Heligt trött på kaffenördar med utbildning!

sydkan

Member
Jag har jobbat med kaffe dagligen i 15år och blir nästan dagligen pikad av "utbildade baristor, vilket jag också är men vill inte skylta med det" att jag gör ditten och datten fel, kaffet rinner fel mm. Sedan när de väl får sin latte får jag ofta höra att detta var en av de godaste kaffe de druckit.

Vad säger detta er? jo, håll käften och gör en god kaffe. Sluta tramsa med utbildningar och nörderi.

Gjorde ett test för ett tag sedan, ett gäng kompisar som påtalat att det smakar sämre då inte röret är rengjort fick latte från mitt icke rengjorda ångrör, sen gjorde jag lika många latte från samma maskin med rent ångrör. Ingen smakade någon skillnad.
 

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Det finns en stor risk att man som nybliven espressonörd fokuserar för mycket på de tekniska bitarna. Samtidigt som det tekniska bitarna är otroligt viktiga så är det trots allt smaken som är det relevanta.

Jag tror inte heller att inbränd mjölk på ångröret påverkar smaken så mycket i en latte. Men det ser inte vidare fräscht ut och är såklart ett område som bakterier gillar (kan jag tänka mig). Frågan jag ställer mig är hur ren espressomaskinen är om baristan inte orkar rengöra ångröret?
 

sydkan

Member
Ångröret blir så varmt på en riktig espressomaskin så att bakterierna dör! Sen så kan man ju fundera på hur mycket bakterier där blir i wettextrasan som baristan använder att torka av röret med, den går däremot inte upp i någon värme så bakterierna dör och har mig veterligen aldrig sett någon kaffemagare ha sin wettex i någon slags klorinblandning heller.
 

eriwet

Active member
Min erfarenhet är att grisiga ångrör i väldigt hög utsträckning hänger i hop med baristor som inte bryr sig (eller kan) tillräckligt mycket för att göra gott kaffe. Självklart finns undantag och du är uppenbarligen ett. Jag har nog aldrig fått annat än "latte" med diskmedelsbubblor och bränd mjölk från ställen där ångröret är grisigt.

Sen så är det förstås ett oskick att hålla på och recensera någon utan att faktiskt se vad slutresultatet blir.
 

mts

Well-known member
det enda som är värre än förståsigpåare är folk med skygglappar... men jag håller med dig, det är oerhört frustrerande när folk på andra sidan disken påpekar hur saker och ting skall vara. Fast det händer ju titt som tätt at de har rätt, jag själv beställer aldrig kaffe om det ser grisigt ut runt maskinen och ångröret är kleggigt. När det gäller hur espresso rinner så finns det väl egentligen bara ett sätt den kan rinna på för att det ska bli riktigt bra? inte droppande, inte flödande utan just rinnande...

edit: hmm, matade jag just trollet med kvarbrända mjölkrester nu?
 
Senast ändrad:

swirve

Well-known member
Och vi kaffenördar som inte har utbildning?! :p
Jag brukar ge fan i att säga nåt tills jag smakat resultatet. Smakar det skit (som det händer att det gör) så säger jag till o ber om en kopp brygg istället. Oftast köper jag bara espresso om jag vet att resultatet blir bra eller tror att det är en rimlig chans för att det ska smaka bra, där ingår t.ex. att den som gör kaffet har vett att hålla maskinen ren. Skit samma om det är grupphuvudet eller ångröret som är smutsigt, är ångröret smutsigt lär ju inte brygghuvudet vara speciellt rent heller.
 

Jay

Well-known member
man ska inte mata troll. ganska uppenbart att signaturen är ett skämt.
 

Odqvist

Member
Troll eller ej, jag tycker diskussionen är vettig. :)

Jag tror, personligen, att alla, mer eller mindre, äter/dricker/njuter med ögonen. Om man nu är "kaffenörd", och går på ett café för att få exempelvis en shot espresso, varför finner man sig då i att betala mångdubbelt mer än att göra den, precis som du vill ha den, hemma?

Mitt svar på frågan, är upplevelsen. :) Du går dit, njuter av inredningen, stämningen, kanske folket, musik, eller doften. Stå och titta på baristan när hon/han varsamt tillverkar ditt kaffe?

Vad jag menar, är att man inte bara köper en espresso, utan man betalar för en upplevelse, ett intryck. Känslan av att någon skapar något åt dig, snyggt och professionellt, gör att njutningen blir större. Kaffet hade kanske, fysiskt sett, varit lika gott ur en smutsig äggkopp under något regnigt paraply på taket av ett parkeringshus, men ändå inte njutbart, för intrycket och situationen.

Så ja, jag är övertygad om att kaffet "smakar" så mycket bättre, om den som tillreder det är noggran, renlig och intresserad av det han/hon gör. Således tror jag också att samma kaffe "smakar" bättre om det tillreds av en trevlig barista, än av en obemannad automat på McDonalds, även om det, fysiskt sett, inte skulle vara någon skillnad.

Håller ni med mig? :)
 

gabriel b

Well-known member
Odqvist sa:
Troll eller ej, jag tycker diskussionen är vettig. :)

Jag tror, personligen, att alla, mer eller mindre, äter/dricker/njuter med ögonen. Om man nu är "kaffenörd", och går på ett café för att få exempelvis en shot espresso, varför finner man sig då i att betala mångdubbelt mer än att göra den, precis som du vill ha den, hemma?

Mitt svar på frågan, är upplevelsen. :) Du går dit, njuter av inredningen, stämningen, kanske folket, musik, eller doften. Stå och titta på baristan när hon/han varsamt tillverkar ditt kaffe?

Vad jag menar, är att man inte bara köper en espresso, utan man betalar för en upplevelse, ett intryck. Känslan av att någon skapar något åt dig, snyggt och professionellt, gör att njutningen blir större. Kaffet hade kanske, fysiskt sett, varit lika gott ur en smutsig äggkopp under något regnigt paraply på taket av ett parkeringshus, men ändå inte njutbart, för intrycket och situationen.

Så ja, jag är övertygad om att kaffet "smakar" så mycket bättre, om den som tillreder det är noggran, renlig och intresserad av det han/hon gör. Således tror jag också att samma kaffe "smakar" bättre om det tillreds av en trevlig barista, än av en obemannad automat på McDonalds, även om det, fysiskt sett, inte skulle vara någon skillnad.

Håller ni med mig? :)

Håller med om ditt resonemang om upplevelsen. Dock har jag upplevt allt för många misslyckanden av så kallade espressos för attvåga chansa. Håller mig till de ställena jag trivs och blir bra bemött på, kan de servera en fin enkel så är det ett stort plus.
 

kafferookie

Well-known member
Ångröret ska hållas rent på ett fik, borde vara en självklarhet om man vill ha kunder. Funderade dock på en sak, många cafeér har espressomaskinen vänd mot dig, alltså så att du inte ser vad baristan pysslar med, detta borde vara förbjudet:) Är man intresserad så är det ju alltid kul att se hur de lyckas med flödet mm. Men antar att de ställs så dels pga att det är den bästa placeringen och även också just för att det är skönt att inte känna pressen när någon står och kollar att man gör "rätt".
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,723
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp