syra i kaffet hur det tolkas...

rhide

Well-known member
Vad vi verkar sakna är en enhetlig uppsättning termer att beskriva smaker. Orden "bra syra" och "dålig syra" är dåliga eftersom "bra" och "dålig" är subjektiva ord. Istället ska vi fokusera på att bringa mening till orden "syra" och "syrlighet". Jag hittade en mycket intressant och trevlig artikel på något av de stora amerikanska kaffeforumen, som gör just detta, men jag hittar tyvärr inte sidan just nu :(
 

gabriel b

Well-known member
Jorå lära sig lite meeeeer....som till exempel vilken parameter som troligen påverkar/framhäver syran (den negativa) eller surheten mest i negativ riktning ifall man vill undvika den?

Är det bönans ursprung (fel val av böna...), ålder, lagring, temp, extraktionstid eller någonting annat man bör koncentrerar sig på när man gillar en böna men helt plötsligt upptäcker en syra/surhet man inte känner igen och vill bli av med?

Ursäkta att jag väcker en gammal tråd. Tanken har fört diskussion mellan mig och frugan hemma om syrlighet. Precis som @TMC skriver så undrar jag; vilka parameter som påverkar/framhäver syran (den negativa) eller surheten mest i negativ riktning och hur kan man undvika den?
 

dalus

Member
Det handlar ju också om vad varumärket "espresso" står för när det gäller smakupplevelse. För mig skall en espresso INTE vara syrlig. Detta gäller också för majoriteten av de som dricker espresso som en del av deras kaffekultur. Problemet på detta forum och i viss mån i Sverige är att man snabbt (på mindre än 10 år) skapat en "ny" eller "vidare" tolkning på hur en espresso skall smaka. Förmig hade det varit mer naturligt att hitta på ett helt nytt namn för en syrlig epresso. För tro mig, om du serverar en svensk syrlig espresso till någon som förväntar sig en riktig espresso kommer kunden tro att det är något allvarligt fel på kaffet. Detta är lite som att man beställer Spaghetti Bolonese som smakar vinäger, inte vad man förväntar sig, men vissa kan nog tycka det smakar bra. För mig som konsument skapar detta en stor osäkerhet för jag vet inte vad jag får när jag beställer en espresso (skall tilläggas att detta gäller i Sverige).
 

martink78

Well-known member
Jag vill ju ha mångfald så jag tycker det är en stor fördel att begreppet espresso (eller kaffe öht för den delen) vidgas, jag ser hellre att man jobbar med att beskriva sitt kaffe på samma sätt som man gör med t.ex viner så man kan välja själv snarare än att skapa snäva etiketter. Det är ju en praktiskt fråga också, för det är ju inte så att en espresso är syrlig eller inte syrlig, så att försöka göra en snäv definition kommer leda till ändlösa diskussioner om var gränsen går (och vad som skall begränsas, syra är ju inte det enda som påverkar smaken)...
 

Gringubben

Well-known member
Jag vill ju ha mångfald så jag tycker det är en stor fördel att begreppet espresso (eller kaffe öht för den delen) vidgas, jag ser hellre att man jobbar med att beskriva sitt kaffe på samma sätt som man gör med t.ex viner så man kan välja själv snarare än att skapa snäva etiketter. Det är ju en praktiskt fråga också, för det är ju inte så att en espresso är syrlig eller inte syrlig, så att försöka göra en snäv definition kommer leda till ändlösa diskussioner om var gränsen går (och vad som skall begränsas, syra är ju inte det enda som påverkar smaken)...
Men inte fan kan du gå in på random kaffebar och tro att de beskriver smakupplevelsen i espresson?
De flesta seriösa har bara en prislista med dubbel/enkel, cappu, caffe latte och några fler knepigheter för de som håller på att lära sig gilla kaffe. De mindre seriösa har inte ens ordet caffe latte utskrivet utan bara börjar tavlan med "latte".

Det finns två skolor och just nu står jag och vacklar. Jag vill nog ha olika beroende på tillfälle. Sedan kan ju barerna ha två kvarnar med olika karaktär. En robustablend för de klassiska smakerna och en kul singel för den som vill ha lite syra. Har för mig att V-Street hade det då det begav sig. Dock var deras traditionella långt ifrån den vanliga traditionella, eftersom det ingick en viss syra även där.
 

martink78

Well-known member
Jag skrev inte om hur jag tror det är utan hur jag skulle vilja ha det... Även ganska enkla restauranger klarar av att ha t.ex en beskrivning av sina viner så jag tror inte det är nån omöjlighet, det handlar mest om attityden.
 

Gringubben

Well-known member
.. Och det är ju en förändring som sker, bara långsamt.
Vi får hoppas du har rätt. Dock lär vi försöka hålla dumjänkarna stången, typ Starbucks. Gemene man i Sverige skiter i kaffe, det är bara nördarna som bryr sig. Samma i Italien, fast de har en tradition av espresso med robusta och den har inte vi. För dem är en kaffe helt enkelt en sådan espresso. Nu kanske det händer lite sakta att folk blir nyfikna och börjar prova arabica i större utsträckning. Då följer förhoppningsvis marknaden bland barer efter.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,722
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp