Tampning - Hur mycket påverkar det?

Nene

Member
Hur mycket påverkar tampning tiden för kaffet att rinna igenom?
Malde 18 gr i min graef 800 och fick en bra shot på 25 sek. Gjorde en shot till frun direkt efter och då rann det igenom på 12 s. Tampningen eller är det något annan variabel som kan ställa till det?
Maskinen är en Gaggia classic pro
 

Jonken

Well-known member
Skulle tro att det är något annat som spökar, t.ex. om du justerade inställningen på kvarnen (Graef 800 lämnar en hel del rester kvar så det gamla kaffet kan påverka mycket, t.o.m. med samma inställning). Väg dosen efter malning om du vill dubbelkolla att det faktiskt blev 18g.

Gaggia Classic har också problemet att du kan få ut ånga som ställer till det, du behöver 'temperatursurfa' för att komma till samma utgångspunkt varje gång.

Det är klart, om du tampar helt snett är det ingen höjdare - men om man tampar någorlunda rakt och hårt är det en mindre variabel.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,722
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp