Hur flusha HX-maskiner med E-61

plind

Well-known member
Det tycks råda lite delade meningar om hur man bäst handskas med dessa maskiner.
Alla verkar vara överens om att man måste flusha för att bli av med det hetaste vattnet på toppen av kokaren men sedan skiljer sig rekomendationerna åt. Vissa brygger direkt efter flushen medan andra väntar en stund tills vattnet i värmeväxlaren åter nått bryggtemperatur.

Saxar in ett avsnitt från "Homebarista";

"Draw water through the group with the portafilter in place.
Continue until the stream pours steadily for about two ounces (more or less depending on your taste) since the group is still over temperature when the hissing stops. It depends on the machine's pressurestat setting, but in general the water temperature is around 206-207°F when the last of the sputtering subsides. You can literally count "one-one-thousand, two-one-thousand, three-one-thousand" to tick off each degree from that point. To more easily judge when the heat exchanger has emptied of superheated water, keep the portafilter loosely engaged and listen for the sounds of hissing steam and boiling water.

If you've pulled a shot within the last five minutes, you'll need to pay extra attention because the cooling flush will be much shorter than if the machine has been idle for 10-15 minutes (on the order of ¼ the amount of water). You may hear only a brief hiss and that's it. Don't draw too much water or the next extraction will be under temperature (sour).

Remove the portafilter, fill and tamp the basket.
Don't dilly-dally; the water in the heat exchanger will be back to brew temperature in 30-45 seconds.

Lock the portafilter back in.
Recall that a few moments passed as you filled and tamped between the cooldown flush and the beginning of the extraction. This short interval gives the water in the heat exchanger enough time to rebound to brew temperature. I've found it is easier to consistently obtain the desired initial brew temperature by allowing a short natural recovery rather than adjusting the flush amount and starting the extraction immediately thereafter."

Vad har ni andra kommit fram till blir bäst??
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Det är omöjligt att säga hur det blir "rätt".
Det beror på vilken temperatur du vill ha och på vilken maskin du har. Hur stor kokare den har, hur stor värmeväxlare det är i den, hur högt tryck du har i kokaren, osv.

Jag brukade flusha tills det slutade sprutta och ånga ur maskinen, typ. Medans jag malde kaffet. Sedan fördelade jag kaffet, tampade och köra en espresso på det. Vet inte hur varmt det var dock, kollade aldrig det med någon termometer.
 

Tallinn

Well-known member
På min Andreja, flushar jag tills det rinner stadigt, stänger av, maler, tampar och brygger "utan onödigt dröjsmål". Har heller aldrig mätt men smaklökarna säger att det fungerar!
 

mag

Well-known member
Håller med KG, brukar flusha samtidigt som jag maler o doserar, sen stänga av och tampa för att sedan brygga. Har maskinen stått hela dagen kanske jag flushar även när jag tampar. Detta brukar ge bra temp.
Har dock märkt att man före exempelvis en ristretto bör flusha något kortare eftersom pumpen kanske måste gå längre då (beroende på dosering o tamp), annars blir det lätt för kallt.
Men jag brukar bara gå på känn, har varesig klockat eller mätt tempen, brukar vara drickbart ändå.
 

MrBean

Well-known member
Precis Tallinn, när det slutar spotta och fräsa och rinna i en fin stråle då är det läge att stoppa och trycka dit kaffet ;)
 

Lars

Well-known member
Om maskinen varit på och har stått "orörd" i en timme eller mer, så flushar jag 2.4 dl, väntar sedan mellan 25 och 45 sekunder före bryggning beroende på vilken böna/blandning jag kör för tillfället. Funkar för mig.
 

plind

Well-known member
Om maskinen varit på och har stått "orörd" i en timme eller mer, så flushar jag 2.4 dl, väntar sedan mellan 25 och 45 sekunder före bryggning beroende på vilken böna/blandning jag kör för tillfället. Funkar för mig.


Precis som jag gör för tillfället. Om jag förstått saken rätt måste vattnet i röret som går genom kokaren ha lite tid på sig att återfå rätt temperatur efter flushen.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,724
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp