Köpråd espressobönor Rancilio?

Såjja

Member
Hejsan allihopa
Har köpt en begagnad Rancilio Silvia år 2010 med kvarn DF64 med Ssp sweet lab malverk.

Även installerat en pid, bytt till kvalitets korg med bottomless PF, väger alltid dos in och ut och tiden. Försöker satsa på 18g in och 36-40g ut på 28-30s med 94 grader.

Köper nyrostat espressobönor lokalt (2-4v gammalt) men nu börjar provat kafferosteriet koppars bönor. Mätt mitt statiska tryck till 9,8 bar så genom kaffepucken borde det vara -1 bar mindre dvs ca 8,8 bar.

Men tycker inte riktigt jag får till det smakmässigt. Smakar mest generic kaffe, dock fullt drickbart och OK men inga toner av tex choklad, sylt, nötter osv.

Kan någon rekommendera ett bra espressokaffe som ni lyckas med er Rancilio Silvia? Det ska vara hela bönor som även jag kan beställa via nätet då lämpligen :)

Tack på förhand
 

Jonken

Well-known member
Jag skulle rekommendera att prova lite snabbare skott eftersom du använder LS, kanske snarare 20s.

Gringos single origin espresso brukar vara bra och ganska prisvärda, dvs. de med blå påsar. Jag har inte provat deras nuvarande (annat än Gedeb som filter-rost) men skulle luta åt Pacamaran eller bara deras Prime. (Skulle inte rekommendera Hobo, Radical, Outsider eller Daily om det inte är mer traditionella smaker du vill åt)
 

LevaLover

Member
Jag skulle rekommendera att prova lite snabbare skott eftersom du använder LS, kanske snarare 20s.

Gringos single origin espresso brukar vara bra och ganska prisvärda, dvs. de med blå påsar. Jag har inte provat deras nuvarande (annat än Gedeb som filter-rost) men skulle luta åt Pacamaran eller bara deras Prime. (Skulle inte rekommendera Hobo, Radical, Outsider eller Daily om det inte är mer traditionella smaker du vill åt)
Jag kör Pacamaran nu. Det är en riktig fruktraket, till den grad att jag tror den mår bra av att vila några fler veckor än normalt innan den presterar på topp. Väldigt långt ifrån forntidsrostad lavazza med smaknoter av skinnförkläde och borkum riff piptobak.
 

Såjja

Member
Jag kör Pacamaran nu. Det är en riktig fruktraket, till den grad att jag tror den mår bra av att vila några fler veckor än normalt innan den presterar på topp. Väldigt långt ifrån forntidsrostad lavazza med smaknoter av skinnförkläde och borkum riff piptobak.
Hej LevaLover. Använder du en Rancilio Silvia? Vilken årsmodell isf?

Meningen med tråden var just om man lyckats få goda resultat med en RS men det kanske inte är supermånga som har en sån. Men även alltid intressant att höra vad andra lyckas bra med oavsett maskin.
 

Jonken

Well-known member
Jag har haft en Silvia med PID, men det var kanske 6 år sedan nu. Du bör kunna förvänta dig liknande resultat med en rad maskiner. Kan rekommendera en puck-skärm om du inte använder det redan. Det är en bra maskin i grunden, men jag antar att du saknar pre-infusion och det är något som talar lite extra för snabba skott tycker jag. Om du provar ljusrost kan du med fördel gå upp till en ratio på 1:3+ och korta ner ytterligare.

Jag tycker däremot inte att du behöver tänka att det finns bönor som passar särskilt mycket bättre till den än andra maskiner. Kanske att det är en fördel om de är lätta att lyckas med.

Du kan förresten prova pre-infusion genom att släppa ut vatten ur ångröret i början av skottet. Tyvärr blir det helt blint om du inte installerar en tryckmätare också. En annan valfri sak kan vara att sänka det statiska trycket till 9.
 

Såjja

Member
Jag har haft en Silvia med PID, men det var kanske 6 år sedan nu. Du bör kunna förvänta dig liknande resultat med en rad maskiner. Kan rekommendera en puck-skärm om du inte använder det redan. Det är en bra maskin i grunden, men jag antar att du saknar pre-infusion och det är något som talar lite extra för snabba skott tycker jag. Om du provar ljusrost kan du med fördel gå upp till en ratio på 1:3+ och korta ner ytterligare.

Jag tycker däremot inte att du behöver tänka att det finns bönor som passar särskilt mycket bättre till den än andra maskiner. Kanske att det är en fördel om de är lätta att lyckas med.

Du kan förresten prova pre-infusion genom att släppa ut vatten ur ångröret i början av skottet. Tyvärr blir det helt blint om du inte installerar en tryckmätare också. En annan valfri sak kan vara att sänka det statiska trycket till 9.
Tack för tipset, har faktiskt bygg en egen pre-infusion genom en återfjädrande brytare som bryter ena fasen till pumpen så länge man håller in knappen. Har dock inte märkt ngn direkt skillnad i koppen när jag testat.

Kör alltid med puckskärm pga enklare hålla duschen ren.

Ska fundera på att sänka ST till 9,0. Har beställt lite mörkrost nu som jag hört ska vara lite enklare att lyckas med, får se vad det ger :)
 

nivv

Member
Jag kör Gringos olika blandningar för Espresso. Man får justera malningsgraden för varje sort/rostning har jag märkt.
 

piphalu

Well-known member
Provar oxå runt med Gringos blandningar tex Daly Espresso, The Hobo och The Outsider och tycker att det bara blir bättre och bättre hela tiden. Leker med temperatur malning och ratio till min dagliga cappuccino.
Vill även tillägga att Gringos leverans till brevlåda slår postnord varje dag i veckan, beställde i söndags kväll fick sms att kaffet var packat i måndags och kaffet var levererades idag tisdag vid 12 tiden. :) .
 

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,721
Medlemmar
19,364
Senaste medlemmen
Knivmackan
Topp