mala, tampa SEDAN flusha eller....

alexanderruas

Well-known member
...flusha, mala, tampa för att sedan dra i PF i gruppen och trycka på "start"?
jag märker att personalen på Frapino här på Hornstull flushar precis innan de sätter i PF. men de har ju senaste modellen La Marzocco och den har väl en helt annan temperatur kontoll.

vad säger ni? flusha först eller sist?

alexander
 

Axel

Well-known member
Jag flushar precis innan jag sätter i PF, men de beror ju på min temp inställning och instabilitet på elektran.
 

lupoo

Well-known member
jag märker att personalen på Frapino här på Hornstull flushar precis innan de sätter i PF. men de har ju senaste modellen La Marzocco och den har väl en helt annan temperatur kontroll.
Som jag har fattat det så är den lilla flushen före PF åker i på en "stor maskin" är inte för att kyla som det är i en H/X utan för att "preheata" gruppen före extraktion.
 

arto

Well-known member
Det beror på maskinen och hur den är inställd vågar jag påstå :)

En varm och varm/stor HX: tamp -> flush. För annars hinner den bli för het innan extrahering.

Svalare HX med mindre kapacitet behöver "uppladdas", så att man inte får en kallchock från HX-ledningen på kaffet.

En La Marzocco är en dubbelkokarmaskin, iaf alla vad jag vet är det. Dom flushar man t.ex. för att rensa bort kafferesterna, få färskare vatten eller för att höja yttempen på gruppdelarna.

Så jag säger: Gör så som känns och blir bäst/rätt :)
 

Nickeh

Well-known member
Kör flush för att rensa bort kaffe, mala , tampa, flush för att höja tempen en smula. Är en LaMarzocco FB/70.
 

alexanderruas

Well-known member
jag har förstått att en poäng med att flusha, mala, tampa - sätta in PF i gruppen är att då är ju kaffet så färskmalet som möjligt.

jag gör mala, tampa, flusha - in med PF i grupp. jag flushar mellan 16-20 sek till jag märker att vattnet rinner "lugnt & stadigt".

(kolla home-barista http://www.home-barista.com/hx-love-manage-brew-temperature.html
och video på googlevideo http://video.google.com/videoplay?docid=195530524098073890 )

då upplever jag att jag får en konsekvent bra temp på min espresso. om jag flushar INNAN upplever jag att jag inte har lika bra kolla på hur länge jag måste flusha för att temperaturen ska vara "rätt" ca 1 min senare när jag malt och tampat klart.
 

treefinger

Well-known member
jag flushar mellan 16-20 sek till jag märker att vattnet rinner "lugnt & stadigt".

(kolla home-barista http://www.home-barista.com/hx-love-manage-brew-temperature.html
och video på googlevideo http://video.google.com/videoplay?docid=195530524098073890 )

då upplever jag att jag får en konsekvent bra temp på min espresso. om jag flushar INNAN upplever jag att jag inte har lika bra kolla på hur länge jag måste flusha för att temperaturen ska vara "rätt" ca 1 min senare när jag malt och tampat klart.


Jag tror du sätter en viktig poäng som även Lars skrivit om i stenqvists blogg. Måste försöka testa det på faeman, jag har nämligen alltid tyckt att kaffet varit aningens för hett när man dricker, bränner mig alltid. Där har det kanske flushats 3-4 sekunder högst. Ökar man då tiden till 10-20 sek så kanske man får bättre temp.
 

alexanderruas

Well-known member
jag kanske ska förtydliga att jag flushar 16-20 sek om Giotton stått oanvänd i mer än en timme. ofta kanske jag gör en espresso ca en halvtimme efter morgon-cappuccinon och då behöver jag bara flusha ca 10 sek tills vattnet rinner "lugnt & stadigt" (som i ovanlänkade googlevideo).

treefinger - om jag inte flushar så länge bränner jag mig och det är så otroligt jobbigt. plus att då smakar kaffet ju inget bra heller! märks förstås mest på espresso och mindre på cappu eller latte.

a
 

Forumstatistik

Trådar
14,680
Inlägg
155,805
Medlemmar
19,374
Senaste medlemmen
samuel_k
Topp