Maltider Mazzer Mini E

gusvs

Member
Hej,

Ni med Mazzer Mini E: vad får ni för maltider för en dubbel på ca 14-15gr? Jag ligger på 17 sek när jag har den malgrad jag vill ha, är det "normalt"? Jag mailade esw.nl där jag köpte kvarnen och frågade men de menade att en dubbel inte ska ta mer än 10 sek, vilket verkar väldigt snabbt.

Så, vad har ni för tider?

//Gustaf
 

Wilderwein

Well-known member
Hej har ingen erfarenhet av just den kvarnen. Men macap m4 som den oftast jämförs med. Då tar ca 15 g 8-9 s att mala. Så 17 låter väldigt mycket. Kolla så att skivorna inte kan slira på Macap en kan de det rent tekniskt om man inte skruvar åt muttern som håller den nedre malskivan.

Hoppas du får ordning på det.

/kareem
 

osks

Well-known member
Det tog definitivt mer än 10 sekunder att mala en dubbel på min när jag hade den.
 

osks

Well-known member
Kan dock tillägga att det varierar rätt mycket beroende på vad för bönor man har.
 

Mathias

Well-known member
Maltiden beror också en hel del på vad du har "ovanför" malskivorna, tex ett par hundra gram bönor alternativt ingenting mer än de 15gr bönor du tänker mala. Detta påverkar även malgraden till viss del.....
 

AGZ

Member
Jag har maltider på upp emot en minut för ~17 g med mina hemmarostade bönor. Irriterande lång tid.
 

AGZ

Member
Med tanke på hur länge skivorna ska hålla är min i princip som ny. Vet inte om man kan justera detta på något annat sätt än själva malningsgraden, eller om det kan bero på de tre till fem dagar färska hemmarostade bönorna etc. Inte varje dag det tar nära en minut - hur som helst tar det aldrig mindre än en halv minut (beroende på luftfuktighet osv). Kör nog även vad många kallar långskott - 30-40 s - vilket givetvis förlänger maltiden. Nöjd med kvarnen, men nästa ska vara snabbare.
 

AGZ

Member
Tog tiden innan.
Malningstid: 40 s.
Mängd malda bönor: En otampad dubbelkorg.
Tampningstryck: "Normalt", runt 10 kg kanske.
Extraktionstid: 33 s från det att jag satte igång flödet. 24 sekunders rinntid.
Mängd: Strax under 3 cl.
Bönor: 7 dagar gamla Kenya AA förvarade i plastburk i kylskåp, rostade ett tiotal sekunder in i andra crack.
Smaken blir trots allt så bra att jag kan ha överseende med den långa malningstiden men fattar inte riktigt varför det måste dröja så.
 

Forumstatistik

Trådar
14,691
Inlägg
155,829
Medlemmar
19,377
Senaste medlemmen
Catlord
Topp