Gaggia classic sjöblöta puckar

niIIe

Member
Tror jag har nått fel på min classic oavsett malgrad så blir puckarna sjöblöta någon ml vatten ligger ovan pucken när jag tar bort det från maskinen... Vad kan det bero på... Testat dubbelshottar med tider från 11 sec ca 38 gram till 120 sec 38 gram. Kaffemängd från 17 till 20 gram i claddics dubbelfilter.. Testat allt från 12 till nu 6,5 bar tryck... Hjälp tack.
 

Jonken

Well-known member
Blöt puck beror främst på om det finns utrymme för vattnet att samlas ovanför pucken. Sannolikt inget fel på maskinen. Du kan visserligen dubbelkolla att det kommer ut vätska ur evakueringsröret till vänster om gruppen.

Det är inte heller så att en blöt puck är något dåligt i sig, även om det är lite opraktiskt. Säkraste lösningen är att dosera mer kaffe.
 

niIIe

Member
Backspolar jag kommer det ut vatten i röret till vänster men inte vid bryggning bara när jag stänger av vattenflödet.. Känns lite som den fortsätter att ge vatten någon sec även fast pumpen är avstängd (då utan tryck) om ni förstår vad jag menar... Kaffemängden spelar en viss roll överfyller jag så spridarfiltret med skruv syns i pucken inget vatten men likt förbaskat dyblöt puck oavsett grovlek på kaffet.. Grupphuvudet och portafiltret är rejält förvärmt så ingen kallbryggning heller... Kan det vara 3väg ventilen är ju en rätt gammal maskin. Avkalkad och Backspolad flera ggr senaste tiden för att utesluta fel.
 

FruityEspresso

Active member
Pucken blir inte "sjöblött" för att 3-vägs solenoiden inte fungerar. Det fortsätter droppa efter pumpen är avstängd bara, och tar ett tag innan trycket utjämnats så du lätt kan ta av portafiltret (utan pys och eventuellt skvätt). Utan som Jonken skriver så beror det i princip alltid på att man har för lite kaffe. Ett vanligt bidragande problem är att det är mycket retention i kvarnen, och man bara vägt innan man maler och inte efter, så det blir mindre malt kaffe i porta-filtret än man tror.
 

bauta

Well-known member
Om du kan köra ett tomskott mot ett blindfilter, och trycket släpps ut via 3-vägsventilen, verkar ju den fungera som den ska.
Om inte, stannar trycket kvar och gör det svårt att lossa portafiltret.
Det i sin tur beror på en kärvande magnetventil eller trasig solenoid (själva spolen på ventilen).
Då ska trycket sakta pysa ut nån annan väg.

(visst fanns det en Gaggia Classic utan 3-vägsventil (när Philips köpte upp dem)?)

Så ovanstående rekommendationer låter rimliga
 

niIIe

Member
Tack för alla svar...

Tror att det var jag som var lite otydlig i min formulering av min fråga ber om ursäkt för det...

Att jag får vatten ovarför pucken det förstår och kan justeras med mängd kaffe i portafiltret och ju mer jag trycker in i filtret mindre vatten kan samlas ovanför kaffet. Den delen har löst sig, Tack :)

Men det som är problemet nu är att själva pucken oavsett kaffemängd har en sjöblöt konsistens en ren sörja helt enkelt något som jag inte ser på diverse filmer från Yutube eller andra som har en maskin.

Får helt enkelt testa vidare, jag väger alltid kaffet malt i portafiltret så där tror jag inte det är något fel (Dessutom ibland med två olika vågar för att vara 100% säker att inte något är fel med vågen. Testat som sagt var 17 till 20 gram i mitt dubbelfilter orginal Gaggia (just nu 18,5 gram för godast kaffe).

Jag har en Solenoid på min Gaggia det ser jag att det finns när jag öppnar locket :)

Att testa vidare:

- Måste testa med ett annat kaffe kan ju faktiskt vara det som är utmaningen för dåligt kaffe... och en allt för fin malning nu som gör att det bara blir en sörja för att inte få för snabba shots även på 6,5 bars tryck.

- Måste testa med att maxa filtret med ytterligare något gram dvs testa 21 gram om pucken blir lika kladdig då eller om det blir samma ändå. På 21 gram är portafiltret 100% fullt tom svårt att få på maskinen...

Återkommer med resultat... och åter igen tack att ni försöker hjälpa mig :)
 

Jonken

Well-known member
Jaha, ja om det blir lera av det hela kan det absolut bero på malningen. Har ett oljigt mörkrost hemma just nu som också visar tendens till sörja, utan att kräva finare inställning på kvarnen (ny forskning visar visserligen på att mörkrost mals finare med samma inställning).
 

niIIe

Member
Lera där har vi det precis så är det i Konsistens :)

Kör nu 6,5 bar och ligger på ca 19 gram kaffe, ca 45 sec tid för 38 gram shot ökar jag grovheten tappar jag helt i smak och surheten kommer som ett brev på posten :(
 

niIIe

Member
* Uppdatering *

Stod igår och skulle göra min morgon Americano och då la hela kvarnen ner det tog tvärstopp i den. Plockade isär hela kvarnen rengjorde och ihop igen och allt funkar....

Efter ny "invägning" av mina bönor (dessutom nytt paket men samma sort som tidigare) har dessa problem i stort sett försvunnit.

Så kombo av dåliga bönor och tillfälligt fel i kvarnen var skälet.
 

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,721
Medlemmar
19,364
Senaste medlemmen
Knivmackan
Topp