Kaffekvarn till 100% espresso

Joe111

Active member
Hej,

Jag har köpt en begagnad VBM domobar super och behöver en kvarn för att mala espresso böner. De flesta kvarntrådarn jag hittar i detta forum handlar om kvarnar som ska kunna brygga filterkaffe och ljusrar bönor i kombination med espresso.
Finns det något självklart val/ rekommendation för vad jag bör köpa för att mala traditionell mörk espresso?
Jag är både öppen för att köpa nytt eller. begagnat.
 

Jonken

Well-known member
Det är enklare att hitta kvarn som passar bra till det, eftersom många är avsedda för det från början.

Elektra Nino som du kikade på har koniskt malverk som ofta rekommenderats lite extra för det ändamålet. Annars om du vill lägga mindre pengar är det här också ett bra köp: https://www.blocket.se/annons/stockholm/kaffekvarn_macap_m4d/1201730888

Tänk på att du behöver slösa lite bönor framförallt när du byter inställning med den sortens kvarnar.. Men det du vinner på att fylla upp en bönbehållare är hastighet.

Annars är Niche Zero stark rekommendation om du vill få enklare att ställa in, kanske byta mellan olika bönor och inställningar/stil/korgar osv.
(Orkar man veva för hand kan man lika gärna välja en Kinu M47 eller kanske något från Kingrinder / 1zpresso, men jag antar att det inte var vad du hade tänkt dig)
 

Joe111

Active member
Det är enklare att hitta kvarn som passar bra till det, eftersom många är avsedda för det från början.

Elektra Nino som du kikade på har koniskt malverk som ofta rekommenderats lite extra för det ändamålet. Annars om du vill lägga mindre pengar är det här också ett bra köp: https://www.blocket.se/annons/stockholm/kaffekvarn_macap_m4d/1201730888

Tänk på att du behöver slösa lite bönor framförallt när du byter inställning med den sortens kvarnar.. Men det du vinner på att fylla upp en bönbehållare är hastighet.

Annars är Niche Zero stark rekommendation om du vill få enklare att ställa in, kanske byta mellan olika bönor och inställningar/stil/korgar osv.
(Orkar man veva för hand kan man lika gärna välja en Kinu M47 eller kanske något från Kingrinder / 1zpresso, men jag antar att det inte var vad du hade tänkt dig)

Tack för tippsen!
Macapen han tyvärr bli såld. Efter att ha tänkt till på Elektran går bort för mig personligen p.ga. strulet med displayen, men jag förstår att den är toppen maskin annars.
Jag vill gärna ha en automatisk kvarn, då ett av kraven min fru hade för att byta från helautomatisk kaffemaskin till Espresso maski , var att den skulle ha kapacitet att göra kaffe till många personer i följd. Så även om det vi för det mest bara pressar espresso till oss själva ska vi ha kapacitet att göra upp till 8-10 koppar i hyfsad snabb följd.
 

kvho

Active member
Coffeefriend har Eureka mignon zero på rea nu för 3500, bättre pris på den kvarnen tror jag är svårt att hitta. Är dock single dose men går ju visserligen byta ut hoppern till en "vanlig".
 

Jonken

Well-known member
Gjorde ni kaffe med den helautomatiska till 10 pers? Det är ungefär lika roligt med en 1-grupps espressomaskin.. När den sista gästen fått sitt kaffe har den första antingen redan druckit upp eller så har det svalnat.
Med det sagt är det inte kvarnen som är flaskhalsen, man kan ju t.ex. köra den medan maskinen brygger (med undantag för handkvarn då). Fast det är ju skönt om kvarnen antingen är väldigt snabb eller låter behagligt/lite.
 

Joe111

Active member
Coffeefriend har Eureka mignon zero på rea nu för 3500, bättre pris på den kvarnen tror jag är svårt att hitta. Är dock single dose men går ju visserligen byta ut hoppern till en "vanlig".
Tack för tippset!
Jag har googlat på den men fattar inte om den går att förprprogrammera både för både enkel och dubbel Espresso, eller om det måste ändras manuellt varje gång?
 

Joe111

Active member
Gjorde ni kaffe med den helautomatiska till 10 pers? Det är ungefär lika roligt med en 1-grupps espressomaskin.. När den sista gästen fått sitt kaffe har den första antingen redan druckit upp eller så har det svalnat.
Med det sagt är det inte kvarnen som är flaskhalsen, man kan ju t.ex. köra den medan maskinen brygger (med undantag för handkvarn då). Fast det är ju skönt om kvarnen antingen är väldigt snabb eller låter behagligt/lite.
Haha ja det tog en evighet, men var möjligt att göra. Vanligtvis handlar det om 4-6 st.
Inför köpet av denna maskin fick jag råder att t.ex. en Gaggia eller andra enklare maskiner gör en eller ett par riktigt bra espresso på rad, fast sedan faller kvalliten om fler produceras snabbt på rad. Vi kommer som standard inte massproducera, men det låter klokt att den är ganska snabb och hyffsat tyst.

Finns det någon modell som är känd för att vara snabb?
 

kvho

Active member
Tack för tippset!
Jag har googlat på den men fattar inte om den går att förprprogrammera både för både enkel och dubbel Espresso, eller om det måste ändras manuellt varje gång?
Den är av typen "single dose" så den har bara en av/på knapp. Så ingen programmering eller dylikt, ett tryck för start å ett till för stopp. Vill du ha förprogrammerade knappar så är de nog specialita du vill ha om du ska ha eurekas serie. Då får du en frän display som man kan knappa på!😎
 
Senast ändrad:

Joe111

Active member
Den är av typen "single dose" så den har bara en av/på knapp. Så ingen programmering eller dylikt, ett tryck för start å ett till för stopp. Vill du ha förprogrammerade knappar så är de nog specialita du vill ha om du ska ha eurekas serie. Då får du en frän display som man kan knappa på!😎
I så fall får jag leta vidare, tack för tipset!
 

JohanR

Active member
På din beskrivning kanske en Eureka Mignon Specialitá skulle passa. Eller om du vill ha något snabbare en Eureka Mignon Turbo.
 

Joe111

Active member
Som jag tolkar det finns båda dessa kvar. Är dessa i stort sätt likvärdiga förutom att Atom är tystare? Atom är första modellen utan gradbeteckning, ägaren trodde att den har 60 skivor.
 

Jonken

Well-known member
Precis, 60mm. Som jag förstår det ska skillnaden vara förvånansvärt liten i smak mellan Eurekas kvarnar i 50-65mm. Har inte haft chansen att prova själv (bara testmalt Atom i butik). De har rykte om att passa bra för traditionell espresso, med profil som påminner om det många förknippar med koniska malverk.

Nackdelen med 60mm är att du inte har några andra skivor att välja mellan, å andra sidan är den alltså tystare. 65mm blir lite snabbare och du får möjlighet att byta skivor om du någon gång i framtiden kommer på att du vill dricka lite ljusare bönor eller mer bryggkaffe.
 

Joe111

Active member
Precis, 60mm. Som jag förstår det ska skillnaden vara förvånansvärt liten i smak mellan Eurekas kvarnar i 50-65mm. Har inte haft chansen att prova själv (bara testmalt Atom i butik). De har rykte om att passa bra för traditionell espresso, med profil som påminner om det många förknippar med koniska malverk.

Nackdelen med 60mm är att du inte har några andra skivor att välja mellan, å andra sidan är den alltså tystare. 65mm blir lite snabbare och du får möjlighet att byta skivor om du någon gång i framtiden kommer på att du vill dricka lite ljusare bönor eller mer bryggkaffe.
Tack för en mycket bra förklaring!
 

Joe111

Active member
Finns även en Eureka Neo Zenith 65 till salu för 5000kr (vet inte hur jag kopierar in länken från blocket appen så lägger med en annan nedan.)
Neo Zentith är byggd för profitionelt bruk men känns väldigt lik de övriga om man bortser från att den är betydligt större. Förutom storleken, finns det någon större för eller nackdel med att köpa den typen av "proffmaskin" till hemmabruk istället för de två andra alternativen ovan?

 

Wilderwein

Well-known member
Jag tror att det i mångt och mycket är samma maskin men ett lite stadigare chassi med bättre kylning. Jag har själv en NS mdj som är tillverkad av eureka och det är ju en arbetshäst helt klart.
 

Jonken

Well-known member
Man får anta att det finns fördelar med Zenith för kommersiellt bruk, kanske klarar den bättre att mala hundratals gånger per dag. När man inte gör det ser jag mest nackdelar - förutom storleken främst att den har större utkast, så det blir mer rester kvar från föregående malning. På den fronten har Mignon Turbo också fördel mot Atom*, mindre tomrum i malkammaren för att få ner det så mycket det går utan enkeldosering.

*det går förresten att sätta i 65mm i en Atom gjord för 60mm på grund av det, men man måste byta ut den övre hållaren (kostar en ungefär tusenlapp)
 
Senast ändrad:

Joe111

Active member
Man får anta att det finns fördelar med Zenith för kommersiellt bruk, kanske klarar den bättre att mala hundratals gånger per dag. När man inte gör det ser jag mest nackdelar - förutom storleken främst att den har större utkast, så det blir mer rester kvar från föregående malning. På den fronten har Mignon Turbo också fördel mot Atom*, mindre tomrum i malkammaren för att få ner det så mycket det går utan enkeldosering.

*det går förresten att sätta i 65mm i en Atom gjord för 60mm på grund av det, men man måste byta ut den övre hållaren (kostar en ungefär tusenlapp)
Intressant, så en fördel med en enkeldosering så som t.ex Niche är att den är att den är bättre på att tömma allt den mal vid varje tillfälle. Vilket leder till att den är lättare att hålla ren och att varje malning blir mer exakt? Har jag tolkat korrekt?
 

Jonken

Well-known member
I en Niche får du kvar ungefär 0.1-0.3g mellan omgångarna, i de andra får du flera gram* gammalt kaffe med i den nya dosen. I ett café är det lite mindre problem så länge de har mycket kunder, men även där kanske man maler 5g till en hel dos och kastar när den har varit oanvänd ett tag. I extremfallet kan annars över halva dosen vara färdigmald så att säga.

Jag tycker att man kanske inte ska överdriva hur stort problem det egentligen är smakmässigt, det finns ju kvarnar med dosator som automatiskt toppar upp till 300g som glatt används i Italien ;).. men vid någon punkt påverkar det onekligen både smak och hur skottet rinner.

*exakt hur mycket beror lite på hur man räknar, t.ex. med eller utan delvis malda bönor.

De största problemen i mitt tyckte med att inte enkeldosera är att:
  • bönorna ligger och luftar, potentiellt många dagar i kvarnen
  • man bör ha kvarnen igång när inställningen ändras finare, så det innebär oundvikligt slöseri
  • vid justering 'tar' inte inställningen direkt, så man får slösa minst några gram ytterligare eller vara medveten om att andra skottet inte kommer rinna som första.
Mignon-serien minimerar rester och därmed också den sista punkten. Det ska också nämnas att italienska espressoblandningar ibland kan vinna på att ligga och lufta litegrann.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,722
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp