Lyckas med crema

GLC

Well-known member
Grymt! Ska kolla upp det där.

Har köpt malet kaffe på News idag här i Umeå så nu ska jag experimentera lite med tampingtryck osv och se vart jag landar.

Tack för all (snabb) hjälp!
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Det största problemet är nog själva brygghandtaget/filtret. Visst fjädrar ditt handtag något när du för det åt höger? När du lyfter på bryggfiltret sitter där en anordning av plast? Det är svårt att få bra crema i maskiner med crematorer.
 

GLC

Well-known member
Hm bra fråga. Under bryggfiltret sitter något av plast/gummi, ja. Handtaget är dock ganska tungt jämfört med andra jag har sett. Skulle väl kunna säga att den ser ut ungefär som den här:

Saeco%20filterhallare%20ext1.jpg


Saecofilterhallarecrem%20ext1.jpg


Dock så lyckades jag ganska bra idag med kaffet jag inköpt på News, vilket var rostat den 1/12. Tampade det hårdare än hårt och det blev ett område med lite bubblor på men större delen av koppen var jämn och fin crema på.
Tack vare det lyckades jag även få till nånting som kan likna latte art också 8)
 

Lattemannen

Active member
Det finns väl två dimensioner på färskheten av bönorna som jag ser det, 1 när bönerna rostades/packades, och 2 när påsen öppnades av dig.

Min erfarenhet är att en nyöppnad påse gör mycket bättre crema än en som jag öppnade för en vecka sedan, trots att jag förvarat den enligt konstens alla regler. Därför har jag bloggat/lobbat om att alla kaffeleverantörer ska leverera 250 g påsar och inte bara 1 kg varianten.

http://www.lattekollen.blogspot.com/
 

GLC

Well-known member
Nu med kaffe som är bättre malt så får jag till en bra espresso på 25 sekunder ungefär. Även första gången jag lyckats tampa så hårt så det rinner/droppar ur den, så nu kan jag laborera lite runt tamptrycket.

Det blir mkt mindre bubblor på espresson nu, nästan inget alls ibland. Latte art'en blir betydligt lättare nu också, då espresson svarar bättre.

Stort tack för all hjälp!
 

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,721
Medlemmar
19,364
Senaste medlemmen
Knivmackan
Topp