Hur öppnar du paketen?

Krille 73

Active member
Om man köper en paket med hela bönor så brukar det sitta en liten ventil på övre delen av påsen . Vad har denna grunka för funktion ? Ska den släpa ut luften ur paketen vid en eventuell temperatur skiftning? Om man öppnar paketen i botten så har man "nytta" av ventilen ända tills paketen nästan är slut , om nu ventilen har någon funktion i "hemet ". Eller om den bara är till för under transporten från rosteriet som troligtvis ligger utsocknes någonstans till affären som ligger insocknes.

Ha det och lev väl.
 

selanderm

Well-known member
Som jag har fattat det så är det en envägs/övertrycksventil.
När du öppnat påsen så har den ingen funktion längre, för bönorna har redan gasat av sig såpass mkt.

Sedan har jag läst att vissa kaffemärken fyller påsarna med ngn form av gas,
andra hävdar att bönorna är vacuumpackade i påsarna direkt efter rostningsögonblicket och att ventilen är en övertrycksventil pgr av just kolsyran som avges, men om något av detta är sant vet jag ej.

När jag öppnat mina paket eller rostat själv så lägger jag bönorna i en lufttät burk. En gammal syltburk funkar utmärkt men är kanske inte så snyggt.

Jag kör bodumburkar hemma.
Glas/rostfritt.
http://portal.bodum.com/pic/picture_434/8560-16B.jpg

Mitt tips är att inte köpa större påsar än vad du dricker upp på en vecka eller två.
Vanligtvis så tycker jag personligen att det kaffe man har efter två veckor är en blek jämförelse med den nyöppnade påsen, och det har i mina fall varit mkt uppenbart då man köpt en ny påse och har haft gammalt kaffe kvar att jämföra med.

Någon annan kanske vet istället för att spekulera som jag. ;-)
 

Form

Well-known member
Snygga burkar!

Har dom siliconpackning?
Vilken prisklass ligger dom i?
Höjd och diameter på dina?
 

JvD

Well-known member
När jag köper färskrostade bönor låter jag dom vara i påsen med envägsventil. Beroende på vart ventilen sitter öppnar jag på motsatt sida. Kanske inte är lika smidigt eller snyggt men jag har läst att dessa påsar är optimala för förvaring. Entt ordentligt gäng bra påsklämmor är också ndvändigt. Sedan har jag bra översikt över bönsort. Har rätt mycket kaffe från J&N och gillar deras förpackningar med snygga etiketter, det vore ju taskigt mot illustratören att bara fimpa hans eller hennes konst ;-)
 

selanderm

Well-known member
Snygga burkar! - tackar, finns med trälock oxå

Har dom siliconpackning? - Japp
Vilken prisklass ligger dom i? - 150 ord 100 REA på Duka
Höjd och diameter på dina? - 17 cm resp 10 cm

Den storleken rymmer ett halvkilo perfekt.

Ok men att du förvarar dom i påsen är en sak, men Krille73 undrar ju faktiskt om ventilens funktion. Har jag för många sorter så klipper jag sönder påsen och slänger ner ettiketten i hålet på ovansidan locket så vet jag vilken som är vilken, jag vill inte vara taskig mot odlaren som lagt ner sin själ i bönorna ;-)
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Någon annan kanske vet istället för att spekulera som jag. ;-)

Det är ju svårt egentligen att "veta" när det gäller smakupplevelser men jag håller med dig Selanderm. Jag vet att efter 14 dagar efter rostning smakar kaffet betydligt sämre jämfört med när det är färskt. :cool: Hur "vet" jag det, jo det smakar liksom lite beskt och gammalt, härsket är väl att ta i men lite åt det hållet. 10 dagar skulle jag vilja sätta gränsen till ungefär. Nu förstår jag att många som aldrig rostat hemma höjer på ögonbrynen, men det är min åsikt och jag gissar att ni som höjer på ögonbrynen skulle höja dem ännu mer ifall ni fick tag på purfärskt kaffe, där ÄR skillnad!

När påsen/förpackningen väl är öppnad (och syret kommer åt bönorna) säger jag att hållbarheten på bönorna är max 14 dagar. (Förutsatt att bönorna är fräsha då förpackningen öppnas naturligtvis)
 

ristretto

Active member
Nu förstår jag att många som aldrig rostat hemma höjer på ögonbrynen, men det är min åsikt och jag gissar att ni som höjer på ögonbrynen skulle höja dem ännu mer ifall ni fick tag på purfärskt kaffe, där ÄR skillnad!

Visst är det skillnad med purfärskt kaffe men man kan ju inte jämföra hållbarhet efter rostningsdagen mellan hemrostat kaffe (hur det än förvaras) och proffsrostat kaffe som packas ordentligt. Detta håller, i stängd förpackning, utan problem i ett uppemot ett halvår. Själv har jag druckit 18 månader gammalt kaffe som fortfarande smakade utmärkt. Dock försvinner smaken snabbare när påsen väl öppnats.

En-vägsventilen gör ju en hel del skillnad i hållbarhet, det är därför den finns. Den släpper ut kolsyran som kaffebönor avger efter rostning utan att släppa in syre. Syre tar nämligen med sig smak från kaffebönorna.

Jag försöker inte på något viss dissa hemmarostning men däremot dämpa lite av entusiasmen över den. Vill man pyssla med det så gärna. Själv satsar jag nog istället på att köpa bra, någorlunda färskt, rostat kaffe i små förpackningar.
 

JvD

Well-known member
Vill delvis hålla med ristretto men också tillägga att en del bönor är bättre färskrostade än andra. Jag försöker alltid köpa färskrostad för att kunna följa utvecklingen av de rostade bönan. Hur smakar den bara någon dag efter rostingen eller en vecka. Ett kenianskt kaffe är kanske perfekt den första veckan medan en annan böna ligger på topp efter den andra vecka.

Enligt mer krostkunniga här på forumet har också extraktions-/tillredningsmetod betydelse. För espresso så rekommenderas tex något längre "avgasning"/vila medan brygg kan funka bra bara 24 timmar efter ristningen.
 

selanderm

Well-known member
Lite från ämnet nu som vanligt...
Jag menar snygga påsar eller burkar... who cares... smak & bak osv..
Hans frågor besvaras ju inte huruvida man hemrostar eller inte.. :huh:
Utan det gäller ventilens funktion efter öppning.
Är det inte så att den(ventilen) är helt överflödig nu när man ändå öppnat påsen? :unsure:
 

lupoo

Well-known member
Är det inte så att den(ventilen) är helt överflödig nu när man ändå öppnat påsen? :unsure:
Jo så är det (nog?). Är påsen bruten och man skall fortsätta att ta ur bönor ur den så hinner inte bönorna att "gasa av sig" så mycket.
Skulle man däremot försluta påsen och vet att den inte kommer att öppnas igen inom den närmaste tiden (veckor) kan det kanske vara ideé att försluta så att ventilen kan arbeta. Men det sista är bara ett anntagade ;)
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Er.. hm. Korrekt rättning, hålla oss till ämnet ja.
Absolut, efter att påsen väl öppnats tappar ventilen sin funktion och bönorna börjar åldras snabbt. Ventilen sitter ju där för att kunna släppa ut det övertryck som blir när de nyrostade bönorna släpper ifrån sig koldioxid.
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Syre

Behåll bönorna i sin orginalförp. Finns ingen anledning att lufta bönorna genom att hälla dom hit och dit. Öppna ett litet hål längst upp på påsen och förslut med gedigen klämma. På så vis håller sig de bönor som ligger längst ner i påsen bättre.
 

wesaft

Well-known member
Jag brukar ha ventilen kvar i spel, går att trycka ut luft där om man har för mycket luft i påsen. Mindre syre borde i teorin vara bättre.
Ett bra verktyg borde vara en vakumpump man sätter direkt på övertrycksventilen, eller sug ut luften med munnen :)

Bra med ventil om man vill lukta utan att öppna påsen.

I det stora hela tror jag inte det spelar så stor roll efter man har öppnat påsen, satsar nog hellre på mindre påsar.
 

johey

Well-known member
Hur länge skulle ni säga att kaffet håller sig färskt i påsen om jag gör som jag brukar? Öppnar påsen helt i toppen, slår upp kvarnen halvfull (3-4 dagars användning), försluter genast påsen med rejäl klämma (från Kaffemaskinen) ovanför ventilen (så att den har möjlighet att göra nytta alltså) och ställer omedelbart in påsen i kylen. Vid påfyllning av kvarnen försöker jag minimera tiden påsen är öppen och i rumstemperatur.

Än sålänge klassar jag mig själv som nybörjare och saknar förmåga att få till perfekt espresso. Det finns ju många faktorer som påverkar kvaliteten på resultatet, så jag har lite svårt att testa mig fram så att säga. Det är därför jag frågar.

