silvia släpper på...

M€M€

New member
Efter 10-12 sekunder av fina mussvansar så släpper min silvia på. Det rinner mycket fortare och blondar rätt snabbt. Färskt nyrostat kaffe. 16g oem filter och Rocky kvarn. Fins det någon som kan ställa diagnos?
 

M€M€

New member
Innan jag postade min fråga hade jag kämpat och slitigt mycket, men nu har jag dragit 4 mycket bra shots i rad. Bytte till silvia orginalfilter och tampade hårt, ca 15kg är min uppskattning. Känns nästan genant :) Jag hade kanalisering i det större filtret precis som du säger Gabriel.
 

kafferookie

Well-known member
Jag har samma problem med jag kan inte se någon kanalisering. http://youtu.be/WlGHEFnZtdw
Kan det spela roll hur färskt kaffet är. det jag använder nu är waxholm milano och den är rostad för ca 4 veckor sedan.
De rinner bra i början men sen forsar det nästan.
 

gabriel b

Well-known member
Jag har samma problem med jag kan inte se någon kanalisering. http://youtu.be/WlGHEFnZtdw
Kan det spela roll hur färskt kaffet är. det jag använder nu är waxholm milano och den är rostad för ca 4 veckor sedan.
De rinner bra i början men sen forsar det nästan.

Hade liknande med ett J&N kaffe, tror det var Isola. Hur jag än gjorde fick jag inte till det, smaka ok, men samma som enligt videosnutten. Provade några andra kaffesorter och alla de andra utan detta sympton.

Kanske kaffet är för färskt? Mala finare och tampa lösare?
 

kafferookie

Well-known member
jo jag får väll mala finare men vill helst inte det:) Är det inte så att ju färskare kaffe ju grövre kan man mala?

Men rostat för en månade sedan, kan det ses till färskt kaffe? Hur länge bör man isåfall vänta för att kunna få till bra extrationer?
 
Senast ändrad:

hne

Well-known member
Nu är jag kanske ute på tunn eller hal is här, men min erfarenhet är att det alltid rinner fortare när det blondar och att det liksom är slut av det goda i kaffet då. Vill man dra skottet längre får man använda mer kaffe så det finns mer gott att extrahera eller mala grövre. Vill man att det ska rinna långsammare får man använda mer kaffe eller mala finare.

Jag tror att skillnaden i kraft på tampern inte spelar någon roll eftersom kaffet ändå expanderar när det blir fuktigt. 15kg tyngd på en cirkel med 58mm diameter är dessutom strax mindre än 9 bar. Om du däremot sabbar strukturen genom att till exempel ha ojämn fördelning av kaffet eller spräcker pucken med den sexkantiga muttern som håller fast spridarfiltret i Silvian... då kan jag tänka mig att det börjar hosta och spruta hetvatten istf droppa espresso ur spouten. Jag löste det problemet genom att köpa en ny, lägre och mindre kantig, skruv här: http://www.kaffecompagniet.se/kop.asp?art=100875
 

Gringubben

Well-known member
Nu är jag kanske ute på tunn eller hal is här, men min erfarenhet är att det alltid rinner fortare när det blondar och att det liksom är slut av det goda i kaffet då. Vill man dra skottet längre får man använda mer kaffe så det finns mer gott att extrahera eller mala grövre. Vill man att det ska rinna långsammare får man använda mer kaffe eller mala finare.
Stämmer för mig med. Försöker alltid mala i en grovlek så jag kan fylla filtret så mycket det går, sedan utgår jag därifrån.

Jag tror att skillnaden i kraft på tampern inte spelar någon roll eftersom kaffet ändå expanderar när det blir fuktigt. 15kg tyngd på en cirkel med 58mm diameter är dessutom strax mindre än 9 bar. Om du däremot sabbar strukturen genom att till exempel ha ojämn fördelning av kaffet eller spräcker pucken med den sexkantiga muttern som håller fast spridarfiltret i Silvian... då kan jag tänka mig att det börjar hosta och spruta hetvatten istf droppa espresso ur spouten. Jag löste det problemet genom att köpa en ny, lägre och mindre kantig, skruv här: http://www.kaffecompagniet.se/kop.asp?art=100875
Jag märker en viss skillnad om jag hänger hela kroppstyngden på tampern eller kör med mina vanliga 15 kg. Det går att kompensera i viss mån, men malningen och doseringen är viktigare.
Annars har jag vanliga sexkantskruvar i grupperna och de gör alltid avtryck i pucken, men det som begränsar är själva spridarfiltren. Jag vill gärna att det sluter tätt mot dessa utan att man brottar i bajonetten. För lite kaffe så det finns vatten ovanför pucken tror jag är obra.

Något jag funderar på i det här fallet är doseringen av vatten. Mer än 6 cl till en dubbel har jag aldrig lyckats få igenom utan att det blir blaskigt.
Kanske därför det blondar i slutet. Jag ligger oftast på 4,8 till 5 cl.
 

kafferookie

Well-known member
Började tro att jag var helt jävla oduglig, men nu är waxholmpåsen sliut och nu kör jag med J&N 5 estate. Fina mussvansar blir det och smakar riktigt bra:)
 

kafferookie

Well-known member
Har testat en del med 5 estate nu. När jag får perfekta mussvansar och det tar ca 30 sek så är espresson alldeles för ljus. För att få till en fin espresso som den jag fick på denna bilden så måste jag köra så att kaffet typ droppar ner i koppen, så att de får mer färg. denna espresso tog typ 50 sek och jag tycker den ser riktigt bra ut?bild.jpg
 

kafferookie

Well-known member
öppnade en påse yard dog nu som är rostad 2012-07-02 och den beter sig liknande waxholmen jag beskrev tidigare, att det blir bra flöde i början sen pulserar det nästan ner i koppen. Är det för färskt? det är ju ändå över en månad sedan de rostades, bör jag vänta med att använda dem. Hur långt efter rostning är det som bäst att använda för att de skall vara lätta att hantera?
 

osks

Well-known member
Det är nog inte kaffet det är fel på i så fall.

Det låter som det troligtvis är din distribuering av kaffet i korgen, klumpar, eller att du har i för mycket kaffe i korgen (mal finare och ha i mindre kaffe i så fall). Vissa kaffen kan vara enklare att jobba med, men det är inte nödvändigtvis *fel* på de som inte är det.
 

niad

Well-known member
Jag tampar endast med tamperns tyngd, ser till att först knacka, skaka lite och sedan polera pucken jämn och slät. Har slutat med tamperkilon som parameter, ser istället till att kompensera det med kvarnen vilket fungerar bra. Började med detta efter ett par vändor till Rom där man aldrig ser någon barista tampa mer än att jämna till pucken med plasttampern som sitter på kvarnen.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,723
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp