Huvudvärk

Eddie

Active member
Nu har hustrun också börjat gilla espresso och dricker sisådär 2 dubbla per dag. Vid ett par till fällen fick hon spänningshuvudvärk och konstaterade att det hände när hon inte druckit kaffe. Finns det andra som upplevt samma sak?
Låter nästan som ett fysiskt beroende och en lättare form av abstinens. :)
 

rhide

Well-known member
Visst, har hänt flera gånger, känns spännande att vara beroende av något :cool:
Men hittils har jag vägrat ge efter för det. Drick vatten och dra ut och spring en runda så släpper det
 
...samma här...är nog en slav under kaffet! Exakt 09.45 sätter huvudvärken in...då är det bara en sak som gäller. Problemet är bara att maskinen på kontoret inte kan leverera önskad kvalla. :(
 

Beobird

Member
Hej!

Jag har en erfarenhet inom detta område men den är något annorlunda än den ni beskriver. Jag är alltså inte en van kaffedrickare men min hustru har varit det under lång tid. Vi har rent empiriskt upptäckt följande: min hustru har normalt inte huvudvärk men om hon har huvudvärk så har hon druckit VANLIGT kaffe en eller två dagar tidigare! Detta händer alltså inte varje gång hon dricker kaffe men VARJE gång hon har huvudvärk stämmer ovanstående.Detta skulle ju vara utan bevisvärde om hon alltid drack kaffe men hon har experimenterat med att avstå från kaffe under kortare och längre perioder och då har hon i det närmaste aldrig huvudvärk under perioderna när hon avstår från kaffe! Så fort hon tar en kopp vanligt kaffe så kommer huvudvärken 90-95% av gångerna 1 eller 2 dagar senare.

Nu det spännande: detta händer ALDRIG då hon dricker espresso:D ! Kul va! Där har ni anledningen till att vi inhandlat den utrustning vi har (och därmed också varför jag håller på att lära mej dricka denna ädla dryck).

Jag tycker mej ha läst någonstans att espresso trots allt är en ganska mild metod att extrahera smaker ur kaffe och det kan ju möjligen vara så att det som ger min hustru huvudvärk stannar kvar i bönorna vid espresso men inte vid vanligt bryggkaffe.
 

zix

Well-known member
Intressant!
Ja, mild är den ju eftersom extraktionstiden är ganska kort och kaffet oftast dricks omedelbart efteråt. Bara bönorna är färska så...
 

te02pst

Well-known member
Ju mer vätska desto mer koffein brukar man säga. En enkel espresso (7 gram) innehåller alltså många gånger mindre koffein än en kopp vanligt bryggkaffe gjord på samma mängd kaffe.
 

Massiv

Massivo utan o
...jo det händer när jag slarvar och dricker för tok för lite kaffe att det bultar i skallen...
 

lupoo

Well-known member
Ju mer vätska desto mer koffein brukar man säga. En enkel espresso (7 gram) innehåller alltså många gånger mindre koffein än en kopp vanligt bryggkaffe gjord på samma mängd kaffe.
1/3 del av koffein i espresso jämfört med vanligt bryggkaffe är en siffra som brukar nämnas. Mer smak mindre koffein i espresson alltså.
 

rhide

Well-known member
Nej. Det tror jag inte på.

Jag kan acceptera att en vanlig kopp espresso innehåller mindre koffein än en vanlig kopp kaffe pga dess mindre volym, men mängden koffein/cl bör vara mycket högre i en espresso än bryggkaffe. Kvoten mellan vattnets vikt mot kaffebönorna är ju mycket högre i en espresso än hos bryggkaffe.
 

marmander

Well-known member
Nja, det där med mindre koffein i espresso är väl en seglivad myt, förmodligen med bakgrund i ett missförstånd när det gäller espressons positiva egenskaper för dem med känsliga magar. Mängden garvsyra i kaffe står alltså i proportion till hur länge vattnet varit i kontakt med kaffet och espresso ger därför mindre garvsyra i kaffet i förhållande till andra bryggmetoder. Trots styrkan är en espresso alltså att föredra för magsårsbenägna.

Däremot gäller inte samma för koffein, som jag förstått det, och espresson har därför hög koncentration koffein. Backar alltså upp föregående talare.

Mängden koffein påverkas också av kaffesorten - Robusta ger mer koffein, så en blandning med mycket Robusta blir en rejäl kickstart.
 

Jemo

Well-known member
det var det där med huvudvärk vid utebliven morgonshot jag tänkte på när jag svarade "ja" på kaffegalningens undersökning. för

http://www.riktigtkaffe.se/showthread.php?t=3001

jag blev väldigt förvånad när jag såg att en klar majoritet svarade "nej, aldrig". rimligtvis borde alla storkonsumenter ha ett lindrigt koffeinberoende.
 

marmander

Well-known member
Man behöver ju inte uppfinna hjulet på nytt - följande finns att läsa på Svensk Kaffeinformation (de verkar i sin tur hämta sina uppgifter från http://www.cosic.org/background-on-caffeine

Robustabönan innehåller mest koffein, ungefär 2%, det dubbla mot Arabicabönan (som vi använder i Sverige). Koffeinhalten skiljer också med tillagningsmetod. Högst koffeinhalt har espressokaffe, ungefär dubbelt så mycket koffein som i samma mängd filterbryggt kaffe (men espressokopparna är ju små!). Snabbkaffe slutligen innehåller drygt hälften så mycket koffein som bryggkaffe. Typvärden hittar du i svaret på en annan fråga i denna sektion eller på Cosics hemsida (nederst). Skillnader mellan olika märken på den svenska marknaden är inte kända men torde vara marginella, eftersom kaffetyperna är rätt lika. Mest koffein skulle man alltså få med en hel kaffekopp espresso, gjord på ren Robusta. 2002-03-21
 

lupoo

Well-known member
OK jag "pudlar" på det där med koffeinet:blush:. Förlitade mig på mina "gamla" böcker. När jag kollar upp det nu (på nätet) ser jag att det är ny kunskap som gäller.
(Är hemma och vårdar barn idag så jag har gjort mig en fin cappuccino så rent koffeinmässigt är jag nu på banan;) )
 

te02pst

Well-known member
OK jag "pudlar" på det där med koffeinet:blush:. Förlitade mig på mina "gamla" böcker. När jag kollar upp det nu (på nätet) ser jag att det är ny kunskap som gäller.
(Är hemma och vårdar barn idag så jag har gjort mig en fin cappuccino så rent koffeinmässigt är jag nu på banan;) )


Jag får väl också ge med mig. Anledningen till min åsikt var att just rostmästaren på Kahls i Göteborg förespråkade just detta bara för några månader sedan(?). Men även solen har sina fläckar :)

forts...

Såg nu iof att du menade mängden kaffedryck och inte mängden kaffe. Får man i sig mer koffein om man dricker 3 cl gjort på 7 gram eller om man dricker 1,5 dl gjort på 7 gram?
 

Rated

Active member
Nej. Det tror jag inte på.

Jag kan acceptera att en vanlig kopp espresso innehåller mindre koffein än en vanlig kopp kaffe pga dess mindre volym, men mängden koffein/cl bör vara mycket högre i en espresso än bryggkaffe. Kvoten mellan vattnets vikt mot kaffebönorna är ju mycket högre i en espresso än hos bryggkaffe.

Men mängden koffein i drycken behöver inte enbart bero av mängden kaffe. Det kan också bero av som ovan skrevs extraktionstiden, även om det är logiskt att dra den slutsatsen som du drar.
 

Mistral

Active member
Hittade följande på weben:

“The amount of caffeine in a cup of coffee varies widely depending on the type and amount of coffee used and the method of preparation, and can range from 40mg - 150mg. On average, Arabica beans contain about 1.1% caffeine while Robusta beans contain about twice that level. Contrary to popular belief, a cup of espresso is lower in caffeine than a cup of brewed coffee due to the fact that there is less contact time between the coffee and water.”
 

te02pst

Well-known member
Hittade följande på weben:

“The amount of caffeine in a cup of coffee varies widely depending on the type and amount of coffee used and the method of preparation, and can range from 40mg - 150mg. On average, Arabica beans contain about 1.1% caffeine while Robusta beans contain about twice that level. Contrary to popular belief, a cup of espresso is lower in caffeine than a cup of brewed coffee due to the fact that there is less contact time between the coffee and water.”


Så har jag förstått det...
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,724
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp