Latte-art: Kaffet, mjölken eller hur man häller?

Gathers

Member
Inspirerad av latte art-tråden här så har jag också försökt få till någonting fint i mitt kaffe själv. Det går inte så bra än, men vad är det egentligen som är viktigast för att det alls ska kunna bli bra?

Creman? Räcker det med att den inte är hård och stel som den kan bli i t.ex. crema-enhancing-filter? Gör det något att den är ljus/tunn eller är det viktigt med "bra" crema?

Mjölken? Är skummningen av mjölken den viktigaste delen? Det verkar vara den mest diskuterade iaf. Kanske den bit som är svårast att få tillräckligt bra? Att svinga runt den verkar vara en del av hemligheten iaf.

Hur man häller? Om både kaffet och mjölken är perfekta, blir det då oftast nån typ av mönster även om man häller rätt klumpigt eller måste man ha viss skicklighet i hällandet för att få fram mönster alls?

Hur gör man när man häller t.ex. en rosetta förresten? Låter det som en bra strategi att luta koppen lite mot kannan, börja hälla där det är som djupast, skaka kannan i sidled när det börjar bli mönster och sen avsluta med att föra kannan framåt mot den grunda sidan om man fortfarande lutar koppen?
 

treefinger

Well-known member
För min egen del tycker jag mjölkens konsistens känns som viktigast. Självklart är creman otroligt viktig den med, men om man tvingas framhäva någon del så får det bli mjölken.

Och ja.. är konsistensen på mjölken och creman bra så kommer mönstret nästan av sig självt. Se bara till att dra kannan bakåt rätt rejält medan du "wigglar" så att det inte bara blir en odefinierbar blobba..
 

mrjohan

Well-known member
Det går t.o.m. att hälla snygga rosettas i en väldigt tunn crema, så det är helt klart mjölkens konsistens och homogenitet som är avgörande.
Som treefinger skriver, mönstret kommer nästan av sig själv när mjölken har "rätt" konsistens.
 

treefinger

Well-known member
mrjohan sa:
Det går t.o.m. att hälla snygga rosettas i en väldigt tunn crema

Helt riktigt, på vissa videos man ser "där ute" så lyckas folk göra snygga rosettas på nästan ingen crema alls, personligen besitter jag inte den skillen än.

Största crema-boven är väl om den hunnit stelna, då lyfter creman som ett lock, eller nästan som en pankaka, när man börjar hälla och det blir inte alls speciellt snyggt.
 

Gathers

Member
Såhär blev det igår kväll:

Jag vet inte vad det liknar, men det beror nog på fumlighet och att jag inte rörde kannan bakåt nånting alls, ska prova det nästa gång. :)

Även om den här kanske inte är direkt snygg så blir man ju glad, det verkar finnas hopp trots allt! :D

Och det verkar inte krävas så mycket maskinmässigt, det här är från min Exido a 1000kr med sönderborrat singelfilter som jag proppat i en dubbel dos färdigmalt Musetti och tampat så hårt jag kan. (och ändå rann det igenom på 15s :( men julen kommer nog snart leda till en påfyllning av dom sinande kaffeförråden :))

Går det att säga nått om skummningen från bilden? För mycket stora bubblor kanske? Önskar att ångröret lutade lite istället för att peka nästan rakt ner, är svårt att få bra rotation på mjölken tycker jag.

Önskar också att jag kunde få ut nånting som var gott även utan 3-4 delar mjölk, men det får nog bli med nästa maskin..
 

treefinger

Well-known member
Ett tips är att söka efter latte art på youtube.. plöja igenom massor av dem och kika hur de gör. Det finns lite olika tekniker folk använder. Vissa gillar att vinkla koppen rätt extremt när de häller medan alla låter den stå på bordet.

Jag tycker skummet ser helt okej ut, med tanke på att dessutom är en exido du jobbat med tycker jag skummet ser fenomenalt ut :) Riktigt bra jobbat.
Jag tror att jag ska modifiera cheffalos berömdra mantra:

Titta på youtubevideos med latte art pours, öva, öva, öva, öva, titta på youtubevideos med latte art pours, öva, öva, öva, öva, titta på youtubevideos med latte art pours, öva, öva, öva, öva, titta på youtubevideos med latte art pours, öva, öva, öva, öva, titta på youtubevideos med latte art pours, öva, öva, öva, öva, titta på youtubevideos med latte art pours, öva, öva, öva, öva, titta på youtubevideos med latte art pours, öva, öva, öva, öva, titta på youtubevideos med latte art pours, öva, öva, öva, öva, titta på youtubevideos med latte art pours, öva, öva, öva, öva,
 
M

Medlem14302

Guest
Har testat att hälla rosettas i vanligt brygg kaffe och det funkar.
Vad säger ni om att samla ihop oss så kan vi ha en Latte art session?

Kom med några förslag så skall jag försöka komma dit!

Bestämmer ni er för The Lounge i Falkenberg så sinar inte mjölken.. ;)
 

Gathers

Member
Tack treefinger :) Det är väl som sagt bara att öva nu..

Ska prova att ånga ingenting i 20s innan jag börjar med mjölken för att se om det blir bättre tryck i ångan och om det gör nån skillnad. Det finns ju ingen ång-knapp som bygger upp tryck innan man börjar ånga, utan det känns snarare som om det blir bättre och bättre tryck ju längre man ångar.

En latte art session vore väldigt skoj! Vore kul att få testa en seriös maskin också. :D

Dock låter Falkenberg lite långt bort för mig.. :(
 

majkeloak

Well-known member
Det låter som om din maskin är utrustad med termoblock, dvs vattnet pumpas in i detta för att förhoppningsvis ha blivit till ånga när det kommer ut på andra sidan.

Jag har en C3:a med sådant block.
NÄr jag startar ångan går även värmen igång och det dröjer ett bra tag innan värmlampan slocknar och blocket har maximal temperatut, dock kommer det ånga långt innan dess.
Hur som helst kan jag bara bekräfta att ångan blir bättre om man väntar ett tag, dvs blocket har värmts upp från bryggtemperatur till ångtemp.

/Mikael
 

stangetz

Active member
Det är bra att blåsa ut ånga rejält på alla maskiner innan man börjar skumma mjölken. Hur det är med trycket vet jag inte, men man får högre "kvalitet" på ångan (tror det har med att homogenisera ångan). Det blir bättre skum då. Med en bra skummad mjölk går det nästan inte att misslyckas.
 

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,721
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp