Fellow ode gen 2 vs Wilfa uniform

johanhag

Active member
Alright! Nä jag förväntade mig nog inte 5 ggr bättre men får man ut det lilla sista så kan det ju göra stor skillnad som du säger. Det blev ett stort kliv från min gamla Wilfa wscg-2 till Q2:an men jagar efter aningen mer klarhet/smak-separering (men vill ändå ha kvar lite kropp/rundhet), det kanske man kan få med en Ode typ?

Sen är det ju en vinst i sig att ha en elektrisk, bara den inte är sämre. Jag tänker nog Ode gen 2 med original skivor, de har ju gått igenom många iterationer i utvecklingen och många verkar tycka de är bra allround. Man kan ju alltid uppgradera till SPP framöver när nästa sug efter uppgradering kommer :p

500 USD för Timemore kan nog bli lite pricey, med moms och skatt och skattmoms osv så landar det väl på närmare 8k och för det får man en 078: https://kaffemastaren.se/product/timemore-sculptor-078-electric-grinder-black/ . Då känns Ode:en som snäppet mer prisvärd tänker jag.
 

Jonken

Well-known member
Jag tycker att det låter som att du vill ha SSP MPv1. Kropp är överskattat :cool:

Jo fick det till 6k men kollade inte vad frakten skulle landa på. De har tydligen en tysk sida också men priserna är inte i fas.
 

johanhag

Active member
Hehe det kan hända! Med en Ode kan man ju alltid uppgradera senare med :).

Jo det är ju typ det dubbla mot en Ode Gen 2 så den känns ju som ett bättre köp om de är någorlunda jämförbara.
 

Jonken

Well-known member
064(S) har motor som ska klara espresso långsiktigt, mer finjustering, är mindre och tystare.. Men ja, verkar inte vara någon direkt skillnad i koppen. Kanske om man använder lägre RPM med vissa skivor.

Pluspoäng för Ode är åtminstone att den är lättare att öppna och göra ren samt att det går att mala större doser smidigt. Utan att nämna pris då.
 

johanhag

Active member
Ok, men har en espressokvarn så inte nåt argument för mig :). Tänker att det skiljer sig en del i profilen man vill ha för espresso (mer fines?) och filter (smal partikelfördelning)?

På tal om att göra rent, borde man göra det ibland och i så fall hur? Har aldrig rengjort min Eureka 😅

Skickat iväg en beställning på en Ode Gen 2 nu!
 

Jonken

Well-known member
Tänker att det skiljer sig en del i profilen man vill ha för espresso (mer fines?) och filter (smal partikelfördelning)?
Det beror på vad man brygger för espresso. För ljusrost är det fördelaktigt med smal partikelfördelning. Det har snarare med 'boulders' att göra än fines (som man verkar behöva mer av för att få tillräckligt med motstånd när kvarnen maler jämnt).

På tal om att göra rent, borde man göra det ibland och i så fall hur?
Ja förr eller senare, men jag skulle inte rekommendera att göra det särskilt ofta med en Ode. Den håller sig ganska ren överlag och är fortfarande lite krånglig att öppna upp. En gång var eller vartannat år kanske, beroende på hur mycket bönor man maler.

En espressokvarn är viktigare att göra ren eftersom man maler fint och kanske mest mörkrost. För Eurekas kvarnar är det ett säljargument att det är relativt enkelt att göra.

Det räcker långt att borsta av och dammsuga. Ätpinnar eller liknande kan vara praktiska. Jag använder gärna en mässingsborste för att få loss ordentligt från malskivorna (var försiktig med den på t.ex. aluminium och annat som kan repas).

Man kan faktiskt diska malskivor om man vill, om man gör som man skulle med en kolståls-kniv och torkar ordentligt efter för att undvika korrosion. Det hör inte direkt till normen och man bör kanske undvika det med behandlade skivor (tänk gjutjärns-panna..)
 

johanhag

Active member
Ah ok! Men mer fines vill man ha för espresso men inte för brygg då? Tror du jag tjänar nåt på att ha en Eureka och en Ode jämfört med att bara köra brygg + espresso i typ en Niche Zero? :p

Ok tack för info! Då ska jag se till att göra rent Eurekan nån gång, behöver man skruva isär den och så? Sett att man kan köra nåt sorts medel eller ris igenom, men kanske bättre att bara rengöra mekaniskt?
 

marranbarran

Active member
Ah ok! Men mer fines vill man ha för espresso men inte för brygg då? Tror du jag tjänar nåt på att ha en Eureka och en Ode jämfört med att bara köra brygg + espresso i typ en Niche Zero? :p

Ok tack för info! Då ska jag se till att göra rent Eurekan nån gång, behöver man skruva isär den och så? Sett att man kan köra nåt sorts medel eller ris igenom, men kanske bättre att bara rengöra mekaniskt?
Nu har jag bara ägt en Niche av de kvarnarna du nämner men till brygg bör Ode vara (mycket) bättre. En Niche och en Ode kanske?
 

johanhag

Active member
Dåså! Har redan en Eureka Mignon så kör nog vidare på den, tänker att för espresso kan inte en Niche vara så mycket bättre? Då känns det nog mer logiskt att lägga pengarna på nya skivor till Eurekan tänker jag :)
 

johanhag

Active member
Nu har jag fått min Ode 2! Rakt ur lådan låter den lite suspekt, och i paketet från Amazon var det ett hål och så lite förpackningsmaterial att själva Ode lådan kunde glida omkring rätt fritt.. Är detta normalt? Verkar mala ok vid ett första test men utan bönor låter det ju lite som att nåt inte sitter där det ska?

Visa bilaga IMG_2396.MOV
 

Jonken

Well-known member
Ja det är en s.k. shear plate som sitter lite löst och låter, det är i alla fall normalt att den skallrar lite. Man kan ha på lite fett på den för att minska ljudet.

Det här är min:
 
Senast ändrad:

johanhag

Active member
Ok dåså! Blev lite nojig när paketet var lite tilltufsat. Då är det bara att köra med andra ord, ska bli kul att se hur stor skillnad jag märker :)
 

Jonken

Well-known member
Spelade in en liten grynig video som jämför hur det kan låta:

Ode stoppar nästan alltid innan sista bönan eller så är mald, men den är bättre på att skaka fram den än 064/078 som ibland lämnar den till nästa dos.

Man behöver egentligen inte knacka, men..
 

johanhag

Active member
Hehe hur många kvarnar har du ;) Låter ju väldigt lik min så är väl så den låter då. Min tar lite längre tid på sig att sluta mala så de kanske tweakat det lite med Gen 2?

Bryggde första koppen nu och det blev ju skillnad mot handkvarnen! Visuellt mindre fines och mer smaker som kom fram i koppen :)
 

Jonken

Well-known member
Några fler än nödvändigt..

Jag har för mig att det kan hjälpa att koppla ur kvarnen och låta den vara avstängd en liten stund för att nollställas. Egentligen är det ju inte hela världen om man hade en lite mer avslappnad inställning till kaffe ;) men prova att pulsa igång den och se om det inte lurar något längre bak i transportskruven.

Kul att du verkar gilla resultatet. Det blir antagligen bara bättre efter något kilo.
 

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,721
Medlemmar
19,364
Senaste medlemmen
Knivmackan
Topp