Enligt Gokaffes rekommendationer är kaffet i princip förstört två veckor efter rostningen. Här på forumet vill jag minnas att jag har sett folk säga att kaffet behöver ligga två veckor efter rostning innan det har "mognat". Det verkar finnas väldigt många åsikter kring detta. Påverkar mitt sätt att förvara kaffet hållbarheten märkbart? Finns det något jag bör göra annorlunda för att förlänga hållbarheten ytterligare?
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Ventilen kan ju inte göra någon nytta längre när påsen har öppnats. Den släpper ut luften när bönorna gasar av sig, så att de ligger tryggt i sin koldioxid (i princip). När du köper en påse i butik så har bönorna redan gasat all koldioxid de gasar.

När du öppnar en påse så släpper du in luft. Häll ut bönor och stäng påsen.
Huruvida det sitter en envägsventil eller inte någonstans på påsens yta kan ju liksom inte spela någon roll, luften finns i påsen. Det kommer inte in ny luft och inte ut någon luft eftersom det är färdiggasat med koldioxid.

Jag tror inte att några centiliter luft hit eller dit spelar någon större roll, sug på ventilen den som känner för det, men räkna inte med längre hållbarhet och bättre smak på bönorna...

Tryck ner bönorna så de ligger långt ner i påsan och kläm till med en påsklämma så långt ner du kan. Då har du minimalt med luft i påsen.

Personligen häller jag väldigt lite i kvarnen per gång eftersom kvarnen är öppen både uppe och nere och där torkar bönorna ut snabbare än i en påse med klämma eller en burk med tätning.

Bönorna förvarar jag i en glasburk med silicontätning. Jag tror inte att den lilla luft som finns i glasburken hinner förstöra mitt kaffe, eftersom det aldrig räcker längre än en vecka om ens det, från första förbrukningsdagen.

Ja, jag öppnar burken för att ta ett par skopor bönor rätt ofta, men jag tror inte att de "mår dåligt" av det. Man måste ju våga använda sitt kaffe, och inte bara förpacka det febrilt och sedan vara rädd för att det förstörs inom X antal dagar om man öppnar burken för ofta... :cool:
 

TheSentinel

Well-known member
Detta är vad jag lärt mig under åren som kaffe-langare :

Ventilen är en envägsventil, precis som de flesta skriver.

Varför man ska förvara bönorna i den medföljande påsen är endast pga att påsen inte släpper in solljus och därför bevarar bönorna längre, så rent teoretiskt borde en schyst burk som inte är genomskinlig med lock vara precis lika bra att förvara bönor i, malet kaffe mår nog bäst av att förvaras i den ursprungliga påsen.

Öppnad påse bör förbrukas inom en vecka om man vill ha ut den bästa smaken.
- Alla vet vi ju den underbara doften i en nyöppnad kaffepåse.
Sen skiljer det sig lite på bönor och färdigmalet, bönor håller längre.

Vill man att kaffet ska hålla sig någon dag extra så är det kylen som gäller, mörkt och svalt som ni vet så bevarar det livsmedel lite längre, bönor som utsätts för värme har också en tendens att svettas och bli klibbiga.

Det finns olika typer av vacuum förpackning, Antingen så avlägsnar man bara luften i förpackningen eller så tillför man gas (vet ej vilken gas) i stället för luften. Om inte alternativet med gas fanns skulle Mor Annas kötbullar se lite roliga ut i handeln :)

Hur jag öppnar kaffepåsar? Med lämpligt tillhygge eller med våld ;) - ingen speciell teknik.
 

Cheffalo

Hedersmedlem
så rent teoretiskt borde en schyst burk som inte är genomskinlig med lock vara precis lika bra att förvara bönor i, malet kaffe mår nog bäst av att förvaras i den ursprungliga påsen.

Du glömmer syreaspekten. Det är inte, teoretiskt, lika bra att hälla över dem i en burk för då luftar du bönorna.
 

Jemo

Well-known member
möjligen är detta lite off topic, men men. är det någon som har handlat ompackat kaffe från cofeenet? (alltså t ex mauro som packats om i 250gr påse med envägsventil). vad kan man räkna med för hållbarhet för en ompackad påse? är det ungefär detsamma som en väl återförsluten öppnad påse hemma (dvs 1-2 veckor) eller kan man räkna med längre hållbarhet?
 

TheSentinel

Well-known member
Du glömmer syreaspekten. Det är inte, teoretiskt, lika bra att hälla över dem i en burk för då luftar du bönorna.

Jo ifs, men å andra sidan är en burk förhoppningsvis helt tät mellan användandet.

Bönor borde väl bli luftade redan när man öppnar påsen (???) då dom
inte kan ligga lika tätt packade, som tex malet kaffe.
Alltså bara en tanke från mig :blush:
 

Forumstatistik

Trådar
14,684
Inlägg
155,811
Medlemmar
19,375
Senaste medlemmen
eriksson
Topp