Fin crema på espresson, HUR?

Kaffekärringen

Active member
Det finns särkert inlägg om det här...har kikat lite men hittade inget...*snurrar runt ny som man är*

Alltså jag sliter snart mitt hår....! HJÄLP!:(

Jag har övat och övat på mjölkskummningen och jag har fått till riktigt fin blank skummad mjölk riktigt schysst för att vara så ny på det här ämnet om jag får säga det själv ;)

Men inte får jag en sån där fin cream i kaffet....har mixtrat med inställning för fin och grovmalning men utan succé *sucka*

För visst är det väl A och O om man ska få till snygg kaffeart och smak med för den delen?

Nu har jag inga lyxiga bönor i min kvarn dock nu när jag övar *vore lite slöseri*...kan det vara det? Köpte Molinari på ICA...

Har en helautomat

Någon som har lust att ge mig lite tips och råd så är jag oändligt tacksam!
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Nu har jag inga lyxiga bönor i min kvarn dock nu när jag övar *vore lite slöseri*...kan det vara det? Köpte Molinari på ICA...

Har en helautomat

Och där har du besvarat din egna fråga. ;)


Nu har jag aldrig använt en helautomat, men jag tror att du måste ha megabra bönor om du ska få till någon crema. Misstänker jag i alla fall...
 

Large

Well-known member
En espresso med bra crema får man om:

1. Bönorna är betydligt yngre än bästföredatumet på påsen och
2. Påsen med bönorna är nyöppnad och
3. Espressomaskinen är tillräckligt varm, dvs påslagen i ca 30 minuter eller mer och
4. En enkel/dubbel blir 3cl/6cl på ca 25 sekunder +/- 5 sekunder vilket justeras med malningsgraden.
 

Rated

Active member
Har försökt att googla fram en sådan maskin som du har, men kammat 0. Är det en Nemox Opera du har? Jag hittade en sådan masking med inbyggd kvarn, men den var inte helautomatisk.
 

Large

Well-known member
Men inte får jag en sån där fin cream i kaffet....har mixtrat med inställning för fin och grovmalning men utan succé *sucka*

För visst är det väl A och O om man ska få till snygg kaffeart och smak med för den delen?
Creman är inte helt nödvändig för att hälla latteart har jag märkt. Lite miljöskadad som man är så försökte jag hälla mikroskummad mjölk i en mugg med Oboypulver och det gick att få till mönster, även om det var svårare än med en bra espresso som bas. :)
 

Kaffekärringen

Active member
Tack snälla för svar!


Mr Isomac---> Aha ;)...får sluta snåla kanske då...det blir till att beställa på nätet får gå på tur. Något tips på schyssta bönor då?

Large---> Tack! Jag är glad för alla tips jag kan få.

Rated---> Oki....fick den här maskinen av min man när jag fyllde år...kollade faktiskt efter den på nätet själv för att få mer info osv men hittade den inte heller. Den heter bara "Opera Aotomatic Espresso maker"
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Mr Isomac---> Aha ;)...får sluta snåla kanske då...det blir till att beställa på nätet får gå på tur. Något tips på schyssta bönor då?

tja, det känns ju å ena sidan vettigt att spara in på "övningskaffe", men om det är det som gör att man har svårt att få bra resultat så är det svårt att hitta rätt med samma kaffe i alla fall. :)

Prova www.kaffemaskinen.se , ring eller maila, eller åk dit (jag har inte kollat var du bor, kanske är för långt att ta sig dit...), eller fråga Cheffalo här på forumet (han är från Kaffemaskinen). Jag har för mig att han pekade någon annan helautomat-användare i riktning mot några bönor som skulle fungera särskilt bra med en helautomat, men jag minns inte vad det var.

Och slå mig inte om jag minns fel Cheffalo, men jag har för mig att det var något sådant i alla fall... :unsure:
 

arto

Well-known member
Mauro Concerto brukar många rekommendera till helautomater. Finns bl.a. hos kaffemaskinen.se. Men jag tror det finns fler alt. också om man bara provar sig fram :)
 

lupoo

Well-known member
Bra va! "Mr Vad det nu blir". Föresten när sover Du? Ser ju poster från 3 tiden på natten och sedan nästa 7:15?
Skall bara tillägga att under rätt förutsättningar kan Molinari vara en riktig "Crema bomb". Vid sista storrengöringen av maskinen körde jag några helt sjukt "cremiga" skaskskott, riktig "über crema" sånt där fluffigt maffigt osv (vågade inte smaka)
 

Kaffekärringen

Active member
:) Tusen tack...tur att det här forumet fanns...nu har man iaf lite bättre förutsättningar "grön" som man är. Det här är ju verkligen jättekul! :D
 

Forumstatistik

Trådar
14,684
Inlägg
155,811
Medlemmar
19,375
Senaste medlemmen
eriksson
Topp