Fransk pressbryggare, och bryggtekniken.

svartvest

Well-known member
Håller på att förbereda inför mitt kaffeprat i veckan. Tanken är att jag skall bjuda på presskaffe. Det svåra med det tycker jag är att det svårt att hitta rätt förhållande mellan kaffe och vatten. Nåja har varit ganska hägrande när jag gjort en kanna. På Soldes kaffeskola sa man att 1dl vatten och 6-8gr kaffe. Bra utgångsläge, dock så förespråkar de en målning på kaffet i råsocker storlek. Där har jag istället kört på fintmalt mokkakaffe. I veckan så har jag med inspiriation från Costas brewing bar filtrerat presskaffet och det gör skillnad tycker jag. Har ni några tips??
 

Light Head

Well-known member
Är det inte i alla partiklar och skrufs som mycket av smaken sitter? Tar man bort dem ändras smaken,, testa att filtrera genom aktivt kol.. Nej skämt åt sido!

Vad var anledningen till att du började filtrera? Kan det vara ett behov som kommer sig av att du använder rätt finmalet kaffe?
 

svartvest

Well-known member
Jag brygger som vanligt med metallfiltret, och som du säger L H så när jag maler fint så släpps det igenom filtret på pressbryggaren. Egentligen är inte det ett problem tycker jag men när jag filtrerar tycker jag att smaken blir renare och tonerna finare. En ren fröjd att hälla upp i ett konjaksglas och lukta och smaka på.

Med finmalet så kommer kaffet snabbare i kontakt med vattnet och när jag häller över det i filtret avbryts kontaken. Allt förvärms så att inte kaffet blir kallt.
 

AJ

Well-known member
Finns ju flera som moddat sina metallfilter på olika sätt för att få mindre genomsläpp och få renare kaffe. Kan vara ett alternativ.
 

AJ

Well-known member
Tror det är egen moddning som gäller. Har inte sett några lösa men inte letat så flitigt heller iofs. Såg ngn som använt sig av ngn typ av filt/tyg/duk som såg smutt ut.
 

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,721
Medlemmar
19,364
Senaste medlemmen
Knivmackan
Topp