MOKA i kokande vatten + ett omfattande kaffetest.

Glen

Well-known member
Hej.

Det är glada tider nu. Efter ett halvårs arbetslöshet ser det äntligen ut att lösa sig. Som tur är har kaffet sysselsatt mig och jag tänkte dela med mig av lite tankar innan jag blir för upptagen för att skriva långt och länge här.

MOKA i kokande vatten
Varför undrar man först, men anledningen är enkel. Jag åkte med brorsan och farsan till deras vinterfjällstuga och eftersom där har de en keramikhällspis som är lite känslig för aluminiumbryggare. Det kan bildas små metalloppor som man måste skrapa av. Potentiellt förstörande för hällen. Alltså kom jag underfund med att mokabryggaren förmodligen skulle funka även om man ställde den i en kastrull med kokande vatten (1 cm djupt). Resultatet lät inte vänta på sig. Mild smak i jämförelse med om man ställer bryggaren direkt på spisen. Prova!!! Jag gjorde i morse ett test med "Crema del Caffé" och skillnaden i min mun blev kännbar.

Kaffetest
Historia: Ute på min arbetslöshetssegling under 8 veckor hann jag avverka en del kaffe. De mest minnesvärda sammanställde jag i loggboken. I många fall var min tjej med och testade. Håll till godo och kom i håg att detta är mina personliga åsikter.
Kaffe: Färdigmalda kaffesorter av olika märken
Bryggare: Moka express
Vatten: Lite kemikalier som ger en aning tvålsmak (inte så mycket att man stör sig och i kaffet anar man väldigt lite av. Anledningen till vattnet är att i en båt måste man hälla i lite bakteriedödande medel. Annars raketspya.

Betyg 5/5 :lol:
Caffe Royal Gran Caffeteria Universal: Kan inte sluta dricka detta kaffe. Otroligt mycket arom och mild smak. Tjejens favvo.

Mauro Lirica Espresso: Doftar mörk choklad, fylligt med en aning beska som känns angenäm. Otroligt gott med apelsinsprit (Cointreau) på grund av chokladtonerna.

Betyg 4+/5 :p
Saicaf Gran Caffe: Fyllig smak. Lite beska. Mycket gott.

Caffe Espresse 100% Arabica da Agricoltura Biologica: Först lite tunn smak sedan växer kaffet för varje omgång och ett stort plus för organisk odling. Rekommenderas. Inköpes på Martinas i Uppsala.

Betyg 4/5 ;)
Mauro Classico: Lite för blek smak för mig. Ingen favorit. Köptes av Vonthor i Stockholm, tack för mjölkskumningslektionen.

Bian Caffe (grön): Intressant och komplex smak. Först lite nötdoft, sedan lite mörk choklad. Intressant nog en liten eftersmak av Grappa. Faktiskt så tydlig smak av Grappa att Grappan inte behövs. Kul kaffe för nykteristen (mig själv) som gillar corretto. Rekommenderas...

Betyg 3/5 :)
Musetti från Willys: Helt ok. Dock verkar bönorna varieras, liksom malningsgrad. Passar till mjölkbaserade drinkar och corretto. Som espresso går det an, men inte mer.

Betyg 3-/5 :twisted:
Lavazza Cafe espresso NEGRO: Syrligt och känns svårt att få riktigt bra. Inte rund smak utan snarare tar syran över för mycket. Rekommenderas inte annat än i nödfall.

Pellini Espresso Casa Arabica 100%: Mkt finmalet, surt och beskt. Smakar som vanligt bryggkaffe (i dålig bryggare). Trodde att det kunde växa men slängde halva paketet. Ges knappt till fienden.

Betyg 2+/5 :twisted:
Arcaffe Miscella Roma: Förutom paketet som var fint hade detta kaffe ingenting enligt mig. Grovt malet. Allt blev blaskigt. Passar kanske bättre i pressobryggare, men i Moka duger det inte.

Ha d och God Jul och gott nytt år.

Glen. (som gjorde sitt första hjärta i cappen för en vecka sen)
 

arto

Well-known member
Mycket smart det där med vattenbad. Något jag ska testa nästa gång när jag ska pysa kaffe.
 

kit_brenner

Well-known member
Något jag definitivt får ta med mig när jag firar jul hos syrran i de värmlänska skogarna (ingen espresso där inte). Vill ju inte sabba hennes häll. :)
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,722
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp