Latte art och mjölktemperatur

Lars

Well-known member
Denna tråd kanske egentligen hör hemma under Mjukvara, men jag kör igång den här.

Jag har på senare tid fått för mig att mjölkens temperatur har betydelse för hur bra latte art man kan göra, eller åtminstone påverkar på vilket sätt mjölken och kaffet blandas. Är det någon mer som har fundering kring detta? Vilken borde i så fall vara den optimala temperaturen för mjölk respektive kaffe för att "blandningen" skall bli så bra som möjligt. Det är ju inte alls säkert att detta sammanfaller med lämplig serveringstemperatur.
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Upplever att det ofta är enklare om mjölken ligger kanske 66 grader. Värmen gör mikrobubblorna lite mer följsamma.
 

Lars

Well-known member
Stämmer bra med min erfarenheter. Mjölken är lättast att jobba med när den är åt det varmare hållet på skalan. Den känns lite mer lättflytande helt enkelt.
 

treefinger

Well-known member
Intressant teori.. jag skulle gissa på att jag värmer mjölken aningens för lite. Jag håller under mjölkkannan tills värmen gör så ont att jag inte klarar av att hålla längre. Man kanske ska testa att släppa taget under kannan och bara hålla i handtaget några sekunder extra för att få upp värmen några grader..
 

Tallinn

Well-known member
Hehe, hade samma teori och gav mig ut på Tallinns gator och torg för att hitta en termometer. Tji fick jag! Men jag åker till Milano nästa vecka, då så...
 

Trident

Well-known member
PÅ tal om mjölk! Hur häller ni i mjölken i glaset/koppen? På youtube ser det ut som dom häller rätt långsamt för att sedan ösa på mer när krämen kommer, stämmer det?
Eller finns det några andra trick för att få ut krämen när det börjar bli dags att rita upp konstverket.
 

mrjohan

Well-known member
Häll med pipen på mjölkkannan nära ytan i kaffet. Lite enklare om man till en början vinklar koppen mot kannan för att sedan mot slutet låta koppen vara horisontellt med köksbänken.

Vad gäller hastighet i hällningen så häller jag olika fort beroende på vad jag vill göra för mönster.

Temperaturmässigt kan jag också hålla med om att det blir något bättre konsistens på mjölken när den är kring 60-63°C. Delvis handlar det nog även om att man hinner virvla mjölken några sekunder extra och därmed få en ännu mer homogen och mikrobubblig mjölk.
Normalt kör jag mina cappuccinos till cirka 55°C, och det funkar finfint att hälla art även vid dessa temperaturer.
 

Trident

Well-known member
Häll med pipen på mjölkkannan nära ytan i kaffet. Lite enklare om man till en början vinklar koppen mot kannan för att sedan mot slutet låta koppen vara horisontellt med köksbänken.

Vad gäller hastighet i hällningen så häller jag olika fort beroende på vad jag vill göra för mönster.

Temperaturmässigt kan jag också hålla med om att det blir något bättre konsistens på mjölken när den är kring 60-63°C. Delvis handlar det nog även om att man hinner virvla mjölken några sekunder extra och därmed få en ännu mer homogen och mikrobubblig mjölk.
Normalt kör jag mina cappuccinos till cirka 55°C, och det funkar finfint att hälla art även vid dessa temperaturer.

Dra enda in i Hel**te Det funkade :D
Nu har jag fått till 3 art på raden varav nummer 2 blev riktigt bra :)

Har väl en bit kvar innan man får till en sådan rackare som Treefinger fick till men nu skall det tränas.
 

mrjohan

Well-known member
Gött mos! Kul! :D

Det är nog ett av de vanligaste felen när folk ska hälla latte art, att de häller med kannan på tok för högt upp. Då är det svårt att få det att funka.. ;)
 

Trident

Well-known member
Typiskt! 3 hyffsade Latte Art igår har blivit 0 idag :(
Fattar inte varför det blivit så, kanske har jag haft för höga förväntningar försökt mig på för svåra ting.

Nåväl man ser att träning ger färdighet här är 2 bilder från Treefinger den första är från Maj 06 den sista Jan 07

kjll.jpg


Grym skillnad mot nästa bild. Får jag till en sådan blir det fest i Väsby :)

showimage.php
 

mrjohan

Well-known member
Det tar absolut ett tag innan man behärskar tekniken. Samma sak för mig...

Köpte min första maskin 2005-05 och samma månad såg det ut så här:
2005-05-30-1.jpg

:nowink: :mad: :nowink:

Resten finns i Latte Art-tråden...
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,723
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp