Hur gör ni med Filicori Gran Crema Delicato?

Fredrik

Well-known member
Jag har problem med mitt Filicori-kaffe och får inte riktigt till espresson sådär som jag får med annat kaffe (Royal, Bella, osv). Ni som brukar köra med Gran Crema Delicato - har ni några tips avseende dosering, volym, tid och temperatur?
 

mag

Well-known member
Tyvärr inga tips men det vore kul att veta hur den smakar - bara namnet gör en ju kaffe sugen - gran crema delcato :)
Vad är det i?
 

Lars

Well-known member
Johan borde väl ha bra tips till dig, men jag antar att du redan har prövat den vägen? Jag har kört den, men bara en påse. Jag tyckte att den var relativt lätt att få bra, men svår att få riktigt bra. Jag har nog inga bra tips, du kan ju prova att dosera lite mindre än vanligt. Jag upplever den som ganska kraftig. Vad för du för extraktionstid på 6cl när du kör med dubbelhandtaget?
 

mrjohan

Well-known member
Senast jag körde den var på min Francis. Där hade jag inte riktigt samma koll på parametrar osv. som jag har på Perfettan. Därför kan jag egentligen inte ge några konkreta tips mer än hur jag gjorde för att det skulle bli gott helt enkelt (var inte helt enkelt.. ;)),

  • Överdoserade något (15-16 gram).
  • Extraktionstid på typ 28 sek för 5-5½ cl (något kort alltså).
  • Kaffet krävde en lite "högre" bryggtemp, då det finns bönor som är något ljusare rostade i blandningen. Någonstans mellan 94-96°C, tror jag att jag landade på med min Francis, då det blev gott.
Jag körde ju även kaffet på HBC och där är Mattias maskin inställd på bryggtemp, 92°C. Av någon anledning smakade det riktigt gott även vid denna temperatur på denna maskin. Hemma blev det alldeles för surt vid dessa temperaturer.

Något lurig blandning som kan smaka riktigt bra när allt klaffar.
 

Fredrik

Well-known member
Bara för att jag skrev inlägget igår så har det varit en hyfsat bra kaffedag idag. Jag doserade något mindre än vad jag brukar, dock fortfarande överdoserat. Det är de runda mjuka smakerna som jag letar efter. Blandningen har helt klart en annan karaktär och få inte att "misshandlas" på samma sätt som de nuvarande favoriterna Royal eller Bella (om den är färsk).
 

Lars

Well-known member
Nu kör jag Delicaton igen efter att ha avslutat min andra påse Royal. Jag har också kommit fram till att den kräver betydligt högre bryggtemp för att smaka bra. Med Royalen väntade jag 25-30 sekunder mellan flush och bryggning. Just nu är jag uppe på 40 sekunder med Delicatorn, men har ännu inte fått till den som jag vill. Det känns som jag tappar lite av fruktigheten när jag kommer upp i högre temperaturen, men att den blir fylligare istället. Det är mycket lättare att få till balansen med Royalen. Når vi körde Delicaton på Mattias BFC på BC deltävlingen, så smakade den riktigt, riktigt bra utan att man behövde anstränga sig speciellt mycket.

Jag maler finare än jag brukar med något annat kaffe, överdoserar friskt, tampar mer än vanligt, men har ändå svårt att komma under 25 sekunder. Jag börjar misstänka att mitt pumptryck är åt h-vete för högt! Jag är fett sugen på ett manometerhandtag... Vad tror ni?
 

Forumstatistik

Trådar
14,684
Inlägg
155,811
Medlemmar
19,375
Senaste medlemmen
eriksson
Topp