna bönorna på 3 minuter.

Jag har mätt temperaturen på två ställen, dels bönornas temperatur (T1) och dels temperaturen på den varma luften som blåses in (T2). Sedan har jag kört två olika program med samma bönor (Thaibönor, om ni var på rostjammet hos J&N och stannade länge nog kanske ni smakade dem), 150g.

Första är ett program som är satt till minimum temp i 8 min innan det slår över på max
attachment.php


Det andra är ett program som rampar upp temperaturen enligt följande (x minuter och nnn grader): 2 160, 2 204, 2 220, 3 236, 6 250.

attachment.php



Som referens kan jag säga att 1:a crack brukar höras (om det hörs, iRoast är ju inte ljudlös.. ) runt 204 grader.

iRoasten har ju inställningar för temperaturer mellan 160 och 250 grader, men som synes ligger det verkliga intervallet mellan 210 och 230. Mha en trimpot kan jag justera var detta intervall skall ligga men däremot vet jag inget sätt att öka intervallets bredd. Nån gång skall jag skruva isär den lite mer och ta en närmare titt, det kanske finns fler ställen att tweaka den på.. Men det är inget som brådskar, intervallet är stort nog för att kunna åstadkomma både väldigt ljusa (återigen, var ni med hos J&N så minns ni kanske att en av proven var väldigt ljust rostad :)) eller mer mörkrostade än jag vill ha i alla fall.
 

Bilagor

  • minmax.jpg
    minmax.jpg
    71.7 KB · Visningar: 132
  • P1.jpg
    P1.jpg
    72.3 KB · Visningar: 124

Calobra

Alnö Kaffehus
Läckra grafer. Du får en väldigt fin koll på vad som händer.
Har du provat att inte höja temperaturen på slutet?Finns ju en viss exoterm fas där. Andra smaker borde kunna uppstå om du försöker plana ut kurvorna lite på slutet.
 

martink78

Well-known member
Nu är det ett tag sedan men jag testade faktiskt att hålla en konstant temp i princip efter 1:a crack i en ganska lång stund (det är ju inga problem att hålla det rosten ut om man vill) men den tappade bara smak då tycker jag, förmodligen finns det ett gyllene lagom och passerar man det så dunstar bara smakerna.
Men just det här programmet skulle förmodligen kunna leva utan den sista höjningen.

Någon exoterm fas har jag egentligen aldrig sett till. Jag misstänker att man inte får den effekten i en varmluftsrost på samma sätt eftersom luften får en kylande effekt om bönornas temperatur blir för hög
 

Calobra

Alnö Kaffehus
Du har nog en poäng med kylningen gissar jag.
Exoterm reaktion kan ju betyda lite olika effekter. Det "kostar" ju en del energi att komma igenom varje crack. Storleksökning och skalfrånskiljning suger väl upp tillskottet från den exoterma delen.

http://www.coffeeresearch.org/coffee/roasting.htm

Andra crack når du väl inte riktigt gissar jag då du stannar vid 225C.
 

martink78

Well-known member
Ja, den exoterma reaktionen har jag som sagt aldrig riktigt sett. Temperaturökningen har alltid varit rätt förutsägbar när jag mäter (och det har jag gjort på i stort sett alla mina rostningar, även om det blir noggrannare nu med automatisk loggning). Jag har aldrig sett temperaturen på bönorna sticka iväg som ofta nämns.

Jag rostar mest för brygg/press/aeropress så jag är sällan över 227-228. Oftare mellan 223-225 eller så. Enstaka gånger upp till 233 men det är sällan, jag tycker inte det blir gott.

Även om jag är väldigt nöjd med iRoasten (numera) så skulle jag gärna ha en hottop att labba med också, skulle vara intressant att jämföra resultatet från en trumrost. Speciellt nu när jag ganska exakt kan kontrollera kurvan i iRoasten.
 

Forumstatistik

Trådar
14,680
Inlägg
155,805
Medlemmar
19,374
Senaste medlemmen
samuel_k
Topp