Grundläggande guide till espressovärlden

iceaway

Well-known member
Jag har nyss beställt min första espressobryggare och kvarn och är såldedes ganska ny på området (förutom mitt runtsurfande på den här sidan). Det jag undrar är ifall det finns någon bra sida som förklarar typ allt grundläggande man behöver veta för att göra espresso/latte/cappucino etc. Hur man ska mala, tampa, hur länge det ska rinna, hur man skummar mjölk, vilka mängder mjölk/kaffe man ska ha osv osv. Alltså en rätt omfattande introduktion till hela området :)

:coffee:
 

Musicman

Well-known member
Hej,

Kul med ditt intresse, jag är själv en nybörjare på området. Jag har hittat den mesta relevanta informationen här på forumet (använd sökfunktionen flitigt...*S*) för att få hyfsad fason på mitt hantverk samt genom alla trevliga medlemmar som i många fall räddat mig då jag inte fattat någonting...*S*. På www.espressomania.se hittar du en del, en annan som dyker upp i huvudet är www.coffegeek.com eller www.kaffeinformation.se.

Lycka till!

Musicman
 

Bjarne

Well-known member
Skulle vilja lägga till att ett kurstillfälle på typ Kaffemaskinen eller Baristacenter (eftersom du bor i Stockholm) är en bra start. Tog själv en grundkurs på Baristacenter och fick dels teori, praktisera på både kaffe och skummning, samt kompendium med mig hem efteråt. Det kostar en slant, dock är nog Kaffemaskinen billigast av dem båda, men det är klart värt det. De intryck du får av de andra kursdeltagarna kan också hjälpa till - de är ju i samma situation som du.

Glöm inte att, oavsett vad som sägs i mått, tid och prylar, så ska ditt kaffe smaka bra i munnen i slutändan. Det är ju det enda som spelar roll, och det är dit vi strävar alla vi som hänger här i forumet :)

Lycka till iceaway!
 

iceaway

Well-known member
Tackar för svaren, ska genast läsa in mig lite mer på länkarna :) Snacka om att det kliar i fingrarna nu medan jag väntar på att mitt paket ska komma...
 

Biscottina

Member
Det jag undrar är ifall det finns någon bra sida som förklarar typ allt grundläggande man behöver veta för att göra espresso/latte/cappucino etc. Hur man ska mala, tampa, hur länge det ska rinna, hur man skummar mjölk, vilka mängder mjölk/kaffe man ska ha osv osv. Alltså en rätt omfattande introduktion till hela området :)

:coffee:

Jag har ocksså funderat ett tag nu på att försöka sammanställa lite info som skulle underlätta arbetet med espressomaskinen, både för oss som har fått lite kött på benen och för helt nyanställda inom caféverksamhet. Mina kollegor på jobbet tyckte att det var en jättebra idé, många upplever att de saknar kunskaper.
Bara bra att lasta på med lite nyttig teori som underlättar experimenterandet.

Det vore bra om jag fick lite tips på vad en sån kaffeintro ska innehålla. Har tänkt att använda mig av de länkar som musicman nämnde ovan och så klart det jag zappat upp här på forumet.

Alla förslag tas tacksamt emot.

Alltså dags att bli polare med espressomaskinen på RIKTIGT:coffee:
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,722
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp