Rookie - varför lyckas jag inte göra en god espresso?

Clevinger

Member
Jag har fått en Sage Bambino Plus och köpt en 1zpresso J-Max. Har därefter även köpt ett öppet portafilter från Kaffecompagniet, en Normcore tamper och ett WDT-tool.

Mitt problem är att resultatet inte blir tillräckligt bra, espresson är sällan ens godkänd. Det kan ju ha med själva kaffet att göra, men jag har testat flera olika så jag misstänker att processen också påverkar.

Jag maler ca 18 gram (siktar på en inställning på J-Max som ger ca 2:1 på 30 s, har fått justera lite beroende på bönor), distribuerar med WDT och tampar. Resultatet borde bli detsamma, men ibland får jag ut 40 gram långt innan 30 s (som är mitt riktmärke) och ibland 25 gram på 30 s. Trots att jag tycker att jag gör precis likadant. Bifogar en liten film på hur det (oftast) kan se ut, hoppas det kan ge någon ledtråd.

Det som är konstant är att resultatet blir mediokert, oavsett böna. Jag är tyvärr dålig på att beskriva smaken, men bränt, kanske lite surt? Inte som en god espresso ska smaka i alla fall. Eftersom jag är dålig på att pinpointa vad det smakar är det svårt att veta vad jag ska justera.

Några kloka tankar på detta forum?
 

Bilagor

  • PXL_20230917_080439838~3.mp4
    29.2 MB · Visningar: 29

Jonken

Well-known member
Det ser ut som att du maler för fint / bör lägga till pre-infusion / använda pappersfilter under pucken med det där kaffet i alla fall.

Jag tror att Bambino har egenheten att man behöver använda den trycksatta korgen först och spola vatten igenom för att värma upp den ordentligt. Annars kan du med fördel välja mörkrostade bönor om du inte har lust med det.

Jag tycker att val av bönor är det absolut viktigaste, så även om du har provat med några olika är det en bra idé att luska vidare. Din kvarn och maskin är inte idealisk för ljusrostade bönor, så försök med medium och mörkare. Har du testat Gringo Prime espresso?
 

basiecally

Well-known member
Ser ut som gamla bönor. Det är ett bra sätt att göra sig olycklig. Testa en lite mörkare blandning från tex Gringo, deras Daily Espresso är rättså förlåtande. Gillar du ännu mörkare är Outsider eller rent av Hobo det.

Om du får olika resultat mellan skott med samma puck prep och inställningar kan det vara värt att spola gruppen lite innan varje skott för att tempen stabilisera sig.
 

bauta

Well-known member
Instämmer i gamla bönor teorin.
Öppet portafilter är guld för att se extraktioner. Jag vill se extraktion över hela filterytan, inte spritt i öar som du visar. Gissningsvis får du då en blandning av över- och underextraherat kaffe. Och olika tider varje gg som du beskriver.

Försök hitta rostdatum max 1-2 mån bort.
 

Satyricon

Well-known member
Som redan nämnts, pröva en mer mörkrostad blandning, gärna med en rejäl dos robusta i. Borde åtminstone inte bli surt.
 

Grindmaster Flash

Well-known member
Mina erfarenheter av illasmakande espresso såhär sett i efterhand är dels dåliga bönor, men sedan överhettning och bränd/frän smak.

Tyvärr finns det ganska mycket kaffe med bränd smak från rostningen. Faktiskt det mesta är undermåligt i vanliga butiker. Finns några prisvärda guldkorn man hittar ibland men några år senare ändras det och man får börja leta igen. Mitt senaste tips på okay budgetkaffe är Lavazza tierra for Africa (vit och orange påse) Finns på ica maxi tex.

På enklare maskiner har det varit enklare att dra ristrettos på lång tid för att tämja smaken. Har nästan aldrig fått till en 25-sekundare som blivit riktigt bra, oavsett maskin och tempsurf etc från 3000:- upp till typ 15000:- (ganska många har passerat).
På dyrare rotationspumpmaskiner jag testat har jag lyckats bra, även med ganska mediokra bönor. För egen del kör jag nu med billigare leva-maskiner (elektrisk och sladdlös cafelat robot) och får mycket högre andel goda shots utan bränd smak.

Så köp okay mer mörkrostade bönor och jobba med bryggtemperatur och malgrad/bryggtid är mina hantverkstips. Strunta i reglerna om bryggtid och dos, utan hitta maskinens och bönans sweet spot
Och papper ovanpå pucken för att minska kanalisering om det är ett problem.
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Det är ovanligt att påstå att rotationspump i sig skulle stå för någon större skillnad. Vill man åt det potentiellt höga flödet finns det gott om billigare, kolvdrivna alternativ.

Jag har däremot haft kvarnar som lyckas få även trista bönor smaka bra. Man brukar kanske inte prata lika mycket om espressons fyra M lika mycket längre, men kombinationen av allt man gör spelar in.
 

Grindmaster Flash

Well-known member
Mina erfarenheter av illasmakande espresso såhär sett i efterhand är dels dåliga bönor, men sedan överhettning och bränd/frän smak.

På enklare maskiner har det varit enklare att dra ristrettos på lång tid för att tämja smaken. Har nästan aldrig fått till en 25-sekundare som blivit riktigt bra, oavsett maskin från 3000:- upp till typ 15000:- (ganska många har passerat).
På dyrare rotationspumpmaskiner har jag lyckats bra, även med ganska mediokra bönor.

Det finns tyvärr ett stort utbud av ganska äckligt kaffe. Även en bra bit upp i pris.
Så köp okay mer mörkrostade bönor och jobba med bryggtemperatur och malgrad/bryggtid är mina hantverkstips.
Och papper ovanpå pucken för att minska kanalisering om det är ett problem.
Det är ovanligt att påstå att rotationspump i sig skulle stå för någon större skillnad. Vill man åt det potentiellt höga flödet finns det gott om billigare, kolvdrivna alternativ.

Jag har däremot haft kvarnar som lyckas få även trista bönor smaka bra. Man brukar kanske inte prata lika mycket om espressons fyra M lika mycket längre, men kombinationen av allt man gör spelar in.
Såklart har inte rotationspumpen i sig ngn del i värmen i maskinen. Var mest ett sätt att sätta prisbilden för när det gått bra att få alla parametrar perfekta med ett rätt ”dåligt” hantverk och ändå en god shot på 25 sekunder.
Kunde även få sjukt bra skott i en 25 år gammal HX med vibrationspump, men då med massa handpill jag inte orkar berätta i text ;)
 

Clevinger

Member
Tack för alla svar!

Jag har varit upptagen med annat och därför varken svarat eller testat andra (nyrostade) bönor, eller andra metoder (bryta mot "reglerna") - men jag ska!

"Jag vill se extraktion över hela filterytan, inte spritt i öar som du visar" - detta är något jag också tänkt på, men inte lyckats med hittills.

Mitt förtroende för maskinen som sådan är lågt, då mjölkskummaren inte stänger av automatiskt (som den ska) utan kör på tills mjölken närmar sig kokpunkten. Jag har lämnat in den två ggr, och får svaret att den funkar precis som den ska, vilken den allså inte gör hemma hos mig.

Men jag hoppas och tror att felet på kaffet kan hänföras till mig och/eller bönorna - och att det går att göra något åt det.
 

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,721
Medlemmar
19,364
Senaste medlemmen
Knivmackan
Topp